BANCI | Analiza

Creditarea a revenit pe teritoriu pozitiv, pentru prima data in ultimii ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-23 15:16

Creditarea a revenit pe teritoriu pozitiv in luna august, dupa ce soldul creditelor din bilanturile bancilor a scazut permanent in ultimii ani, din cauza ritmului redus de acordare a noilor credite, dupa restrictiile impuse imprumuturilor in valuta, si in conditiile cresterii creditelor neperformante si vanzarii lor catre firme de recuperare creante.

Astfel, soldul creditelor in luna august a avut o crestere de 0,2% fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 213,8 miliarde lei, cu doar 300 de milioane de lei mai multe decat stocul de 213,5 miliarde lei din august 2014, conform datelor publicate de BNR.

Tendinta se datoreaza avansului lunar al creditarii cu 0,7% inregistrat luna trecuta, fata de o scadere de acelasi nivel in august 2014.

Creditele in lei au inregistrat in august o crestere de 2% fata de luna precedenta (echivalentul a 2 miliarde de euro), cand au crescut cu doar 0,9%, in timp ce volumul de credite in valuta a scazut cu 0,5% (echivalentul a 500 milioane lei), un ritm mult mai redus decat in iulie, cand s-a diminuat cu 3,2%.

Creditele in lei pentru populatie continua sa creasca intr-un ritm mult mai accelerat (2,6%) decat cele pentru firme, care au crescut cu doar 1,4% in august fata de luna precedenta.

Fata de anul precedent, creditele in lei pentru companii au crescut cu numai 6,1%, de aproape cinci ori mai putin decat avansul creditarii pentru populatie (27,4%).

Imprumuturile in valuta au scazut intr-un ritm anual asemanator (10-11%), atat pentru populatie, cat si pentru firme.

Credite neperformante de 30 de miliarde de lei

Trebuie precizat ca stocul de credite publicat de BNR include si creditele neperformante (cu intarzieri de peste 90 de zile), a caror valoare se mentine in jurul a 30 de miliarde de lei, conform datelor Centralei Riscului de Credit de la BNR, care contabilizeaza imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei, reprezentand 90% din totalul creditelor.

Creditele neperformante ale persoanelor fizice reprezinta in jur de o treime din total, mai exact 11,2 miliarde lei, conform datelor Biroului de Credit din iulie, in crestere cu 1 miliard de lei fata de anul trecut (vezi aici detalii).

Stocul de credite neperformante s-a mentinut la niveluri ridicate in ciuda faptului ca bancile au mai vandut din ele fondurilor de investitii si firmelor de recuperare creante.

In vara acestui an BCR a negociat vanzarea unui pachet de neperformante in valoare de peste 2 miliarde de euro, insa tranzactia nu s-a finalizat. Daca ar fi avut succes, atunci soldul creditarii ar fi ramas in teritoriu negativ.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii