BANCI | Stirea Zilei

Creditarea a crescut nu datorita restrictiilor BNR din 2019, ci finantarilor acordate de banci firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-03 22:23

Creditarea a crescut in luna octombrie nu datorita restrictiilor BNR privind gradul de indatorare a persoanelor fizice, care vor intra in vigoare de anul viitor, ceea ce ar fi determinat lumea sa se grabeasca sa prinda un imprumut in conditii mai bune, cum a aparut in unele articole din presa si cum au sustinut unii analisti bancari, ci avansului important la finantarilor acordate de banci firmelor.

Valoarea creditelor noi de consum in lei acordate de banci populatiei a fost in octombrie de 2 miliarde lei, cu doar 171 milioane lei (9,3%) peste nivelul din septembrie, dar sub valorile inregistrate in precedentele patru luni din acest an.

Volumul creditelor noi in lei pentru locuinte a fost 1,188 miliarde lei in octombrie, cu 117 milioane lei (11%) mai multe decat in luna precedenta, dar mai putine decat in lunile iunie si mai din acest an si la acelasi nivel din luna octombrie a anului trecut.

Nu se poate spune, asadar, ca exista o crestere vizibila a creditelor pentru populatie, in contextul noilor norme ale BNR privind limitarea gradului de indatorare pentru populatie la 40% din venituri, incepand din 1 ianuarie 2019.

In schimb, ceea ce a determinat o majorare importanta a volumului total de credite acordate de banci au fost finantarile acordate firmelor.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei obtinute de companii de la banci s-a ridicat in luna octombrie la 2,7 miliarde lei, cu 443 milioane lei (19%) mai multe fata de luna precedenta, asadar un ritm de crestere dublu comparativ cu creditele de consum si pentru locuinte.

De asemenea, in plus fata de creditele noi in lei, firmele au mai obtinut si un volum important de credite noi in euro, in valoare de 316 milioane euro, in luna octombrie, fata de 272 milioane euro in luna precedenta.

Comparativ, creditele noi in euro pentru consum au insumat numai 17 milioane euro, iar creditele noi in euro pentru locuinte doar 20 milioane euro.

Pe parcursul acestui an, insa, stocul de finantari pentru firme a crescut de trei ori mai putin decat creditele acordate bancilor populatiei, pe fondul euforiei consumului, stimulat de politica fiscala, in special prin majorarile de salarii si pensii.

Stocul de credite acordate de banci gospodariilor populatiei s-a majorat cu 11,6 miliarde lei (9,6%) pe parcursul ultimului an, in perioada octombrie 2017-octombrie 2018, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In aceeasi perioda, finantarile pentru firme au crescut cu numai 3,9 miliarde lei (3,6%), de trei ori mai putin. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLibra Bank, amendata de ANSPDCP pentru raportarea ilegala a clientilor la Biroul de Credit

Libra Internet Bank a fost amendata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru ca a raportat mai multi clienti la Biroul de Credit, cu incalcarea legii. Mai exact, banca si-a raportat clientii inainte ca acestia sa aiba restante detalii

Consiliul Concurentei dezvaluie cum s-au intalnit clandestin firmele de asigurari pentru a majora pretul asigurarilor auto RCA

Firmele de asigurari s-au intalnit clandestin, in sedinte secrete si la sediul asociatiei de profil, UNSAR, pentru a se intelege cum sa majoreze pretul asigurarilor obligatorii auto RCA, dezvaluie Consiliul Concurentei, care le-a aplicat amenzi record de 53 milioane euro pentru practici detalii

ROBOR-ul si dobanzile la credite nu vor mai creste in 2019, dupa ce inflatia a scazut in tinta BNR

Dobanzile la creditele in lei si indicele acestora, ROBOR, nu vor mai creste in 2019, dupa ce inflatia a scazut sub 3,5%, in intervalul superior de variatie a tintei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, astfel ca nici banca centrala s-ar putea sa nu mai detalii

Guvernatorul BNR: Nu urmeaza prapadul, dar exisa riscul ca urmatoarea recesiune sa ne prinda iar cu garda jos

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat astazi ca nu exista semne privind aparitia unei noi crize, insa exista riscul ca urmtoarea recesiune care ar putea aparea in viitor, conform legii ciclurilor economice, sa ne prinda nepregatiti, din cauza unor indicatori detalii

Ultimele Comentarii