PENSII PRIVATE | Analiza

Contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile de la calculul contributiilor de asigurări sociale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-12-21 17:25

În contextul publicării Legii privind sistemul unitar de pensii publice în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 852, din 20 decembrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) face următoarele precizări privind efectele actului normativ asupra contribuţiilor la fondurile de pensii facultative:

Potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, sunt deductibile de la calculul contribuţiilor de asigurări sociale:

”Art. 37. – (1) Contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând:
..
e) contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, în limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii;
..

Exceptarea contribuţiilor pentru pensia facultativă din baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale reprezintă încă un pas în concretizarea demersurilor întreprinse de CSSPP pentru clarificarea regimului de deductibilitate totală a acestor cheltuieli.

Un regim de deductibilitate totală pentru contribuţiile la pensia facultativă va presupune exceptarea acestora de la alcătuirea bazei de calcul aferentă impozitului pe venit sau profit precum şi de la calculul contribuţiilor de asigurări sociale, asigurări de sănătate şi pentru fondul de şomaj.

În prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative se situează la 400 de euro pe an pentru angajat, şi 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusă în aplicare de la începutul anului 2009.

Aceste măsuri sunt menite să stimuleze interesul angajatorilor în a oferi pensii private facultative salariaţilor precum şi creşterii atractivităţii acestui sistem de pensii pentru angajatori şi salariaţi deopotrivă.

Contribuţia la pensia facultativă poate fi plătită de salariat (din salariul brut), de către angajator (suplimentar salariului brut) sau de către angajat şi angajator deopotrivă. Din calculele efectuate de către CSSPP, prin contribuţia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalentă a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei în cazul în care plata este efectuată de către salariat. Dacă plata o realizează angajatorul, atunci câştigul este de 27 de lei. În plus, contribuţia la pensia facultativă este deductibilă de la plata impozitului pe profit.

Încurajarea participării la sistemul de pensii facultative contribuie la stimularea economisirii pe termen lung prin intermediul pensiei private şi, astfel, la asigurarea unei creşteri a calităţii vieţii viitorilor pensionari, mai apropiată de cea din perioada activă.

În scopul stimulării economisirii în sistemul de pensii facultative şi al protejării intereselor participanţilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) efectuează toate demersurile necesare către instituţiile de resort, în vederea modificării legislaţiei fiscale primare pentru clarificarea regimului deductibilităţii totale a contribuţiei aferente pensiei facultative.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaBCR si-a majorat de 8 ori creditele noi pentru firme

Banca Comerciala Romana (BCR) si-a majorat de 8 ori volumul de noi credite acordate companiilor, in trimestrul trei din acest an, la 4,5 miliarde lei, de la numai 568 milioane lei la jumatatea anului. Banca a reusit astfel sa-si echilibreze productia de credite noi pentru persoanele detalii

Garanti si-a majorat activele cu 11%, la 12 miliarde lei

Grupul Garanti România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața locală, care reunește Garanti Bank, Garanti Leasing și Garanti Credite de Consum, a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, o creștere de 11% a volumului total de active, care detalii

Romanii admit ca au putine cunostinte financiare, conform unui sondaj Provident

Mai mult de 38% dintre români spun că nu se informează despre cum să își gestioneze banii și doar 17% dintre aceștia consideră că au cunoștințe financiare medii spre bune, potrivit unui sondaj realizat de Provident Financial România pe un eșantion de 1.265 de detalii

Transfond va lansa serviciul de plati instant in 2018

Transfond preconizeza lansarea serviciului Plati Instant la jumatatea anului 2018. Prin acest serviciu se vor putea procesa plăți 24/7 în maximum 10 secunde, account-2-account, conform SCTInst Rulebook v1.0 publicat de European Payments Council (EPC). PROIECTUL detalii