PENSII PRIVATE | Analiza

Contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile de la calculul contributiilor de asigurări sociale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-12-21 17:25

În contextul publicării Legii privind sistemul unitar de pensii publice în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 852, din 20 decembrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) face următoarele precizări privind efectele actului normativ asupra contribuţiilor la fondurile de pensii facultative:

Potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, sunt deductibile de la calculul contribuţiilor de asigurări sociale:

”Art. 37. – (1) Contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând:
..
e) contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, în limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii;
..

Exceptarea contribuţiilor pentru pensia facultativă din baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale reprezintă încă un pas în concretizarea demersurilor întreprinse de CSSPP pentru clarificarea regimului de deductibilitate totală a acestor cheltuieli.

Un regim de deductibilitate totală pentru contribuţiile la pensia facultativă va presupune exceptarea acestora de la alcătuirea bazei de calcul aferentă impozitului pe venit sau profit precum şi de la calculul contribuţiilor de asigurări sociale, asigurări de sănătate şi pentru fondul de şomaj.

În prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative se situează la 400 de euro pe an pentru angajat, şi 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusă în aplicare de la începutul anului 2009.

Aceste măsuri sunt menite să stimuleze interesul angajatorilor în a oferi pensii private facultative salariaţilor precum şi creşterii atractivităţii acestui sistem de pensii pentru angajatori şi salariaţi deopotrivă.

Contribuţia la pensia facultativă poate fi plătită de salariat (din salariul brut), de către angajator (suplimentar salariului brut) sau de către angajat şi angajator deopotrivă. Din calculele efectuate de către CSSPP, prin contribuţia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalentă a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei în cazul în care plata este efectuată de către salariat. Dacă plata o realizează angajatorul, atunci câştigul este de 27 de lei. În plus, contribuţia la pensia facultativă este deductibilă de la plata impozitului pe profit.

Încurajarea participării la sistemul de pensii facultative contribuie la stimularea economisirii pe termen lung prin intermediul pensiei private şi, astfel, la asigurarea unei creşteri a calităţii vieţii viitorilor pensionari, mai apropiată de cea din perioada activă.

În scopul stimulării economisirii în sistemul de pensii facultative şi al protejării intereselor participanţilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) efectuează toate demersurile necesare către instituţiile de resort, în vederea modificării legislaţiei fiscale primare pentru clarificarea regimului deductibilităţii totale a contribuţiei aferente pensiei facultative.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



BCR a dat populatiei de sapte ori mai multe credite de consum si ipotecare decat finantari pentru firme

BCR a acordat populatiei credite noi de consum si imobiliare in valoare de 4,1 miliarde lei in prima jumatate din acest an, de peste sapte ori mai multe decat finantarile acordate firmelor, care s-au ridicat la doar 568 milioane lei, conform datelor prezentate de banca intr-un comunicat de detalii

Am testat Libra Mobile, aplicatia de mobile banking a Libra Bank

Am testat Libra Mobile, aplicatia de mobile banking a Libra Bank, pentru a vedea cum functioneaza, care sunt optiunile oferite si pentru a o compara cu alte aplicatii ale bancilor concurente. Primul dezavantaj apare chiar la logarea in aplicatie, care se face printr-un ID utilizator si o detalii

Topul salariului minim pe economie in tarile din Europa

Dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE) și Elveției care au un salariu minim stabilit la nivel național, cel mai mic salariu minim brut pe economie îl are Bulgaria (261 EUR), urmată de Lituania (400 EUR) și România (416 EUR), detalii

Cursul valutar ar putea creste la 4,78 lei/1 euro la finalul lui 2018, estimeaza economistii Garanti Bank

Garanti Bank revizuiește prognoza privind creșterea economică la 4.4%, de la estimarea de 4% previzionată de bancă la începutul anului, anunta banca intr-un comunicat, in care mai arata urmatoarele: Această creștere va fi, cel mai probabil, susţinută, la fel ca în detalii

Ultimele Comentarii