BANCI | Opinie

Cercul virtuos al creditelor neperformante, aplicat de bancile romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-22 01:17

Bancile romanesti au printre cele mai multe credite neperformante (non-performing loans – NPLs), comparativ cu bancile din alte tari din Europa, insa in acelasi timp au cel mai ridicat nivel de acoperire cu provizioane, arata ultimele statistici publicate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Astfel, rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (NPL coverage ratio) este de 65% in Romania, cel mai ridicat nivel dintre tarile europene, cu aproape cinci puncte peste nivelul urmatoarelor clasate in acest top, Cehia si Polonia, care au in jur de 60%.

In Ungaria si Bulgaria, rata de acoperire cu provizioane este in jurul a 55%, cu 10 puncte sub nivelul din Romania. Iar in Italia, Spania si Grecia, acest indicator este de doar 45%.

Nivelul de 45% al ratei de acoperire cu provizioane este limita de jos pentru tarile in care rata de neperformanta este ridicata, cu exceptia Ciprului, care are si cele mai multe credite neperformante (50% din totalul imprumuturilor), dar care sunt acoperite cu provizioane intr-o proportie de numai 35%.

In Romania, rata de neperformanta era de 15% in iune, conform metodologiei EBA, diferita de cea a BNR, care este putin mai mica (12,8% in iunie si 12,33% in septembrie). In afara Ciprului, doar Grecia, Irlanda, Portugalia si Italia se afla peste nivelul din Romania.

Cercul virtuos al neperformantelor

In raportul EBA se precizeaza ca tarile cu multe credite neperformante si putine provizioane se confrunta cu problema calitatii activelor si curatarea bilanturilor, prin vinderea si recuperarea creditelor greu de recuperat, in conditiile diferentelor de preturi intre cerere si oferta tranzactiilor de vanzare a imprumuturilor ce nu mai sunt platite de catre clienti.

In contrast, o rata ridicata de provizionare ar putea motiva bancile sa-si vanda neperformantele. Si astfel se inchide asa-zisul cerc virtuos al neperformantelor, dupa cum se vede in graficul de mai jos.

La noi, BNR a stimulat bancile, anul trecut, sa-si recunoasca pierderile prin scoaterea neperformantelor in afara bilanturilor, si astfel s-a ajuns la acest grad ridicat de provizionare.

Pasul urmator este curatirea bilanturilor prin vanzarea respectivelor neperformante, o etapa care merge insa destul de greu, vezi tranzactia amanata a BCR din vara acestui an.

Vezi aici raportul EBA

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii