BANCI | Stirea Zilei

Ce efecte a avut cresterea ROBOR asupra dobanzilor la credite si depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-29 22:01

Cresterea ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza creditele in lei cu dobanda variabila, de la 0,91% la finalul lunii august la 1,87% la sfarsitul lunii octombrie, a avut efecte mai puternice asupra creditelor acordate de banci firmelor, in timp ce dobanzile la depozitele vechi ale populatiei au ramas neschimbate, ba chiar au mai scazut, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie la depozitele existente in sold detinute de populatie la banci a scazut de la 0,96% in august la 0,94% in octombrie, arata datele BNR.

In acelasi interval, bancile au majorat dobanzile la creditele in derulare ale populatiei, de la 6,44% in august la 6,64% in octombrie, prin ajustarea componentei de dobanda ROBOR care intra in calculul dobanzii totale la credit, alaturi de marja fixa stabilita de banca.

In consecinta, bancile si-au majorat profiturile, intrucat ele au platit mai putine depozite pentru creditele atrase de la populatie si au incasat dobanzi mai mari pentru credite.

Exista insa si un risc pe care bancile trebuie sa-l suporte in urma majorarii dobanzilor, si anume acela al intarzierilor la rambursarea creditelor, in cazul in care rata creste prea mult, ceea ce inca nu este cazul, dat fiind ca vorbim de o majorare a dobanzii de doar 0,20 puncte procentuale, in medie pe sistem, chiar daca ROBOR a avansat cu un punct procentual. Asta pentru ca dobanzile variabile indexate la ROBOR nu se actualizeaza in corpore, ci in functie de data la care au fost obtinute.

In ceea ce priveste creditele noi acordate de banci populatiei, si aceasta a fost majorata intr-o proportie asemanatoare, de 0,2 puncte procentuale, de la 6,8% la 7%.

Costul creditelor imobiliare a crescut cel mai mult: DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atata dobanda cat si comisioanele, a avansat de la 3,78% in august la 3,96% in septembrie si 4,39% in octombrie.

DAE la creditele de consum a stagnat in jurul a 10,5% pe an.

In cazul depozitelor noi constituite de populatie, dobanda a crescut foarte putin, cu 0,02 puncte procentuale, de la 0,73% in august la 0,75% in octombrie.

Cea mai pronuntata crestere a dobanzilor s-a consemnat in cazul dobanzilor la depozitele si creditele pentru firme.

Astfel, dobanda la depozitele in sold aproape s-a dublat, de la 0,48% la 0,88%, in timp ce pentru depozitele noi a urcat de la 0,4% la 1,12%.

In privinta creditelor in derulare ale firmelor, costul acestora a urcat cu o jumatate de punct, de la 4% la 4,51%, in timp ce pentru finantarile noi dobanda a crescut mai mult: de la 3,78% cat era in august a ajuns la 4,56% in octombrie. (vezi graficul)

Dobanda creditelor noi pentru firme a revenit, astfel, la nivelul de acum doi ani, din octombrie 2015.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online cu 0% dobanda acordate de IFN-uri sunt ilegale, avertizeaza ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) avertizeaza ca IFN-urile care acorda credite online cu 0% dobanda incalca Legea 363 din 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. Bancherul.ro a scris despre pacaleala detalii

Mugur Isarescu greseste in privinta educatiei financiare

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR, pe tema educatiei financiare: “Populația, in extenso, trebuie să cunoască noțiunile economico-financiare pentru a face față complexității detalii

FMI sustine BNR in plafonarea gradului de indatorare la creditele ipotecare

Fondul Monetar International (FMI) considera ca plafonarea gradului de indatorare a celor care obtin credite ipotecare va contribui la reducerea riscurilor aferente expunerii bancilor in sectorul imobiliar, in ciuda faptului ca Romania are cel mai redus nivel al creditelor imobiliare comparativ detalii

Creditele neperformante in franci elvetieni ale Raiffesen Bank au crescut la peste 20%

Rata creditelor neperformante in franci elvetieni (CHF) ale Raiffeisen Bank a crescut la 20,5% anul trecut, de la 18,6% in 2016, in ciuda faptului ca banca a derulat o oferta de conversie in lei a acestor imprumuturi, cu un discount de 25%, dar care a fost acceptata de putini detalii

Ultimele Comentarii