BANCI | Stirea Zilei

Ce efecte a avut cresterea ROBOR asupra dobanzilor la credite si depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-29 22:01

Cresterea ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza creditele in lei cu dobanda variabila, de la 0,91% la finalul lunii august la 1,87% la sfarsitul lunii octombrie, a avut efecte mai puternice asupra creditelor acordate de banci firmelor, in timp ce dobanzile la depozitele vechi ale populatiei au ramas neschimbate, ba chiar au mai scazut, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie la depozitele existente in sold detinute de populatie la banci a scazut de la 0,96% in august la 0,94% in octombrie, arata datele BNR.

In acelasi interval, bancile au majorat dobanzile la creditele in derulare ale populatiei, de la 6,44% in august la 6,64% in octombrie, prin ajustarea componentei de dobanda ROBOR care intra in calculul dobanzii totale la credit, alaturi de marja fixa stabilita de banca.

In consecinta, bancile si-au majorat profiturile, intrucat ele au platit mai putine depozite pentru creditele atrase de la populatie si au incasat dobanzi mai mari pentru credite.

Exista insa si un risc pe care bancile trebuie sa-l suporte in urma majorarii dobanzilor, si anume acela al intarzierilor la rambursarea creditelor, in cazul in care rata creste prea mult, ceea ce inca nu este cazul, dat fiind ca vorbim de o majorare a dobanzii de doar 0,20 puncte procentuale, in medie pe sistem, chiar daca ROBOR a avansat cu un punct procentual. Asta pentru ca dobanzile variabile indexate la ROBOR nu se actualizeaza in corpore, ci in functie de data la care au fost obtinute.

In ceea ce priveste creditele noi acordate de banci populatiei, si aceasta a fost majorata intr-o proportie asemanatoare, de 0,2 puncte procentuale, de la 6,8% la 7%.

Costul creditelor imobiliare a crescut cel mai mult: DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atata dobanda cat si comisioanele, a avansat de la 3,78% in august la 3,96% in septembrie si 4,39% in octombrie.

DAE la creditele de consum a stagnat in jurul a 10,5% pe an.

In cazul depozitelor noi constituite de populatie, dobanda a crescut foarte putin, cu 0,02 puncte procentuale, de la 0,73% in august la 0,75% in octombrie.

Cea mai pronuntata crestere a dobanzilor s-a consemnat in cazul dobanzilor la depozitele si creditele pentru firme.

Astfel, dobanda la depozitele in sold aproape s-a dublat, de la 0,48% la 0,88%, in timp ce pentru depozitele noi a urcat de la 0,4% la 1,12%.

In privinta creditelor in derulare ale firmelor, costul acestora a urcat cu o jumatate de punct, de la 4% la 4,51%, in timp ce pentru finantarile noi dobanda a crescut mai mult: de la 3,78% cat era in august a ajuns la 4,56% in octombrie. (vezi graficul)

Dobanda creditelor noi pentru firme a revenit, astfel, la nivelul de acum doi ani, din octombrie 2015.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiGuvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR nu economisesc in lei, ci in euro si dolari

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul. Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma detalii

Mugur Isarescu a renuntat la principii si profita si el de stat ca tot omul fara scrupule: de ce sa nu iau si pensie, pe langa salariul de la BNR?

“Am zis ca asa e frumos, sa nu iau si pensie, si salariu de la Banca Nationala”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in august 2017, dupa ce a fost luat la rost de “hateri” precum senatorul Daniel Zamfir sau fostul bancher Lucian Isar, cei care l-au acuzat ca din detalii

BNR ia de la banci depozite de 11 miliarde lei, pentru a mentine ROBOR-ul peste 3%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi din piata bancara un volum ridicat de depozite, in valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioada de 7 zile, pentru care plateste dobanda de referinta, de 2,5%, cu scopul de a mentine dobanzile din piata interbancara (ROBOR) la niveluri ridicate, detalii

Saptamana de cosmar pentru trei mari banci si MasterCard, ale caror aplicatii de online banking si de plati cu carduri au avut probleme de functionare (actualizat)

Saptamana trecuta a inceput prost pentru trei mari banci romanesti, BRD, Unicredit si ING, ale caror aplicatii de online banking au fost indisponibile pentru clientii acestora aproape toata ziua, in cazul ING, si chiar mai mult in cazul Unicredit, si s-a incheiat rau si pentru MasterCard, al detalii