BANCI | Stirea Zilei

Ce efecte a avut cresterea ROBOR asupra dobanzilor la credite si depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-29 22:01

Cresterea ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza creditele in lei cu dobanda variabila, de la 0,91% la finalul lunii august la 1,87% la sfarsitul lunii octombrie, a avut efecte mai puternice asupra creditelor acordate de banci firmelor, in timp ce dobanzile la depozitele vechi ale populatiei au ramas neschimbate, ba chiar au mai scazut, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie la depozitele existente in sold detinute de populatie la banci a scazut de la 0,96% in august la 0,94% in octombrie, arata datele BNR.

In acelasi interval, bancile au majorat dobanzile la creditele in derulare ale populatiei, de la 6,44% in august la 6,64% in octombrie, prin ajustarea componentei de dobanda ROBOR care intra in calculul dobanzii totale la credit, alaturi de marja fixa stabilita de banca.

In consecinta, bancile si-au majorat profiturile, intrucat ele au platit mai putine depozite pentru creditele atrase de la populatie si au incasat dobanzi mai mari pentru credite.

Exista insa si un risc pe care bancile trebuie sa-l suporte in urma majorarii dobanzilor, si anume acela al intarzierilor la rambursarea creditelor, in cazul in care rata creste prea mult, ceea ce inca nu este cazul, dat fiind ca vorbim de o majorare a dobanzii de doar 0,20 puncte procentuale, in medie pe sistem, chiar daca ROBOR a avansat cu un punct procentual. Asta pentru ca dobanzile variabile indexate la ROBOR nu se actualizeaza in corpore, ci in functie de data la care au fost obtinute.

In ceea ce priveste creditele noi acordate de banci populatiei, si aceasta a fost majorata intr-o proportie asemanatoare, de 0,2 puncte procentuale, de la 6,8% la 7%.

Costul creditelor imobiliare a crescut cel mai mult: DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atata dobanda cat si comisioanele, a avansat de la 3,78% in august la 3,96% in septembrie si 4,39% in octombrie.

DAE la creditele de consum a stagnat in jurul a 10,5% pe an.

In cazul depozitelor noi constituite de populatie, dobanda a crescut foarte putin, cu 0,02 puncte procentuale, de la 0,73% in august la 0,75% in octombrie.

Cea mai pronuntata crestere a dobanzilor s-a consemnat in cazul dobanzilor la depozitele si creditele pentru firme.

Astfel, dobanda la depozitele in sold aproape s-a dublat, de la 0,48% la 0,88%, in timp ce pentru depozitele noi a urcat de la 0,4% la 1,12%.

In privinta creditelor in derulare ale firmelor, costul acestora a urcat cu o jumatate de punct, de la 4% la 4,51%, in timp ce pentru finantarile noi dobanda a crescut mai mult: de la 3,78% cat era in august a ajuns la 4,56% in octombrie. (vezi graficul)

Dobanda creditelor noi pentru firme a revenit, astfel, la nivelul de acum doi ani, din octombrie 2015.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank vinde pe furis credite neperformante de 1,2 miliarde lei

Raiffeisen Bank a vandut, fara sa anunte, grupului norvegian specializat in recuperarea creantelor B2Holding, reprezentat in Romania de Debt Collection Agency SRL, un pachet de credite neperformante in valoare de 271 milioane euro (1,2 miliarde lei), in contextul in care Guvernul a inasprit, de detalii

Unele banci aplica la platile cu cardul in strainatate un curs valutar mult mai mare decat la casele de schimb sau in cont (actualizat)

Utilizarea in strainatate a unui card in lei emis de ING Bank sau Raiffeisen Bank este mult mai costisitoare decat in cazul cardurilor altor banci, precum BRD sau Banca Transilvania (BT), din cauza cursurilor de schimb mai mari decat cele practicate la casele de schimb de la ghiseu sau pentru detalii

De ce a declansat Consiliul Concurentei una dintre cele mai ample investigatii ale sale la firmele de leasing si la IFN-urile care acorda credite online?

La doi ani si jumatate de la inceperea unei investigatii privind schimbul de informatii comerciale in regim preferential intre firmele de asigurari prin intermediul asociatiei UNSAR si unei publicatii de specialitate, Media Xprimm, ancheta care nu a fost finalizata nici pana acum, Cosiliul detalii

Cum construim un sistem sanatos de creditare imobiliara? Ce facem cu Prima Casa si cu bancile pentru locuinte?

Au trecut aproape 10 ani de la criza din 2008, care ne-a aratat cat de nociv poate fi un sistem in care se pot acorda credite ipotecare foarte rapid si facil, cu avans si cu dobanzi cat mai mici, dar foarte riscante, din cauza faptului ca sunt in valuta si cu dobanzi variabile. Cursul si detalii

Ultimele Comentarii