BANCI | Stirea Zilei

Ce efecte a avut cresterea ROBOR asupra dobanzilor la credite si depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-29 22:01

Cresterea ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza creditele in lei cu dobanda variabila, de la 0,91% la finalul lunii august la 1,87% la sfarsitul lunii octombrie, a avut efecte mai puternice asupra creditelor acordate de banci firmelor, in timp ce dobanzile la depozitele vechi ale populatiei au ramas neschimbate, ba chiar au mai scazut, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie la depozitele existente in sold detinute de populatie la banci a scazut de la 0,96% in august la 0,94% in octombrie, arata datele BNR.

In acelasi interval, bancile au majorat dobanzile la creditele in derulare ale populatiei, de la 6,44% in august la 6,64% in octombrie, prin ajustarea componentei de dobanda ROBOR care intra in calculul dobanzii totale la credit, alaturi de marja fixa stabilita de banca.

In consecinta, bancile si-au majorat profiturile, intrucat ele au platit mai putine depozite pentru creditele atrase de la populatie si au incasat dobanzi mai mari pentru credite.

Exista insa si un risc pe care bancile trebuie sa-l suporte in urma majorarii dobanzilor, si anume acela al intarzierilor la rambursarea creditelor, in cazul in care rata creste prea mult, ceea ce inca nu este cazul, dat fiind ca vorbim de o majorare a dobanzii de doar 0,20 puncte procentuale, in medie pe sistem, chiar daca ROBOR a avansat cu un punct procentual. Asta pentru ca dobanzile variabile indexate la ROBOR nu se actualizeaza in corpore, ci in functie de data la care au fost obtinute.

In ceea ce priveste creditele noi acordate de banci populatiei, si aceasta a fost majorata intr-o proportie asemanatoare, de 0,2 puncte procentuale, de la 6,8% la 7%.

Costul creditelor imobiliare a crescut cel mai mult: DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atata dobanda cat si comisioanele, a avansat de la 3,78% in august la 3,96% in septembrie si 4,39% in octombrie.

DAE la creditele de consum a stagnat in jurul a 10,5% pe an.

In cazul depozitelor noi constituite de populatie, dobanda a crescut foarte putin, cu 0,02 puncte procentuale, de la 0,73% in august la 0,75% in octombrie.

Cea mai pronuntata crestere a dobanzilor s-a consemnat in cazul dobanzilor la depozitele si creditele pentru firme.

Astfel, dobanda la depozitele in sold aproape s-a dublat, de la 0,48% la 0,88%, in timp ce pentru depozitele noi a urcat de la 0,4% la 1,12%.

In privinta creditelor in derulare ale firmelor, costul acestora a urcat cu o jumatate de punct, de la 4% la 4,51%, in timp ce pentru finantarile noi dobanda a crescut mai mult: de la 3,78% cat era in august a ajuns la 4,56% in octombrie. (vezi graficul)

Dobanda creditelor noi pentru firme a revenit, astfel, la nivelul de acum doi ani, din octombrie 2015.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR impune scaderea gradului de indatorare la credite de la 47% la 40%, o masura mai dura decat recomandarea FMI, dar un exemplu de calcul arata ca nu vor fi schimbari majore

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca la 40% gradul maxim de indatorare (ponderea ratei din salariu) la creditele in lei si 20% la cele in valuta, de la 47% cat este in prezent la creditele ipotecare si 45% la cele de consum, pentru a preveni supraindatorarea populatiei, o masura detalii

Bancpost dispare din 31 decembrie 2018, cand va fi preluata de Banca Transilvania: ce se va intampla cu clientii, angajatii si unitatile bancii

Banca Transilvania (BT) va prelua, de la inceputul anului viitor, clientii, angajatii si unitatile Bancpost, dupa finalizarea, la finalul acestui an, a fuziunii prin absorbtie a acestei banci, astfel ca ultima zi lucratoare la Bancpost va fi 28 decembrie 2018. BT a anuntat ca in perioada detalii

Bancile nu verifica cine este detinatorul unui cont IBAN, permitand inselaciunile

Bancile nu verifica daca un cont IBAN in care se face o plata corespunde cu numele detinatorului acestuia, persoana fizica sau firma, facilitand astfel inselaciunile, dupa o procedura destul de simpla. Hotul face rost de o factura pentru livrarea unor produse sau servicii, emisa de o detalii

Romanii vor putea face plati instant cu telefoanele mobile, din 2019

Platile interbancare de mica valoare (sub 50.000 de lei) vor putea fi realizate instant de la finalul acestui an, fata de cateva ore sau chiar o zi, ca in prezent, iar Transfond va pune la dispozitia bancilor, IFN-urilor si fintech-urilor un serviciu suplimentar care va permite platile instant detalii