BANCI | Stirea Zilei

Cat de riscante sunt bancile mari din Romania comparativ cu cele din alte tari europene, conform raportului Autoritatii Bancare Europene (EBA)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-27 21:37

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat raportul privind riscurile si vulnerabilitatile sectorului bancar din Uniunea Europeana, insotit de un exercitiu de transparenta cu indicatorii principali ai unui numar de 132 de banci europene.

Primele trei banci ca marime din Romania (BCR, BT si BRD) au raportat indicatorii de risc la EBA, care au fost luati in calcul la realizarea raportului, iar BT a participat si la exercitiul de transparenta.

Datele arata un sistem bancar european mai solid, datorita unui mediu financiar si macroeconomic imbunatatit: capitalul bancilor a crescut, calitatea activelor este mai buna iar profitabilitatea este in usoara crestere.

Totusi, este necesara in continuare o reducere a ratei creditelor neperformante (NPL), iar sustenabilitatea pe termen lung a modelelor de afaceri de baza ramane o provocare.

O prioritate o reprezinta managementul robust al datelor si sistemelor informatice (IT), precum si rezistenta operationala, precizeaza ABE intr-un comunicat.

Cum se prezinta bancile romanesti comparativ cu altele din UE

In privinta ratei creditelor neperformante (NPL ratio), cel mai sensibil indicator, primele trei banci romanesti se afla pe locul 10, cu aproximativ 9%, conform datelor de la finalul lunii iunie 2017, sub nivelul din Italia, Bulgaria si Ungaria, dar cu mult peste Polonia (6%) sau Cehia (2%).

BNR a anuntat insa ca pana la finalul anului vrea ca rata NPL sa coboare la 6%, aproape de cel din Polonia.

Pe de alta parte, bancile romanesti au cea mai mare rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante din Europa, de aproape 70%, fata de 65% in Ungaria si Cehia si 60% in Polonia.

Pe locul 10 se afla sectorul bancar romanesc si la rata de capitalizare, de 19%, dupa Bulgaria, cu 20%, dar peste Cehia, Polonia si Ungaria.

In privinta profitabilitatii (ROE) suntem pe locul trei, dupa Ungaria si Cehia, dupa noi fiind bulgarii, cu rentabilitatea capitalurilor in jurul a 15%, fata de doar 10% in Austria, Polonia si Italia si sub 5% in Anglia si Germania.

Banca Transilvania comparativ cu alte mari banci europene

Dintre cele trei banci romanesti care au raportat indicatorii de risc la EBA, respectiv BCR, Banca Transilvania (BT) si BRD, doar Banca Transilvania a fost luata in calcul si pentru exercitiul de transparenta.

Pentru a avea o imagine a indicatorilor BT comparativ cu alte mari banci din regiune, am comparat cativa indicatori principali ai bancii romanesti cu cei ai Bank Pekao, liderul bancilor poloneze, First Investment Bank, cea mai mare banca din Bulgaria, OTP Bank, prima din Ungaria, Erste Group, banca-mama a BCR din Austria, ING din Olanda, Societe Generale, banca-mama a BRD din Franta si Unicredit din Italia.

Datele comparative (vezi foto) arata ca BT este a doua cea mai bine capitalizata dupa Bank Pekao, cele doua banci avand indicatori (CET 1 ratio) foarte apropiati: 17,5% la BT si aproape 18% la Bank Pekao, la polul opus fiind Societe Generale, cu doar 11,91%.

BT nu sta rau nici la rata creditelor neperformante (NPL), cu 8,44%, mai mica decat la Unicredit, OTP si First Investment dar cu doua puncte sub banca poloneza.

BT si-a diminuat rata NPL la 7,3% in septembrie si ar putea ajunge la 6% la finalul anului, adica aproape de nivelul bancii poloneze.

Banca din Cluj statea in iunie mai rau decat cea din Polonia si in privinta nivelului de acoperire cu provizioane a neperformantelor, de 59%, fata de 64% la Bank Pekao, insa la finalul lunii septembrie a ajuns pana la 65%, conform comunicatului BT.

In privinta ponderii veniturilor din dobanzi, BT are un nivel echilibrat, de 59%, mai redus decat al bancilor din Polonia, Ungaria si Bulgaria, dar mai ridicat decat Unicredit si Societe Generale.

BT este insa lider la eficienta operationala: raportul cost/venit este de doar 47%, comparativ cu 59% la Bank Pekao si OTP Bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online cu 0% dobanda acordate de IFN-uri sunt ilegale, avertizeaza ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) avertizeaza ca IFN-urile care acorda credite online cu 0% dobanda incalca Legea 363 din 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. Bancherul.ro a scris despre pacaleala detalii

Mugur Isarescu greseste in privinta educatiei financiare

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR, pe tema educatiei financiare: “Populația, in extenso, trebuie să cunoască noțiunile economico-financiare pentru a face față complexității detalii

FMI sustine BNR in plafonarea gradului de indatorare la creditele ipotecare

Fondul Monetar International (FMI) considera ca plafonarea gradului de indatorare a celor care obtin credite ipotecare va contribui la reducerea riscurilor aferente expunerii bancilor in sectorul imobiliar, in ciuda faptului ca Romania are cel mai redus nivel al creditelor imobiliare comparativ detalii

Creditele neperformante in franci elvetieni ale Raiffesen Bank au crescut la peste 20%

Rata creditelor neperformante in franci elvetieni (CHF) ale Raiffeisen Bank a crescut la 20,5% anul trecut, de la 18,6% in 2016, in ciuda faptului ca banca a derulat o oferta de conversie in lei a acestor imprumuturi, cu un discount de 25%, dar care a fost acceptata de putini detalii

Ultimele Comentarii