BANCI | Stirea Zilei

Cat de riscante sunt bancile mari din Romania comparativ cu cele din alte tari europene, conform raportului Autoritatii Bancare Europene (EBA)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-27 21:37

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat raportul privind riscurile si vulnerabilitatile sectorului bancar din Uniunea Europeana, insotit de un exercitiu de transparenta cu indicatorii principali ai unui numar de 132 de banci europene.

Primele trei banci ca marime din Romania (BCR, BT si BRD) au raportat indicatorii de risc la EBA, care au fost luati in calcul la realizarea raportului, iar BT a participat si la exercitiul de transparenta.

Datele arata un sistem bancar european mai solid, datorita unui mediu financiar si macroeconomic imbunatatit: capitalul bancilor a crescut, calitatea activelor este mai buna iar profitabilitatea este in usoara crestere.

Totusi, este necesara in continuare o reducere a ratei creditelor neperformante (NPL), iar sustenabilitatea pe termen lung a modelelor de afaceri de baza ramane o provocare.

O prioritate o reprezinta managementul robust al datelor si sistemelor informatice (IT), precum si rezistenta operationala, precizeaza ABE intr-un comunicat.

Cum se prezinta bancile romanesti comparativ cu altele din UE

In privinta ratei creditelor neperformante (NPL ratio), cel mai sensibil indicator, primele trei banci romanesti se afla pe locul 10, cu aproximativ 9%, conform datelor de la finalul lunii iunie 2017, sub nivelul din Italia, Bulgaria si Ungaria, dar cu mult peste Polonia (6%) sau Cehia (2%).

BNR a anuntat insa ca pana la finalul anului vrea ca rata NPL sa coboare la 6%, aproape de cel din Polonia.

Pe de alta parte, bancile romanesti au cea mai mare rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante din Europa, de aproape 70%, fata de 65% in Ungaria si Cehia si 60% in Polonia.

Pe locul 10 se afla sectorul bancar romanesc si la rata de capitalizare, de 19%, dupa Bulgaria, cu 20%, dar peste Cehia, Polonia si Ungaria.

In privinta profitabilitatii (ROE) suntem pe locul trei, dupa Ungaria si Cehia, dupa noi fiind bulgarii, cu rentabilitatea capitalurilor in jurul a 15%, fata de doar 10% in Austria, Polonia si Italia si sub 5% in Anglia si Germania.

Banca Transilvania comparativ cu alte mari banci europene

Dintre cele trei banci romanesti care au raportat indicatorii de risc la EBA, respectiv BCR, Banca Transilvania (BT) si BRD, doar Banca Transilvania a fost luata in calcul si pentru exercitiul de transparenta.

Pentru a avea o imagine a indicatorilor BT comparativ cu alte mari banci din regiune, am comparat cativa indicatori principali ai bancii romanesti cu cei ai Bank Pekao, liderul bancilor poloneze, First Investment Bank, cea mai mare banca din Bulgaria, OTP Bank, prima din Ungaria, Erste Group, banca-mama a BCR din Austria, ING din Olanda, Societe Generale, banca-mama a BRD din Franta si Unicredit din Italia.

Datele comparative (vezi foto) arata ca BT este a doua cea mai bine capitalizata dupa Bank Pekao, cele doua banci avand indicatori (CET 1 ratio) foarte apropiati: 17,5% la BT si aproape 18% la Bank Pekao, la polul opus fiind Societe Generale, cu doar 11,91%.

BT nu sta rau nici la rata creditelor neperformante (NPL), cu 8,44%, mai mica decat la Unicredit, OTP si First Investment dar cu doua puncte sub banca poloneza.

BT si-a diminuat rata NPL la 7,3% in septembrie si ar putea ajunge la 6% la finalul anului, adica aproape de nivelul bancii poloneze.

Banca din Cluj statea in iunie mai rau decat cea din Polonia si in privinta nivelului de acoperire cu provizioane a neperformantelor, de 59%, fata de 64% la Bank Pekao, insa la finalul lunii septembrie a ajuns pana la 65%, conform comunicatului BT.

In privinta ponderii veniturilor din dobanzi, BT are un nivel echilibrat, de 59%, mai redus decat al bancilor din Polonia, Ungaria si Bulgaria, dar mai ridicat decat Unicredit si Societe Generale.

BT este insa lider la eficienta operationala: raportul cost/venit este de doar 47%, comparativ cu 59% la Bank Pekao si OTP Bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiGuvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR nu economisesc in lei, ci in euro si dolari

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul. Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma detalii

Mugur Isarescu a renuntat la principii si profita si el de stat ca tot omul fara scrupule: de ce sa nu iau si pensie, pe langa salariul de la BNR?

“Am zis ca asa e frumos, sa nu iau si pensie, si salariu de la Banca Nationala”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in august 2017, dupa ce a fost luat la rost de “hateri” precum senatorul Daniel Zamfir sau fostul bancher Lucian Isar, cei care l-au acuzat ca din detalii

BNR ia de la banci depozite de 11 miliarde lei, pentru a mentine ROBOR-ul peste 3%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi din piata bancara un volum ridicat de depozite, in valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioada de 7 zile, pentru care plateste dobanda de referinta, de 2,5%, cu scopul de a mentine dobanzile din piata interbancara (ROBOR) la niveluri ridicate, detalii

Saptamana de cosmar pentru trei mari banci si MasterCard, ale caror aplicatii de online banking si de plati cu carduri au avut probleme de functionare (actualizat)

Saptamana trecuta a inceput prost pentru trei mari banci romanesti, BRD, Unicredit si ING, ale caror aplicatii de online banking au fost indisponibile pentru clientii acestora aproape toata ziua, in cazul ING, si chiar mai mult in cazul Unicredit, si s-a incheiat rau si pentru MasterCard, al detalii

Ultimele Comentarii