Cat castiga o companie platind angajatilor pensii in loc de prime
Autor: Bancherul.ro
2011-01-21 11:52
Pensiile private facultative reprezinta, de la 1 ianuarie 2011, cel mai atractiv beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de companii angajatilor lor, avand cel mai favorabil regim fiscal, conform unei analize (VEZI DOCUMENTELE ATASATE) realizata de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Potrivit legislatiei in vigoare, contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) sunt deductibile, in limita a 400 de euro pe an (circa 142 de lei pe luna), de la urmatoarele obligatii fiscale:
- impozitul pe venit (16% la angajat);
- impozitul pe profit (16% la companie);
- contributiile de asigurarile sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator);
- contributia de accidente de munca si boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
Comparativ cu oferirea unei prime (bonus in „cash”) sau a unei majorari salariale, o contributie platita de companie la un fond de pensii facultative (in beneficiul unui salariat) este cu 5% mai eficienta din punct de vedere al obligatiilor suplimentare de plata ale companiei (contributii in sarcina angajatorului). Ca urmare, oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorari salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal si poate creste profitul companiei cu 4%-5%. In acelasi timp, salariatul castiga la venitul sau net 2,3% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativa in locul unui bonus in cash. Pentru mai multe detalii, consultati modelul furnizat in attach. Datele arata o imbunatatire semnificativa a finantelor companiei care acorda pensii facultative salariatilor sai dupa 1 ianuarie 2011, cand deductibilitatea fiscala s-a extins de la impozitul pe venit/profit si catre unele contributii sociale.
Potrivit celor mai recente statistici, la finalul anului 2010 un numar de 221.600 de romani contribuiau pentru o pensie mai buna in sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III). In 55% dintre cazuri, contributia este suportata exclusiv de angajator, care ofera pensia facultativa ca parte a pachetului de beneficii salariale. In 33% dintre cazuri, participantii individuali isi suporta singuri contributia, iar in 12% dintre cazuri contributia este mixta (angajator + angajat). Deducerea fiscala se acorda in aceeasi masura (400 de euro pe an) atat pentru companie, cat si pentru angajat, astfel ca in situatia contributiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulata de 800 de euro pe an, de la impozit si contributiile descrise anterior.
„Deductibilitatea fiscala este un avantaj decisiv de partea pensiilor facultative intrucat, de acum incolo, angajatorii vor dori nu doar sa diversifice pachetele de remunerare si beneficii, ci sa faca acest lucru folosind cel mai favorabil instrument, cu cel mai „prietenos” tratament fiscal. Pe langa un regim fiscal foarte atractiv, pensiile facultative sunt un beneficiu eficient si in vederea motivarii, stimularii si retentiei fortei de munca, intrucat creaza o relatie de incredere pe termen lung intre companie si salariat, fiind vorba practic de un contract de pensie, adica o legatura de durata. Estimam ca extinderea deductibilitatii fiscale de la 1 ianuarie va majora interesul companiilor pentru a oferi beneficii salariatilor sub forma unei contributii la un fond de pensii facultative, mai ales odata cu asteptata revenire a economiei si pietei muncii din a doua jumatate a acestui an. Chiar si in prezent, in 2 cazuri din 3 compania este cea care a avut initiativa si suporta contributiile la fondurile de pensii facultative, in beneficiul salariatilor sai.”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR, pe marginea acestor informatii.
Piata pensiilor facultative, lansata in anul 2007, se compune astazi din 13 fonduri de pensii, cu toate profilurile de risc disponibile (3 cu risc redus, 8 cu risc moderat, 2 cu risc ridicat), care administreaza active nete de 328 mil. RON (76,5 mil. EUR) in beneficiul celor 221.600 de participanti. Anul trecut, un numar de 34.428 de romani au intrat in sistem, incepand sa economiseasca pentru o pensie facultativa, cu doar 5% mai putini decat in 2009. In 2010, fondurile de pensii private facultative au inregistrat un randament mediu (la nivelul intregii piete) de 11,5%, diferit intre fonduri in functie de profilul de risc asumat si de strategia de investitii a fondurilor de pensii.
Download 1101211155_simulare_deducere_corporate_pensii.pdf
Download 1101211155_simulare_deducere_pensie_companie.xls
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
Taxa bancara: Guvernul isi reafirma intentia de a duce ROBOR-ul sub 2% si cere BNR sa faca ceva in acest sens; ce solutie de compromis poate gasi BNR?
Darius Valcov, consilierul economic al premierului Dancila, a reafirmat intentia anuntata in momentul anuntarii taxei bancare ca Guvernul urmareste scaderea ROBOR-ului de la peste 3% in prezent la sub 2%, prag peste care bancile ar urma sa fie taxate drastic, cu pana la 1,2% din detalii
Care este firma de asigurari cu cea mai ieftina asigurare auto RCA, cu bonus-malus (B8)
Pretul unei asigurari auto obligatorii (RCA) difera foarte mult de la o firma de asigurari la alta, dar si in functie de clasa de bonus-malus aferenta celui asigurat, care este un indicator pentru riscul unei asigurari, adica probabilitatea unui accident. Astfel, un sofer care are cea detalii
Numarul romanilor cu credite in franci elvetieni a scazut la 20.000, anunta BNR, inaintea unui miting de protest
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, inaintea unui miting de protest al unui grup care sustine interesele celor cu credite in franci elvetieni (CHF), ca potrivit informațiilor operative raportate de instituțiile de credit din România, numărul debitorilor persoane fizice cu detalii
Pretul locuintelor este in scadere, conform datelor BNR
Bancile se asteapta la o reducere moderată a prețurilor imobilelor în trimestrul 4 din 2018, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) printre cele mai mari 10 banci romanesti.(Grafic 2.8). Bancile au considerat că în T3 2018 prețurile detalii
- Bancherii avertizeaza, intr-o scrisoare deschisa, ca taxa pe lacomie risca sa grabeasca recesiunea in Romania
- Patria Bank a revenit pe profit si accelereaza creditarea
- BCR si-a majorat de 8 ori creditele noi pentru firme
- Garanti si-a majorat activele cu 11%, la 12 miliarde lei
- Romanii admit ca au putine cunostinte financiare, conform unui sondaj Provident
- Transfond va lansa serviciul de plati instant in 2018
- George, noua aplicatie digitala a BCR, aproape de lansare (Video)
- Care sunt fintech-urile din SUA si ce servicii financiare ofera
- Cum isi fardeaza profitul BRD
- BCR a dat populatiei de sapte ori mai multe credite de consum si ipotecare decat finantari pentru firme
ROBOR
- Asociatia Pietelor Financiare respinge acuzatiile de manipulare a ROBOR de catre banci
- ROBOR-ul reactioneaza la restrictiile de creditare ale BNR
- Roborul profita de Isarescu
- ROBOR la 6 luni - evolutie istorica
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
- Topul bancilor dupa active in 2016
- Topul bancilor dupa active in 2015
- Topul bancilor dupa active in 2014
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Statistici BNR
- Creditele noi acordate de banci au crescut in februarie, dupa cinci luni consecutive de scadere
- Numarul restantierilor din Biroul de Credit urca la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni
- Cate credite noi in euro au acordat bancile in 2017
- Statisticile creditelor acordate de banci populatiei (decembrie 2017)
- Statisticile creditelor acordate de banci firmelor (decembrie 2017)
Legislatie
- OUG 51 din 1997 actualizata privind operatiunile de leasing
- Ordonanta de urgenta nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificari si completari
- Ordonanta de Guvern nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor (versiune actualizata)
- Regulament BNR privind institutiile emitente de moneda electronica
- Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, actualizata
Analize economice
- Inflatia din Ungaria este 2,7%, cu o dobanda de politica monetara de 0,9%
- PIB-urile Ungariei si Poloniei au crescut mult mai mult decat cel al Romaniei in 2018
- Inflatia din Cehia a crescut la 2,5%
- Cursul euro/leu intr-o noua zona de variatie
- BNR: Ritmul anual de crestere a volumului productiei industriale a incetinit
Anunturi banci
- BRD retrage din oferta cecurile in valuta si operatiunile prin contact center
- IBAN-urile Bancpost se vor schimba in IBAN-uri Banca Transilvania de la 1 ianuarie 2019
- Alpha Bank isi inchide sucursalele si aplicatia de online banking la ora 14 si le deschide abia luni, la 8
- OTP Bank isi anunta clientii ca trebuie sa-si actualizeze datele personale pana in 5 decembrie, altfel banca le va bloca conturile si cardurile
- Banca Transilvania inventeaza POS-uri in forma de cutii de donatii
Ministerul Finantelor
- Ministerul Finantelor spune ca este in plan cu necesarul de finantare pentru 2018, de 72 miliarde lei
- Termenul de depunere a declaratiei unice a fost prelungit pana la 31 iulie
- Romanii au cumparat titluri de stat Centenar in valoare de 786 milioane lei
- Populatia poate cumpara titluri de stat cu dobanda de 5%, de la Trezorerii sau Posta
- Titlurile de stat pentru populatie prin Programul Tezaur se vor distribui si prin Posta Romana
Biroul de Credit
- Intrebari frecvente despre Biroul de Credit
- Lista bancilor si IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Cum pot fi sters din Biroul de Credit?
Procese
- Clauze abuzive in contractele de credit ale Piraeus Bank (decizie definitiva a judecatorilor)
- Se rejudeca un proces privind clauzele abuzive din contractele de credit ale BCR, la sesizarea ANPC
- Libra Bank pierde procesul cu ANSPDCP in care a contestat amenda primita pentru raportarea ilegala a clientilor la Biroul de Credit
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Asociatia Parakletos si bancile care au acordat credite in franci elvetieni
- Raiffeisen Bank pierde procesul cu ANPC privind comisioanele la retragerile de numerar de pe cardurile de credit
Stiri economice
- Enel vrea sa-si treaca clientii pe piata libera
- Oamenii reclama ca nu pot cumpara titluri de stat Centenar la Posta prin transfer bancar sau card, ci doar cu numerar
- Vodafone si Orange, amendate de ANCOM pentru ca si-au suprataxat clientii pentru convorbirile roaming in strainatate
- Ministerul Finantelor anunta ca introduce Declaratia Unica pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri
- Ministerul Finantelor a imprumutat 2 miliarde euro de pe pietele internationale
Statistici
- Pretul caselor, in scadere cu 0,7%, conform Eurostat
- Numarul fimelor active din Romania, conform statisticilor Registrului Comertului
- Evolutia istorica a cresterii anuale a Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Evolutia istorica a valorii Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Transferurile de bani ale romanilor din strainatate au ajuns la 2,1 miliarde euro anul trecut, conform statisticilor Eurostat
Noutati BCE
- ECB: Insights into the digital transformation of the retail payments ecosystem
- ECB introductory statement on Governing Council decisions
- Speech by Mario Draghi, President of the ECB: Sustaining openness in a dynamic global economy
- Deciziile de politica monetara ale BCE
- Mario Draghi, President of the ECB: Introductory statement to the press conference (with Q&A)
Noutati EBA
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
- EBA issues first binding mediation decision between the SRB and the NBR
- Asset repricing, cyber-attacks and Brexit are key risks for EU financial markets, shows ESA report
- EBA publishes its Roadmap on FinTech
Noutati FGDB
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
- Valoarea depozitelor garantate de FGDB a crescut cu 50 miliarde lei in ultimul an, la 221 miliarde lei in total
- FGDB aminteste ca toate conturile si depozitele din bancile romanesti sunt garantate in limita a 100.000 de euro
Noutati FMI
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
- IMF concludes article IV consultation with Romania
- IMF statement on the stability of the banking system in Ukraine
Noutati BERD
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
- BERD devine actionar Agricover Holding
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
- A Challenging Decade and a Question for the Future (speech by Janet Yellen, The Fed chair)
Noutati BEI
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Aplicatia Home Bank a ING a avut din nou probleme de functionare
- Probleme la Unicredit cu functionarea aplicatiilor de mobile banking si online banking
- Cardul de masa BT poate fi inregistrat in BT Pay, pentru platile cu telefonul
- BCR a lansat noua platforma de online banking, George
- BBVA ofera open banking
Noutati Comisia Europeana
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
- Romania, pe ultimul loc in Europa la digitalizare
Noutati BVB
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
- BVB a initiat procesul de fuziune cu Sibex
Ultimele Comentarii
-
http://www.lifeonfilms.com/
nike sb blazer ... detalii
-
http://www.highbacklink.com/
nike kd trey 5 ... detalii
-
http://www.davidmgaines.com/
... detalii
-
http://www.ayuinc.com/
... detalii
-
http://www.cestreaming.com/
nike air max ... detalii