BANCI | Ultima Ora

BRD isi majoreaza de patru ori profitul, peste cel al Bancii Transilvania, datorita reducerii riscurilor pentru darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-04 09:19

BRD a reusit sa-si majoreze de 4,5 ori profitul net in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada din 2016, datorita anularii provizioanelor constituite pentru pierderile estimate din aplicarea Legii 77/2016 privind darea in plata, intrata in vigoare la inceputul anului trecut, dar amendata ulterior de Curtea Constitutionala.

Astfel, profitul net al BRD la nivel de grup a fost de aproape 330 milioane lei in T1 2016, in conditiile in care a avut castiguri din riscul de credit de 123 milioane lei, comparativ cu un profit net doar 73 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, cand costul riscului a fost de 151 milioane lei.

La nivel de banca, profitul net din T1 2017 a fost de 307 milioane lei, fata de doar 63 milioane lei in primul trimestru din 2016.

BRD a reusit sa-si majoreze cu 9,% (23 milioane lei) si profitul operational, care a ajuns la 266 milioane lei, pe fondul reducerii cheltuielilor si a cresterii veniturilor nete din dobanzi.

BRD reuseste astfel sa obtina un castig net trimestrial mai ridicat decat cel al Bancii Transilvania, care a raportat pentru primul trimestru un profit net de 266 milioane lei la nivel de grup, in crestere cu 15%, si de 246 milioane lei la nivel de banca, mai mare cu 8% fata de anul precedent.

REZULTATELE GRUPULUI BRD, TRIMESTRUL I 2017: PROFIT NET DE 330 MILIOANE RON (comunicat de presa):

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 31 martie 2017 la nivel consolidat, dacă nu se precizează altfel, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS):

 Creștere foarte puternică a profitului net, la 330 milioane RON în primul trimestru al anului 2017 (de 4,5 ori mai mare față de trimestrul I al anului 2016) pe fondul unui cost net al riscului pozitiv, susținut de îmbunătățirea veniturilor nete din dobânzi și monitorizarea strictă a cheltuielilor operaționale

 Venituri nete din dobânzi în creștere cu 5,1% în comparație cu trimestrul I 2016, datorită volumelor în creștere și schimbărilor favorabile de structură; venituri nete din comisioane mai mici față de anul precedent, în principal din cauza scăderii, ca efect al modificărilor reglementare, a comisioanelor percepute la plățile cu cardul și creșterea presiunii pieței asupra prețurilor produselor bancare de tranzacționare

 Disciplină strictă a costurilor: cheltuieli operaționale în scădere cu 5,1% față de trimestrul I 2016; indicatorul cost/venit mai mic cu 3,4 puncte procentuale, la 59,1%, în comparație cu trimestrul I 2016; ținând cont de ajustarea contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și la Fondul de Rezoluție înregistrată în trimestrul II 2016, cheltuielile operaționale au fost constante în dinamică anuală

 Tendințe sănătoase ale activității comerciale: creșterea în continuare a bazei de clienți (+68 000 clienți activi persoane fizice), creșterea ratei de echipare a clienților persoane fizice grație numărului mai mare de contracte de bancă la distanță (MyBRD Net și MyBRD Mobile), originare sănătoasă pe segmentul creditelor de consum (+26,3% față de anul precedent) și poziție solidă în creditarea marilor clienți corporativi (soldul creditelor nete în creștere cu 4,9% față de anul precedent)

 Cost net al riscului pozitiv, pe baza îmbunătățirii calității portofoliului de credite nou/acordate, asociat cu recuperări semnificative pe segmentul clienților non/retail și despăgubiri din asigurări pentru pierderi anterioare

 Îmbunătațirea calității activelor evidențiată de scăderea în continuare a ratei creditelor neperformante: 10,3% la sfârșitul lunii martie 2017 de la 13,7% la sfârșitul lunii martie 2016 ca urmare a operațiunilor de ștergere de creanțe depreciate și vânzări de credite neperformante, precum și de îmbunătățirea continuă a ratei de acoperire a creditelor neperformante (77,4% la sfârșitul lunii martie 2017 față de 74,8% la sfârșitul lunii martie 2016)

Activitatea de creditare pe piața bancară din România continuă să fie susținută de creditele acordate persoanelor fizice (care au crescut cu 4,8%* față de sfârșitul lunii martie 2016) în timp ce creditarea companiilor rămâne constantă în dinamică anuală. Depozitele au crescut cu 10,1%* față de sfârșitul lunii martie 2016, fiind susținute atât de economiile persoanelor fizice, cât și de cele ale companiilor.

Activitatea comercială a înregistrat o performanță solidă în primul trimestru al anului 2017, cu numărul clienților activi persoane fizice ajungând până la 2,15 milioane, cu 68 000 mai mare în comparație cu sfârșitul lunii martie 2016.

Gradul de echipare a clienților (numărul de produse bancare pe client activ) a crescut de la 4,01 la sfârșitul lunii martie 2016 la 4,09 la sfârșitul lunii martie 2017, determinat de numărul mai mare de contracte de bancă la distanță.

Stocul de contracte internet și mobile banking a atins 1,20 milioane contracte la sfârșitul lunii martie 2017, +28,9% în comparație cu sfârșitul lunii martie 2016. În special, interesul pentru aplicația de mobile banking a crescut substanțial, așa cum arată creșterea puternică a numărului de abonamente MyBRD mobile (numărul de contracte, în creștere cu 61,8% față de sfârșitul lunii martie 2016).

Ca parte a îmbunătățirii ofertei digitale, BRD a realizat o transformare completă a site-ului său instituţional, îmbunătățind experiența clienților, atât pentru dispozitivele mobile, cât și pentru navigatoarele web clasice, integrând o opțiune de chat în timp real și servicii noi pentru localizarea celor mai apropiate sucursale sau ATM-uri direct de pe website.

Pe platforma pentru mobil utilizatorii beneficiază acum de o flexibilitate crescută și de acces în timp real la portofoliul de fonduri de investiții, în timp ce clienții MyBRD Net își pot realiza operațiunile de subscriere în fonduri de investiții (inclusiv înregistrarea inițială), complet online.

În plus, BRD a continuat îmbunătățirea experienței omni-channel pentru clienții săi, prin modernizarea flotei de echipamente ROBO cu mașini care oferă noi funcționalități, în timp ce lista furnizorilor de utilități pentru plata facturilor a fost extinsă.

Soldul creditelor nete ale Grupului BRD a atins 28,7 miliarde RON, cu 3,5%* mai mare în comparație cu sfârșitul lunii martie 2016, grație performanței susținute atât pe segmentul persoanelor fizice, cât și pe segmentul marilor clienți corporativi.

Soldul creditelor nete acordate marilor clienți corporativi a fost mai mare cu 4,9%* față de martie 2016, ca urmare a creșterii solide a finanțărilor pe termen mediu și lung. Portofoliul de leasing are, de asemenea, o tendință pozitivă, înregistrând o creștere de două cifre față de aceași perioadă a anului precedent.

Portofoliul de credite acordate persoanelor fizice a crescut cu 5,8%* față de martie 2016, determinat de o dinamică favorabilă a creditelor de consum negarantate și a creditelor pentru locuințe. Producția creditelor acordate persoanelor fizice a înregistrat o creștere sănătoasă, atingând 1,3 miliarde lei în trimestrul I 2017, în creștere cu 17% în comparație cu perioada similară a anului trecut, grație originării sănătoase pe segmentul creditelor de consum, care a fost în creștere cu 26,3% față de producția trimestrului I 2016, atingând 987 milioane RON.

Volumul depozitelor clienților a crescut pe ambele segmente, atât retail, cât și non retail, atingând 41,4 miliarde RON, în creștere cu 6,7% față de sfârșitul lunii martie 2016.

În contextul unui mediu dominat de rate scăzute de dobândă, depunerile în conturi curente au crescut, în comparație cu perioada similară a anului trecut. Creșterea depozitelor pe segmentul retail a atins 9,5%* față de sfârșitul lunii martie 2016 (din care conturile curente au crescut cu 30%) în timp ce creșterea depozitelor pe segmentul non retail a fost de 2,3%* față de sfârșitul lunii martie 2016 (din care conturile curente au crescut cu 5,1%).

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 69,2% la sfârșitul lunii martie 2017.

Venitul net bancar al Grupului BRD a atins 650 milioane RON în primul trimestru al anului 2017, înregistrând o creștere ușoară față de trimestrul I 2016 (+0,4%), pe fondul creșterii veniturilor nete din dobânzi (+5,1% grație efectelor pozitive de volum și schimbărilor favorabile de structură) ce au depășit scăderea pe alte categorii de venituri.

Scăderea, ca efect al modificărilor reglementare, a comisioanelor percepute la plățile cu cardul, împreună cu creșterea presiunii pieței asupra prețurilor produselor bancare de tranzacționare au condus la scăderea veniturilor nete din comisioane cu 7,3% față de anul precedent.

Cheltuielile operaționale au scăzut cu 5,1% față de trimestrul I 2016, determinate de contribuții la Fondul de Garantare a Depozitelor și Fondul de Rezoluție mai mici în comparație cu contribuția înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Ținând cont de ajustarea contribuției înregistrată în trimestrul II 2016 (suma recunoscută în primul trimestru a fost ajustată în jos în trimestrul al doilea) cheltuielile operaționale au fost stabile în dinamică anuală. Indicatorul cost /venit s-a imbunătățit cu 3,4 puncte procentuale, la 59,1% în trimestrul I 2017 în comparație cu 62,5% în trimestrul I 2016 (stabil ținând cont de întreaga contribuție la Fondul de Garantare a Depozitelor și la Fondul de Rezoluție).

Grupul BRD a înregistrat îmbunătățirea continuă a calității activelor: rata creditelor neperformante a scăzut la 10,3% la sfârșitul lunii martie 2017 (față de 13,7% la sfârșitul lunii martie 2016, conform metodologiei EBA), în principal datorită operațiunilor de ștergere de creanțe depreciate și vânzărilor de credite neperformante.

În paralel, rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 77,4% la sfârșitul lunii martie 2017 (74,8% la sfârșitul lunii martie 2016). Recuperările din expuneri neperformante pe segmentul non retail, împreună cu recunoașterea unor sume materiale de despăgubiri din asigurări au condus la obținerea unui cost net al riscului pozitiv de 124 milioane RON (față de o cheltuială cu provizioanele de 152 milioane RON în trimestrul I 2016) și a unui profit net de 330 milioane RON în trimestrul I 2017.

Poziția de capital rămâne solidă la 31 martie 2017, cu rata de adecvare a capitalului atingând 19,9% (conform Basel 3, luând în calcul filtrele prudențiale) față de 19,5% la 31 martie 2016.

“Grupul BRD a înregistrat o performanță puternică în primul trimestru al anului 2017, cu un profit net solid, cu o activitate comercială bună pe segmentele retail și mari clienți corporativi, o disciplină strictă a costurilor și îmbunătățirea continuă a profilului de risc. Privind înainte, vom continua să ne concentrăm atenția și investițiile către modelul nostru orientat către client, precum și asupra ofertei digitale și ne reafirmăm angajamentul în finanțarea economiei românești și crearea sustenabilă de valoare pentru acționarii noștri”, a declarat Francois Bloch, director general al BRD.

Taguri: lege darea in plata  BRD  BT  Banca Transilvania  profit  darea in plata  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProbleme cu functionarea BT 24, aplicatia de mobile banking a Bancii Transilvania

BT 24, aplicatia de mobile banking a Bancii Transilvania, a avut ieri probleme de functionare, conform unei reclamatii primita de la un client al bancii. Acesta s-a plans ca ieri, 5 aprilie, ultima zi lucratoare inaintea sarbatorilor de Pasi, asadar o zi aglomerata, nu a putut deschide detalii

Probleme cu functionarea aplicatiilor de internet banking si mobile banking ale Raiffeisen Bank

Aplicatiile de internet banking (Raiffeisen Online) si mobile banking (Smart Mobile) ale Raiffeisen Bank au avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, ultima zi inaintea sarbatorilor de Pasti, cand se fac mai multe operatiuni bancare decat de detalii

Aplicatia ING Home Bank se incarca greu

ING Bank isi cere scuze clientilor pentru “intarzierea in incarcarea aplicatiei”, dupa ce un client s-a plans ca aceasta nu functioneaza. O posibila cauza a problemei ar putea fi utilizarea aplicatiei de catre mai multi clienti decat de obicei, avand in vedere ca detalii

Banca Transilvania dezvaluie pretul platit pentru Bancpost, ERB Retail IFN si ERB Leasing: 306 milioane euro

Banca Transilvania anunta finalizarea tranzactiei de preluare a Bancpost si a subsidiarelor acesteia, ERB Retail IFN si ERB Leasing, pentru care a achitat in total 306 milioane euro. Comunicatul BT: Banca Transilvania a achiziționat Bancpost, ERB Retail detalii

Ultimele Comentarii

 • Creditul in Romania este un cancer!

  Rusine. Cand a fost BNR de acord cu ceva legat de protectia cetatenilor? De 10 ani tine de 6 pentru ... detalii

 • Plafonare dobanzi

  Unele IFN-uri sunt infiintate de banci si de acolo le vor veni dobanzi exorbitante fara a pata ... detalii

 • mda

  Eu cred că plafonarea sumei la o valoare de 100% este prea mare.... Ar trebui făcută pe praguri ... detalii

 • mda

  Plafonarea ar trebui sa fie aplicată în functie de indicele de dobândă pentru moneda in care se ... detalii

 • Buna

  Cum pot verifica cotul dacă eu sunt în Anglia plecată aplicație mai este valabila mai merge ... detalii