BANCI | Stirea Zilei

BRD a scazut finantarea economiei reale cu 1,5 miliarde lei, pentru a obtine un profit mai mare din creditele de consum si Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-02 23:45

BRD, a treia mare banca romaneasca dupa BCR si Banca Transilvania, si-a diminuat substantial, cu 16%, finantarile pentru firme in prima jumatate din acest an, concentrandu-se in schimb pe creditele de consum si ipotecare acordate populatiei, de pe urma carora o obtinut castiguri mult mai mari, datorita dobanzilor mai ridicate, inclusiv ca urmare a cresterii ROBOR.

Stocul de finantari acordate BRD firmelor a ajuns astfel sa fie de trei ori mai mic decat creditele pentru persoanele fizice.

BRD precizeaza in raportul financiar pe primul semestru publicat astazi ca si-a diminuat creditarea afacerilor IMM-urilor “in contextul unei scaderi a cererii, alaturi de politici stricte ale bancii de management al riscului.”

Noi banuim ca al doilea motiv, si anume dezinteresul bancii in a-si asuma mai multe riscuri in creditarea afacerii, a fost mai important decat scaderea cererii, pentru ca ne aflam intr-o perioada de cretere economica, in care firmele se extind, asadar au nevoie de finantari.

BRD insa nu s-a complicat cu finantarile riscante pentru firme, care au si dobanzi mai mici decat cele pentru persoane fizice, astfel ca a profitat de euforia consumului si si-a majorat substantial creditele de consum si cele prima Casa, a caror dobanzi sunt in crestere, ceea ce inseamna mai multi bani castigati de banca.

BRD admite ca veniturile din dobanzi au fost influentate pozitiv de cresterea solida a dobanzilor in lei, dupa ce media ratei ROBOR la 3 luni a crescut cu un punct si jumatate in prima parte din acest an, la 2,33%, de la 0,84% in prima jumatate din 2017.

BRD a acordat pana acum credite de consum cu dobanda variabila, in functie de ROBOR, dar din aceasta luna in oferta mai are doar credite cu dobanda fixa. 

Dobanda incasata la credite – 12%, cea platita la depozite – 0,8%

Veniturile din dobanzi ale BRD au crescut in primul semestru din acest an cu 12,2% (110 milioane lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 1 miliard de lei, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au crescut cu numai 0,5% (0,4 milioane lei), la 75 milioane lei.

Asta in conditiile in care BRD acorda credite de consum cu dobanzi de 12%, in timp ce pentru un depozit la termen de 1 an plateste o dobanda de doar 0,8% pe an.

Veniturile nete din dobanzi ale BRD au crescut astfel cu 13,1% (109 milioane lei), la 937 milioane lei.

BRD a pierdut un punct din cota de piata a creditelor pentru fime

Totalul creditelor brute acordate firmelor de BRD a scazut in prima jumatate din acest an cu 16%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, de la 9,257 miliarde lei in decembrie 2017 la 7,733 miliarde lei in iunie 2018.

Creditele de trezorerie au scazut cu 22% echivalentul a 855 milioane lei, la 3,9 miliarde lei.

Creditele pentru echipamente s-au redus cu 26%, echivalentul a 1 miliard de lei, la 2,7 miliarde lei.

Doar finantarea activitatii comerciale a avut un avans de 31% (332 milioane lei), la 1 miliard de lei.

In schimb, creditele de consum acordate de banca si de firma de credite de consum (BRD Finance IFN) au crescut cu 9,7%, echivalentul a 845 milioane lei, la 9,5 miliarde lei.

Iar creditele imobiliare au fost majorate cu 4,2% (493 milioane lei), la 12,1 miliarde lei

In total, creditele pentru persoane fizice au avansat cu 6,5%, echivalentul a 1,3 miliarde lei, la 21,711 miliarde lei.

Creditele BRD pentru firme sunt de trei ori mai putine decat cele pentru populatie

Creditele acordate de BRD persoanelor fizice, in valoare de 21,7 miliarde lei, au ajuns astfel sa fie de aproape trei ori mai mari decat finantarile pentru firme, care au scazut la 7,7 miliarde lei.

BRD a pierdut un punct din cota de piata la creditele pentru persoane juridice pe parcursul ultimului an, de la 9,5% in iunie 2017 la 8,5% in iunie 2018, in timp ce la depozitele atrase de la firme a pierdut doua puncte, de la 14,3% la 12,3%.

BRD a pierdut cota de piata chiar si in cazul clientelei persoane fizice: de la 16,9% in iunie 2017 la 16,5% in iunie 2018 la credite si de la 14% la 13,5% la depozite.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiStrategii diferite ale primelor trei banci: in timp ce BCR si BRD au acordat in exces credite de consum si ipotecare populatiei, Banca Transilvania finanteaza cu prioritate economia reala

In timp ce BCR si BRD au intrat in euforia consumului, creditand in exces populatia, Banca Transilvania (BT), devenita recent cea mai mare banca din Romania dupa preluarea Bancpost, continua sa-si respecte statutul de banca oamenilor intreprinzatori, acordand mai multe finantari IMM-urilor si detalii

Cum face BCR educatie financiara cu clientii: le blocheaza cardurile fara sa-i anunte

Angajatii BCR s-au erijat in profesori care pretind ca fac educatie financiara cu clientii, insa chiar ei ar trebui sa treaca mai intai pe la scoala pentru a invata cum sa intretina o relatie corecta si de bun simt cu cei care au conturi deschise la aceasta banca. De exemplu, un client detalii

BNR explica de ce a decis in unanimitate ceea ce a surprins majoritatea analistilor: mentinerea dobanzii la 2,5%

Sunt surprins de surprinderea lor, a replicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cand a fost intrebat cum se face ca decizia Bancii Nationale de a mentine dobanda de referinta la 2,5% nu a fost anticipata de majoritatea analistilor, care se asteptau la o majorare a acesteia cu un sfert de punct, detalii

Banca Transilvania a devenit cea mai mare banca din Romania

Banca Transilvania, detinua in majoritate de firme si persoane fizice romane, a devenit cel mai mare grup financiar din Romania, depasind BCR, dupa ce a preluat banca greceasca Bancpost. Activele Bancii Transilvania (BT) au ajuns la 75,3 miliarde lei la nivel de grup in iunie 2018, in detalii

Profil de Bancher

Toate Profilele