BANCI | Stirea Zilei

BRD a scazut finantarea economiei reale cu 1,5 miliarde lei, pentru a obtine un profit mai mare din creditele de consum si Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-02 23:45

BRD, a treia mare banca romaneasca dupa BCR si Banca Transilvania, si-a diminuat substantial, cu 16%, finantarile pentru firme in prima jumatate din acest an, concentrandu-se in schimb pe creditele de consum si ipotecare acordate populatiei, de pe urma carora o obtinut castiguri mult mai mari, datorita dobanzilor mai ridicate, inclusiv ca urmare a cresterii ROBOR.

Stocul de finantari acordate BRD firmelor a ajuns astfel sa fie de trei ori mai mic decat creditele pentru persoanele fizice.

BRD precizeaza in raportul financiar pe primul semestru publicat astazi ca si-a diminuat creditarea afacerilor IMM-urilor “in contextul unei scaderi a cererii, alaturi de politici stricte ale bancii de management al riscului.”

Noi banuim ca al doilea motiv, si anume dezinteresul bancii in a-si asuma mai multe riscuri in creditarea afacerii, a fost mai important decat scaderea cererii, pentru ca ne aflam intr-o perioada de cretere economica, in care firmele se extind, asadar au nevoie de finantari.

BRD insa nu s-a complicat cu finantarile riscante pentru firme, care au si dobanzi mai mici decat cele pentru persoane fizice, astfel ca a profitat de euforia consumului si si-a majorat substantial creditele de consum si cele prima Casa, a caror dobanzi sunt in crestere, ceea ce inseamna mai multi bani castigati de banca.

BRD admite ca veniturile din dobanzi au fost influentate pozitiv de cresterea solida a dobanzilor in lei, dupa ce media ratei ROBOR la 3 luni a crescut cu un punct si jumatate in prima parte din acest an, la 2,33%, de la 0,84% in prima jumatate din 2017.

BRD a acordat pana acum credite de consum cu dobanda variabila, in functie de ROBOR, dar din aceasta luna in oferta mai are doar credite cu dobanda fixa. 

Dobanda incasata la credite – 12%, cea platita la depozite – 0,8%

Veniturile din dobanzi ale BRD au crescut in primul semestru din acest an cu 12,2% (110 milioane lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 1 miliard de lei, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au crescut cu numai 0,5% (0,4 milioane lei), la 75 milioane lei.

Asta in conditiile in care BRD acorda credite de consum cu dobanzi de 12%, in timp ce pentru un depozit la termen de 1 an plateste o dobanda de doar 0,8% pe an.

Veniturile nete din dobanzi ale BRD au crescut astfel cu 13,1% (109 milioane lei), la 937 milioane lei.

BRD a pierdut un punct din cota de piata a creditelor pentru fime

Totalul creditelor brute acordate firmelor de BRD a scazut in prima jumatate din acest an cu 16%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, de la 9,257 miliarde lei in decembrie 2017 la 7,733 miliarde lei in iunie 2018.

Creditele de trezorerie au scazut cu 22% echivalentul a 855 milioane lei, la 3,9 miliarde lei.

Creditele pentru echipamente s-au redus cu 26%, echivalentul a 1 miliard de lei, la 2,7 miliarde lei.

Doar finantarea activitatii comerciale a avut un avans de 31% (332 milioane lei), la 1 miliard de lei.

In schimb, creditele de consum acordate de banca si de firma de credite de consum (BRD Finance IFN) au crescut cu 9,7%, echivalentul a 845 milioane lei, la 9,5 miliarde lei.

Iar creditele imobiliare au fost majorate cu 4,2% (493 milioane lei), la 12,1 miliarde lei

In total, creditele pentru persoane fizice au avansat cu 6,5%, echivalentul a 1,3 miliarde lei, la 21,711 miliarde lei.

Creditele BRD pentru firme sunt de trei ori mai putine decat cele pentru populatie

Creditele acordate de BRD persoanelor fizice, in valoare de 21,7 miliarde lei, au ajuns astfel sa fie de aproape trei ori mai mari decat finantarile pentru firme, care au scazut la 7,7 miliarde lei.

BRD a pierdut un punct din cota de piata la creditele pentru persoane juridice pe parcursul ultimului an, de la 9,5% in iunie 2017 la 8,5% in iunie 2018, in timp ce la depozitele atrase de la firme a pierdut doua puncte, de la 14,3% la 12,3%.

BRD a pierdut cota de piata chiar si in cazul clientelei persoane fizice: de la 16,9% in iunie 2017 la 16,5% in iunie 2018 la credite si de la 14% la 13,5% la depozite.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani

Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale detalii

Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si detalii

BNR avertizeaza ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxelor impuse de Guvern; primele efecte se vad deja, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca risurile si incertitudinile pe termen mediu cresc substantial pe termen mediu, din cauza recentelor masuri fiscale si bugetare adoptate prin OUG 114/2018, intrate in vigoare din acest an, care prevad introducerea unor taxe substantiale pe activele detalii

BNR a facut cumparaturi in piata banilor, pentru a impiedica ieftinirea exagerata a ROBOR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost astazi in piata banilor pentru a-si umple sacul cu bani: le-a luat bancilor aproape 13 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite, determinandu-le sa majoreze indicele de dobanda ROBOR la termen de o zi cu aproape un punct, de la 1,75% la detalii

Ultimele Comentarii

 • mda

  @Isa .. poate tu intri in "recesiune"... eu zis ca vezi in DEX ce inseamna recesiune si sa vezi cum ... detalii

 • BANCA ROMANEASCA

  Singura banca care o doare-n cot de clienti si nu a propus nicio conversie. Va rugam daragi ... detalii

 • Securitate si comisionare

  De acor dc a nu vor fi atat de mari comisioanele dar nu cred ca TPP-urile nu vor mai comisiona de ... detalii

 • Buna masura sa bagi economia in recesiune!

  Nu pricepi ca daca intra in faliment cateva banci intram si noi in recesiune? oricum creditarea va ... detalii

 • mda

  De trei ori mai ridicata decat profitul DECLARAT al bancilor. Profitul REAL este scos din Romania ... detalii