BANCI | Profil

BNR vrea sa restrictioneze iar creditarea populatiei, pentru ca a inceput sa creasca prea mult

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-21 13:14

BNR vrea sa impuna bancilor restrictii pentru acordarea de credite de consum si imobiliare populatiei, intrucat au crescut prea mult, cu 20% in ultimii doi ani, a declarat Eugen Radulescu, noul sef al Directiei de stabilitate financiara din cadrul bancii centrale. El a precizat ca un semnal de alarma ar fi depasirea unei rate de crestere de 30% pe an.

“Capacitatea populaţiei de a-şi onora serviciul datoriei s-a îmbunătăţit pe seama creşterii venitului disponibil şi a scăderii costului creditelor. Cu toate acestea, este nevoie de prudenţă. Este nevoie ca această creştere să fie monitorizată cum se cuvine de bănci şi de noi şi pot să vă spun că, în ceea ce priveşte Banca Naţională, noi analizăm măsura în care este nevoie, este util, este oportun să intervenim în acest proces cu noi instrumente macroprudenţiale, în vederea evitării repetării unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost până în 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru că atunci, încă în etapa post-comunistă, nu cunoscusem ce înseamnă recesiune”, a declarat Rădulescu, citat de Agerpres.

El a adaugat ca imprumuturile in lei pentru populatie este singurul segment al creditarii care a crescut semnificativ, cu 20% incepand cu 2013, un ritm considerat inca rezonabil, atat timp cat se mentine sub nivelul de 30% pe an.

Oficialul BNR a adaugat ca ar trebui sa se stimuleze mai degraba finantarea companiilor, in vederea unei cresteri economice mai sanatoase decat cea prin consum.

Creditarea firmelor este insa mai complicata pentru banci, de aceea ele au nevoie de personal specializat.

“Am făcut studii, iar rezultatele nu au fost încurajatoare. Modul de acordare a creditului lasă de dorit. De multe ori se face mai mult de computer decât de analist, iar cei care lucrează în această zonă nu sunt aşa de bine pregătiţi profesional, ceea ce nu face bine nici băncii, nici clientului”, a mai spus Radulescu.

Si Mugur Isarescu a avertizat cu privire la cresterea prea rapida a creditarii

Si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a avertizat, luna trecuta, cu privire la conturarea unei cresteri prea rapide a creditarii, in special in domeniul imobiliar, in timp ce a reluat semnalele de alarma cu privire la pericolele unei relaxari fiscale bruste si prea accentuata avuta in vedere in noul cod fiscal, care ar afecta serios stabilitatea macroeconomica si ar duce la o supraincalzire a economiei.

„Creditul a plecat in sfarsit la drum si nu suntem supraprudenti cand spunem: da, creste, dar a inceput sa creasca prea repede. Atentie! Asta nu inseamna lipsa de curaj! Poate sa insemne chiar curaj sa spui din timp ca lucrurile nu merg chiar bine. Atentie foarte mare si la faptul ca o buna parte din creditul in lei a aparut din nou in domeniul ipotecar. Atentie! Dar bine ca este in lei. Nu mai este in valuta, in euro sau, Doamne fereste! in franci elvetieni, de data aceasta. Dar orice crestere mare, orice viteze de peste 10%, de doua cifre, pentru ca nu mai suntem la inceputuri, trebuie sa ne traga semnale de alarma, nu sa ne imbete cu apa rece”, a spus Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia. (vezi aici detalii)

Creditele imobiliare au depasit nivelurile dinaintea crizei

Volumul de noi credite imobiliare in lei acordate de banci a explodat in aceasta primavara, atingand valori de aproape 900 de milioane de lei in lunile martie si mai, cu aproximativ 80% mai mari decat in 2008, cand creditarea atingea cele mai ridicate varfuri din anii de euforie dinaintea izbucnirii crizei.

In mai 2008, volumul de noi credite imobiliare, care se acordau aproape exclusiv in valuta (in special euro, dar si franci elvetieni), se ridica la 140 de milioane euro, adica echivalentul a 509 milioane lei la cursul din acea luna, 3,7 lei pentru un euro, conform statisticilor BNR. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii