BANCI | Stirea Zilei

BNR va majora dobanda cu 0,5 puncte, anticipeaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-25 15:04

Banca Natională a României (BNR) va majora, miercuri, rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, constrânsă de persistenta inflatiei la un nivel ridicat, apreciază cei mai multi analisti economici.

Trei dintre cei patru membri fondatori ai Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din România (AAFBR) sustin cresterea cu 0,5 puncte. Astfel, economistii-sefi ai BCR si Raiffeisen Bank, Lucian Anghel si Ionut Dumitru, precum si directorul de investitii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun, anticipează o majorare a dobânzii la 9,5%, în timp ce economistul sef al BRD, Florian Libocor, se asteaptă la mentinerea nivelului actual, de 9%, a ratei de dobândă.

În afară de analistii AAFBR, si ceilalti economisti anticipează majorarea dobânzii în sedinta de miercuri, estimările încadrându-se între 0,25 puncte si 0,5 puncte procentual.

Radu Craciun: ma astept la majorarea dobanzii pentru ca inflatia persista

"Mă astept la majorarea dobânzii pentru că inflatia persistă, dobânda reală este prea redusă si pentru că banca centrală trebuie să transmită un semnal către piată că readuce inflatia în banda de variatie", a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, Radu Crăciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii.

Florian Libocor: Majorarea dobanzii nu este oportuna

Pe de altă parte, Florian Libocor, economistul sef al BRD Groupe Societe Generale apreciază că majorarea dobânzii de politică monetară în sedinta BNR de miercuri "nu este oportună", tinând cont de prognozele de temperare a inflatiei în lunile următoare, care sunt reconfirmate de piată, dar si de întârzierea cu care se transmite efectul integral al modificărilor dobânzii de politică monetară. În cazul majorărilor de la sfârsitul lui octombrie până în prezent, cu 2 puncte procentuale în total, efectul nu se va simti integral înainte de finalul primului semestru, mai spune Libocor. În plus, el argumentează că măsurile aferente corectiei deficitului extern sunt mai eficiente în cazul în care cursul de schimb rămâne aproape de nivelul actual decât dacă moneda natională se apreciază.

Pentru a anticipa decizia BNR din 26 martie, situatia trebuie privită din două unghiuri de comparatie - cu mediul extern si cu necesitătile mediului intern, este de părere economistul sef al BRD, Florian Libocor.

"În comparatie cu mediul extern, diferentialul de dobândă este mai mult decât confortabil în favoarea României - 675 puncte de bază pe relatia Fed (diferenta dintre dobânda Rezervei Federale americane, 2,25% si dobânda BNR, 9% - n.r.) si 500 puncte de baza pe relatia BCE (diferenta dintre dobânda Băncii Centrale Europene, 4% si dobânda BNR - n.r.)", a spus economistul-sef al BRD.

El a adăugat că în ceea ce priveste necesarul mediului intern, pot fi observate trei aspecte esentiale.

Astfel, rata reală a dobânzii a ajuns la 103 puncte de bază, însă perspectivele pozitive, mizând pe o reintrare a inflatiei pe un trend descendent, sunt reconfirmate de piată.

De asemenea, dobânda de politică monetară a crescut cu 200 puncte de bază iar efectul integral nu va fi observat mai devreme de finalul primului semestru, iar măsurile aferente procesului de corectie a deficitului extern vor fi mai eficiente dacă nivelul cursului de schimb al leului rămâne în proximitatea cotatiilor actuale, decât dacă leul s-ar aprecia, a arătat economistul BRD.

"În concluzie, cred că o majorare a dobânzii de politică monetară nu este oportună", a subliniat Libocor.

Dobanda BNR pentru finalul lui 2008: 9%

Pentru finele anului, media AAFBR privind dobânda de politică monetară se situează la 9%.

Astfel, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, se asteaptă la o revenire a dobânzii la 8,5%, în timp ce Anghel si Crăciun mizează pe nivelul de 9%, iar Libocor se asteaptă la cresterea dobânzii, pe parcursul anului, la 9,5%.

"As merge pe o crestere a dobânzii de până la 10%, încă de acum. Dacă BNR nu majorează dobânda la 10%, ci doar cu 0,5 puncte procentuale, sau mai putin, există riscul să fie nevoiti să o crească iar în luna mai", a afirmat Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, senior economist la ING Bank, a cărui prognoză indică un avans de jumătate de punct.

Bancpost: BNR ar trebui sa majoreze dobanda cu maxim 0,25 puncte

Prognoza Bancpost indică o majorare a dobânzii de politică monetară cu maxim un sfert de punct procentual.

"Date fiind rata ridicată a inflatiei, vulnerabilitatea cursului de schimb si nevoia atragerii de capitaluri pentru finantarea deficitului de cont curent, este de asteptat ca BNR să decidă majorarea ratei dobânzii de politică monetară. Credem că o majorare la 9,25% reprezintă pasul maxim pe care banca centrală ar trebui să-l facă în sedinta din 26 martie", se arată într-un raport al Bancpost.

Lucian Anghel: BNR va majora pentru ultima oara dobanda

"Scenariul nostru de bază prevede majorarea dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale. Nu cred că vom vedea un nivel de 10% si consider că, pe măsură ce dobânda e mai ridicată, eficienta marginală a politicii monetare este mai scăzută. Ceea ce s-a putut obtine prin majorările de dobândă se va consuma, probabil în perioada următoare", a declarat economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Anghel consideră că această majorare ar putea fi ultima, fiind urmată de un interval în care dobânda cheie se va mentine, însă acest lucru depinde de evolutia inflatiei si implicit, de evolutia noului an agricol si de cursul de schimb. "Părerea mea este că economia României depinde, în prezent, mai mult de vreme decât de turbulentele din piata internatională", a adăugat Anghel.

Ionut Dumitru: Nu exista nici un motiv pentru care dobanda sa creasca mai mult de 9,5%

Economistul sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru, mizează tot pe cresterea dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale si consideră, la rândul său, că 9,5% ar trebui să fie nivelul maxim pentru perioada următoare. "Nu există niciun motiv pentru care dobânda cheie să se ducă peste 9,5%, având în vedere că acest nivel va influenta nivelul inflatiei abia peste sase luni, iar acest nivel ar putea fi sub 6%, în conditiile temperării cresterii preturilor", a explicat Dumitru.

Rozalia Pal: BNR va majora dobanda cu 0,5 puncte

Economistul sef al Unicredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, estimează că BNR va majora dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale în sedinta de politică monetară de miercuri. "Nu excludem nici cresteri ulterioare, în cazul în care apar noi deprecieri de curs si noi socuri inflationiste. Cursul de schimb depinde de evolutia pe piata internatională, însă am putea vedea o apreciere fată de nivelul curent, pe baza evolutiei economiei românesti, în conditiile în care asteptările pentru cresterea produsului intern brut sunt de 5,5% în 2008, pe fondul intrărilor de investitii străine si de fonduri europene", a mai spus Pal.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc: Ne asteptam ca dobanda BNR sa ajunga la 10%

La polul opus, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, care mizează pe majorarea dobânzii cheie la 9,5% în sedinta de miercuri, consideră că aceasta va ajunge chiar la 10% si că majorarea cu un punct procentual ar fi necesară chiar din această lună. "Noi ne asteptăm ca dobânda de politică monetară să ajungă la 10%. Această miscare ar fi necesară chiar din martie, dar nu credem că BNR va adopta o atitudine atât de agresivă", explică economistul de la ING Bank.

Dobânda cheie - ca parte a unui mix de instrumente de politică monetară

Economistul sef al BCR spune că banca centrală ar trebui să se axeze pe un mix de instrumente, care să includă, pe lângă rata dobânzii, si măsuri administrative. "Dacă BNR creste în continuare dobânda, apare acelasi avantaj pentru creditele în valută. Scăderea cotei pentru rezervele minime obligatorii (RMO) în lei ale băncilor sau o bonificatie mai bună a nivelului de dobândă pentru RMO-uri, care la noi este extrem de redus, ar putea fi solutii, dar nu pentru sedinta de miercuri. BNR ar trebui totusi să astepte trecerea sărbătorilor de Paste, când consumul este foarte ridicat", a mai spus economistul sef al BCR. El a explicat că, în tările care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, pe lângă cote mai mici ale RMO-urilor există si dobânzi foarte apropiate de piată, ceea ce diminuează costurile cu rezervele obligatorii ale băncilor.

Dobânzile ridicate din piată se explică si prin lipsa de lichiditate cu care unele bănci se confruntă, consideră economistul sef al Raiffeisen Bank România. "Noi credem că există sanse ca, pe 26 martie, BNR să decidă scăderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei", a adăugat Dumitru. Economistul UniCredit Ţiriac Bank spune că modificarea RMO-urilor ar limita cresterea creditării în valută în următoarele luni, dar nu ar reprezenta o solutie pe termen lung, în conditiile în care băncile îsi pot externaliza o parte din credite.

Inflatia, principala preocuparea a BNR, care urmăreste prioritar stabilitatea preturilor, a urcat în luna februarie cu 0,7% fată de luna anterioară si a atins, la an, 7,97%, iar analistii estimează că, după atingerea celor mai ridicate niveluri în martie si aprilie, aceasta ar putea reintra pe o pantă descendentă, putând să revină sub 6% la sfârsitul anului. Banca Natională a României si-a revizuit în crestere cu 1,6 puncte procentuale estimările pentru sfârsitul anului, la 5,9%, dar a mentinut tinta pentru 2008 la 3,8%, plus minus un punct procentual.

În ultimele patru sedinte de politică monetară, BNR a majorat dobânda cu 200 de punct de bază, la 9%. După primele două luni din acest an, rata inflatiei s-a situat la 1,57%, în timp ce inflatia anuală a urcat la aproape 8%. Ţinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelasi interval de variatie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii