BANCI | Analize economice

BNR nu va majora dobanda pana la jumatatea anului 2017, estimeaza Garanti Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-07 11:04

Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România

Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, estimează că Banca Națională a României nu va majora rata dobânzii de politică monetară până la jumătatea lui 2017, potrivit raportului macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an, anunta banca intr-un comunicat, in care mai precizeaza urmatoarele:

Ca urmare a contextului internațional, Garanti Bank se așteaptă ca dobânzile la nivel de piață să rămână la un nivel scăzut în următoarele luni.

Consumul intern a contribuit la creșterea PIB-ului României în primul trimestru, economia locală avansând cu 4,3%. Potrivit raportului antemenționat, sectoarele care au determinat cu preponderență această creștere sunt comerțul și transporturile.

Serviciile private au susținut ritmul ascendent în primul trimestru, contribuind cu 0,9 puncte procentuale la creșterea totală a economiei.

Garanti Bank își menține estimarea de 3,7% privind creșterea PIB de anul acesta și preconizează o evoluție similară în 2017. Potrivit specialiștilor băncii, cererea externă încetinește, iar perspectivele sunt mai puțin optimiste, dat fiind cotextul internațional vulnerabil.

Deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB în primele cinci luni ale anului, comparativ cu un excedent de 0,9% în aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul bugetar negativ a fost generat de implementarea noilor reglementări fiscale (reducerea TVA) și de creșterile salariale în sectorul public.

Raportul macroeconomic arată faptul că există riscul ca deficitul bugetar să depășească nivelul de 3% în 2017, pe măsură ce vor fi adoptate noi măsuri în 2016, precum creșterea salariilor din sectorul public cu 5%, de la 1 august.

“Peisajul economic european trece prin schimbări importante. Cu toate acestea, economia României a reușit să mențină evoluția pozitivă și un deficit bugetar mai mic decât preconizat, dar și dinamismul unor sectoare precum IT-ul, comerțul și trasporturile”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank România.

Parametrii macro de stabilitate ai României se mențin în limite normale, motiv pentru care calificativul “investment grade” al țării nu a fost afectat de turbulențele internaționale, cu precădere de Brexit. Legăturile directe ale României cu Marea Britanie nu sunt foarte puternice.

Exporturile către această țară reprezintă doar 4,4% din total, iar importurile, 2,5%. După volumul total de investiții străine în România, Marea Britanie este a zecea țară ca expunere pe piața locală. De asemenea, în sistemul bancar local nu există nicio instituție financiară britanică.

Importante sunt, însă, relațiile indirecte între România și Marea Britanie. Aceasta din urmă este a doua cea mai mare economie din Europa, iar schimbările structurale vor avea impact asupra PIB la nivelul Uniunii Europene, și implicit asupra PIB-ului României. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va genera, cel mai probabil, schimbări monetare globale.

Fed nu va majora dobânda de politică monetară în SUA, în timp ce în zona euro și în Marea Britanie ratele de dobândă ar putea scădea scădea, iar politica monetară va fi în continuare relaxată, potrivit raportului macroeconomic citat.

Taguri: inflation  BNR  Banca Nationala a Romaniei  Fed  Garanti Bank  dobanda de politica monetara  monetary policy rate  inflatia  Raiffeisen Banca pentru Locuinte  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceEconomistii Bancii Transilvania estimeaza decelerarea PIB-ului de la 7% in 2017 la 4,2% in 2018

Accelerarea economică din ultimele trimestre nu este sustenabilă, dată fiind deteriorarea echilibrelor macroeconomice (intern și extern), avertizeaza economistii Bancii Transilvania, care fac urmatoarele precizari: Astfel, raportul deficit bugetar/PIB s-a intensificat la 2.9% detalii

Cresterea economica este nesustenabila, avertizeaza economistii Bancii Transilvania

In Romania economia a accelerat la 5.9% an/an in T2 (conform estimarilor preliminare), pe fondul contributiei cererii interne, influentata de mix-ul relaxat de politici economice, se arata intr-o analiza economica a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai arata urmatoarele: Dinamica recenta a economiei pare nesustenabila, date fiind climatul investitional dificil (investitiile straine directe in scadere cu 13.3% an/an, la 1.8 miliarde EUR, sectorul de constructii in diminuare cu 7.2% an/an in semestrul I, pe fondul declinului investitiilor publice), deteriorarea pozitiei externe si tensiunile din piata fortei de munca (numarul de locuri de munca vacante a crescut cu 12.2% an/an in T2, la 64.1 mii, cel mai ridicat nivel din T4 detalii

Estimarile economice din Romania sunt modeste, in pofida conditiilor financiare bune (studiu GfK)

Rezultatele studiului GfK privind climatul de consum în Europa pentru al patrulea trimestru din 2016: În ansamblu, încrederea consumatorilor din Europa a trecut printr-o creștere pozitivă semnificativă în al patrulea trimestru din 2016. Climatul de consum GfK detalii

National Bank of Romania could leave unchanged the key rate in 2017

National Bank of Romania could leave unchanged the monetary policy rate in 2017, according to BCR economists. The reason is the perspective of a low inflation just above the lower end of the target band (1.5-3.5%) at the end of 2017 (+1.7%). The central bank detalii