BANCI | Noutati BNR

BNR nu majoreaza dobanda, contrar asteptarilor analistilor si in contextul tensiunilor cu PSD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-04 13:31

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi sa nu majoreze dobanda de politica monetara, aflata la nivelul de 2,25%, in ciuda asteptarilor analistilor si in contextul intensificarii tensiunilor dintre banca centrala si partidul de guvernamant, PSD.

Economistii Bancii Transilvania anticipau ca BNR va majora dobanda de referinta de la 2.25% la 2.50%, "date fiind decalajul dintre inflație și nivelul țintit, evoluția economiei la un ritm peste potențial și acumularea de tensiuni din perspectiva echilibrului macroeconomic."

Senatorii PSD au boicotat, saptamana trecut, sedinta comisiei economice din Senat in care a fost prezenta intreaga conducere a BNR, formata din 9 persoane, la invitatia senatorului PNL, Florin Citu, fost bancher la ING, dat afara din banca dupa ce BNR l-a acuzat, in 2008, ca a orchestrat un atact speculativ asuprea leului, dar care in ultimul timp a devenit un aliat al bancii centrale. (vezi aici detalii)

In cadrul audierii de la Senat, guvernatorul Isarescu a spus ca nu simte presiuni din partea PSD iar BNR actioneaza conform statutului legal, potrivit caruia banca centrala se bucura de independenta fata de mediul politic.

Guvernatorul a mai subliniat ca cifra inflatiei anuale din prezent, de 4,72% in februarie, este artificiala, inflatia lunara fiind scazuta, iar la finalul anului inflatia anuala va reveni la limita superioara a marjei tintita de BNR, de 3,5% pe an.

Pe de alta parte, guvernatorul a avertizat ca BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda mai mult decat ar trebui in cazul in care nu va exista un asa-zis mix de politici, care inseamna, in jargonul bancilor centrale, ca politica monetara nu poate contrabalansa politica fiscala.

Cu alte cuvinte, daca Guvernul nu va adopta masuri pentru a reduce deficitele gemene (cel de cont curent si cel bugetar), precum si alte masuri necesare pentru cresterea investitiilor, scaderea consumului si o politica salariala echilibrata, atunci BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda, pentru a preveni cresterea si mai puternica a inflatiei.

Guvernatorul Isarescu va explica decizia de astazi intr-o conferinta de presa, pe care Bancherul.ro o va relata pe larg.

Taguri: Mugur Isarescu  Parlament  Banca Nationala a Romaniei  PSD  Banca Transilvania  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRMinuta sedintei BNR din 4 iulie 2018, cand a mentinut dobanda la 2,5%

Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României din 4 iulie 2018 Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la ședință: Mugur Isărescu, preşedinte al detalii

Mugur Isarescu: Modelul prevalent de creditare din prezent, orientat preponderent spre gospodarii, cu neglijarea sectorului corporate, nu cred ca este optim

Mugur Isărescu, guvernator BNR - Discurs în cadrul conferinței ZF Bankers Summit ´18 (Versiunea pregătită pentru susținere) Doamnelor şi domnilor, Am răspuns pozitiv invitaţiei de a mă adresa dumneavoastră în contextul acestui detalii

Comunicatul BNR privind mentinerea dobanzii la 2,5%

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară (comunicat de presa) Rata anuală a inflației IPC a crescut în aprilie la 5,22 la sută şi în mai la 5,41 la sută (de la 4,95 la sută în luna martie), peste nivelul prognozat. Evoluţia detalii

Sondaj BNR: accesul la finantare nu reprezinta o problema pentru firme, dar numai 22% dintre ele vor credite

Doua treimi dintre firmele chestionate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca accesul lor la creditele bancare nu a reprezentat o problema acuta in ultimele sase luni, insa doar 22% dintre ele au aplicat pentru un credit, restul preferand alte surse de finantare. În detalii

Ultimele Comentarii