BANCI | Noutati BNR

BNR nu majoreaza dobanda, contrar asteptarilor analistilor si in contextul tensiunilor cu PSD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-04 13:31

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi sa nu majoreze dobanda de politica monetara, aflata la nivelul de 2,25%, in ciuda asteptarilor analistilor si in contextul intensificarii tensiunilor dintre banca centrala si partidul de guvernamant, PSD.

Economistii Bancii Transilvania anticipau ca BNR va majora dobanda de referinta de la 2.25% la 2.50%, "date fiind decalajul dintre inflație și nivelul țintit, evoluția economiei la un ritm peste potențial și acumularea de tensiuni din perspectiva echilibrului macroeconomic."

Senatorii PSD au boicotat, saptamana trecut, sedinta comisiei economice din Senat in care a fost prezenta intreaga conducere a BNR, formata din 9 persoane, la invitatia senatorului PNL, Florin Citu, fost bancher la ING, dat afara din banca dupa ce BNR l-a acuzat, in 2008, ca a orchestrat un atact speculativ asuprea leului, dar care in ultimul timp a devenit un aliat al bancii centrale. (vezi aici detalii)

In cadrul audierii de la Senat, guvernatorul Isarescu a spus ca nu simte presiuni din partea PSD iar BNR actioneaza conform statutului legal, potrivit caruia banca centrala se bucura de independenta fata de mediul politic.

Guvernatorul a mai subliniat ca cifra inflatiei anuale din prezent, de 4,72% in februarie, este artificiala, inflatia lunara fiind scazuta, iar la finalul anului inflatia anuala va reveni la limita superioara a marjei tintita de BNR, de 3,5% pe an.

Pe de alta parte, guvernatorul a avertizat ca BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda mai mult decat ar trebui in cazul in care nu va exista un asa-zis mix de politici, care inseamna, in jargonul bancilor centrale, ca politica monetara nu poate contrabalansa politica fiscala.

Cu alte cuvinte, daca Guvernul nu va adopta masuri pentru a reduce deficitele gemene (cel de cont curent si cel bugetar), precum si alte masuri necesare pentru cresterea investitiilor, scaderea consumului si o politica salariala echilibrata, atunci BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda, pentru a preveni cresterea si mai puternica a inflatiei.

Guvernatorul Isarescu va explica decizia de astazi intr-o conferinta de presa, pe care Bancherul.ro o va relata pe larg.

Taguri: Mugur Isarescu  Parlament  Banca Nationala a Romaniei  PSD  Banca Transilvania  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRIsarescu: trebuie sa stimulam si productia, nu doar consumul, daca mai vrem crestere economica

Trebuie sa stimulam si productia, nu doar cerea, daca vrem crestere economica, a spus astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In caz contrar vom avea in continuare excedent de cerere si inflatie. Peste 2% exces de cerere, nu mai e 4%, dar ramane in detalii

Inflatia este influentata de ciclul politic

Peste doua treimi din inflatia de 5,4% este cauzata de factori externi sau socuri de oferta, in principal din cauza cresterii preturilor la combustibili, ca urmare a scumpirii petrolului, a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Ce trebuie sa stie populatia si firmele este ca dupa disparitia socurilor exogene inflatia va reveni in intervalul tintei BNR, intre 1,5% si 3,5%. Coincide cu perioda de inceput a unui nou ciclu politic, probabil ca la anul cand vor fi alegeri, nu vor mai fi cresteri de preturi detalii

Comunicatul BNR privind mentinerea dobanzii la 2,5% in august 2018

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară (comunicat de presa) Rata anuală a inflației IPC şi-a stopat creşterea în luna iunie, rămânând la nivelul de 5,4 la sută, deasupra intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie. detalii

Strategie nationala de educatie financiara

Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor au încheiat un Acord de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației detalii

Ultimele Comentarii