BANCI | Noutati BNR

BNR nu majoreaza dobanda, contrar asteptarilor analistilor si in contextul tensiunilor cu PSD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-04 13:31

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi sa nu majoreze dobanda de politica monetara, aflata la nivelul de 2,25%, in ciuda asteptarilor analistilor si in contextul intensificarii tensiunilor dintre banca centrala si partidul de guvernamant, PSD.

Economistii Bancii Transilvania anticipau ca BNR va majora dobanda de referinta de la 2.25% la 2.50%, "date fiind decalajul dintre inflație și nivelul țintit, evoluția economiei la un ritm peste potențial și acumularea de tensiuni din perspectiva echilibrului macroeconomic."

Senatorii PSD au boicotat, saptamana trecut, sedinta comisiei economice din Senat in care a fost prezenta intreaga conducere a BNR, formata din 9 persoane, la invitatia senatorului PNL, Florin Citu, fost bancher la ING, dat afara din banca dupa ce BNR l-a acuzat, in 2008, ca a orchestrat un atact speculativ asuprea leului, dar care in ultimul timp a devenit un aliat al bancii centrale. (vezi aici detalii)

In cadrul audierii de la Senat, guvernatorul Isarescu a spus ca nu simte presiuni din partea PSD iar BNR actioneaza conform statutului legal, potrivit caruia banca centrala se bucura de independenta fata de mediul politic.

Guvernatorul a mai subliniat ca cifra inflatiei anuale din prezent, de 4,72% in februarie, este artificiala, inflatia lunara fiind scazuta, iar la finalul anului inflatia anuala va reveni la limita superioara a marjei tintita de BNR, de 3,5% pe an.

Pe de alta parte, guvernatorul a avertizat ca BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda mai mult decat ar trebui in cazul in care nu va exista un asa-zis mix de politici, care inseamna, in jargonul bancilor centrale, ca politica monetara nu poate contrabalansa politica fiscala.

Cu alte cuvinte, daca Guvernul nu va adopta masuri pentru a reduce deficitele gemene (cel de cont curent si cel bugetar), precum si alte masuri necesare pentru cresterea investitiilor, scaderea consumului si o politica salariala echilibrata, atunci BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda, pentru a preveni cresterea si mai puternica a inflatiei.

Guvernatorul Isarescu va explica decizia de astazi intr-o conferinta de presa, pe care Bancherul.ro o va relata pe larg.

Taguri: Mugur Isarescu  Parlament  Banca Nationala a Romaniei  PSD  Banca Transilvania  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRComunicatul BNR din 7 ianuarie 2019 privind mentinerea dobanzii de politica monetara la 2,5%: riscurile sunt legate de noile masuri fiscale si bugetare

Comunicat de presă Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Rata anuală a inflației IPC a continuat să scadă în luna decembrie 2018 până la 3,27 la sută, de la 3,43 la sută în noiembrie, detalii

Un grup de lucru al CNSM analizeaza taxa bancara

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), compus din reprezentantii BNR, ASF si Guvern, au decis infiintarea unui grup de lucru care sa analizeze taxa bancara, dupa ce in sedinta de astazi BNR a prezentat studiul de impact al acesteia. Rezultatele analizei grupului detalii

Comunicatul BNR din 8 ianuarie 2019 privind mentinerea dobanzii de politica monetara la 2,5%

În şedinţa din 8 ianuarie 2019 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: - Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; - Menţinerea ratei dobânzii pentru detalii

Bancile se confrunta cu cinci riscuri ridicate si patru moderate, conform unui sondaj BNR

Cele mai mari instituţii de credit din România au identificat cinci riscuri ridicate și patru moderate, se arata in Sondajul trimestrial privind riscurile sistemice, editia Septembrie 2018, realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). BNR arata urmatoarele, in respectivul detalii