BANCI | Noutati BNR

BNR nu majoreaza dobanda, contrar asteptarilor analistilor si in contextul tensiunilor cu PSD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-04 13:31

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi sa nu majoreze dobanda de politica monetara, aflata la nivelul de 2,25%, in ciuda asteptarilor analistilor si in contextul intensificarii tensiunilor dintre banca centrala si partidul de guvernamant, PSD.

Economistii Bancii Transilvania anticipau ca BNR va majora dobanda de referinta de la 2.25% la 2.50%, "date fiind decalajul dintre inflație și nivelul țintit, evoluția economiei la un ritm peste potențial și acumularea de tensiuni din perspectiva echilibrului macroeconomic."

Senatorii PSD au boicotat, saptamana trecut, sedinta comisiei economice din Senat in care a fost prezenta intreaga conducere a BNR, formata din 9 persoane, la invitatia senatorului PNL, Florin Citu, fost bancher la ING, dat afara din banca dupa ce BNR l-a acuzat, in 2008, ca a orchestrat un atact speculativ asuprea leului, dar care in ultimul timp a devenit un aliat al bancii centrale. (vezi aici detalii)

In cadrul audierii de la Senat, guvernatorul Isarescu a spus ca nu simte presiuni din partea PSD iar BNR actioneaza conform statutului legal, potrivit caruia banca centrala se bucura de independenta fata de mediul politic.

Guvernatorul a mai subliniat ca cifra inflatiei anuale din prezent, de 4,72% in februarie, este artificiala, inflatia lunara fiind scazuta, iar la finalul anului inflatia anuala va reveni la limita superioara a marjei tintita de BNR, de 3,5% pe an.

Pe de alta parte, guvernatorul a avertizat ca BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda mai mult decat ar trebui in cazul in care nu va exista un asa-zis mix de politici, care inseamna, in jargonul bancilor centrale, ca politica monetara nu poate contrabalansa politica fiscala.

Cu alte cuvinte, daca Guvernul nu va adopta masuri pentru a reduce deficitele gemene (cel de cont curent si cel bugetar), precum si alte masuri necesare pentru cresterea investitiilor, scaderea consumului si o politica salariala echilibrata, atunci BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda, pentru a preveni cresterea si mai puternica a inflatiei.

Guvernatorul Isarescu va explica decizia de astazi intr-o conferinta de presa, pe care Bancherul.ro o va relata pe larg.

Taguri: Mugur Isarescu  Parlament  Banca Nationala a Romaniei  PSD  Banca Transilvania  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRMinuta sedintei BNR din 6 noiembrie 2018

Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României din 6 noiembrie 2018 Data publicării: 13 noiembrie 2018 Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la detalii

BNR a publicat Regulamentul 6 privind limitarea gradului de indatorare la credite

Regulament nr. 6 din 31.oct.2018
Monitorul Oficial, Partea I 950 9.noi.2018
Intrare în vigoare la 9.noi.2018 Regulamentul nr. 6/2018 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 17/2012 privind unele condiţii de detalii

BNR lasa dobanda de referinta la 2,5%, conform asteptarilor, desi e in pericol sa rateze tinta de inflatie

BNR a lasat dobanda de referinta la 2,5%, conform asteptarilor analistilor, pe fondul scaderii inflatiei la 5,03% in septembrie, de la 5,06% in august si 5,4% in iulie. BNR a prognozat in august o inflatie de 3,5% la finalul anului, adica exact la limita superioara, de un punct, a tintei detalii

BNR a decis ca rata lunara la un credit nu poate depasi 40% din salariu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis astazi ca persoanele care obtin un credit de la banci sau IFN-uri nu pot avea o rata lunara mai mare de 40% din venituri in cazul imprumuturilor in lei si cel mul 20% pentru cele in valuta. Comunicatul de presa al detalii

Ultimele Comentarii