BANCI | Opinie

BNR nu este de acord cu legea de plafonare a datoriilor romanilor la firmele de recuperare creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-18 22:43

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este de acord cu proiectul de lege privind plafonarea datoriilor romanilor la firmele de recuperare creante la dublul sumei platite de acestea pentru creditele neperformante cumparate de la banci si IFN-uri, considerand ca poate induce hazard moral, prin incurajarea neplatii creditelor, si afecteaza capacitatea bancilor de a acorda noi imprumuturi.

Legea, votata deja de Senat, a fost initiata de senatorul PNL Daniel Zamfir, un apropiat al avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotria bancilor si un acerb critic al sistemului bancar.

Firmele de recuperare cumpara creditele neperformante cu un pret mediu de 10% din valoarea acestora, conform datelor BNR.

De exemplu, daca un credit de 10.000 de lei a fost vandut (cesionat) de o banca la un pret de 1.000 de lei, firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare.

“Impunerea unei limite de valorificare, de pana la maximul dublul sumei platite de cesionar pentru a cumpara creanta de la cedent, este de natura a induce hazard moral in randul debitorilor, prin incurajarea unui comportament de neplata, ca urmare a stingerii datoriei la o valoare care s-ar putea situa in anumite cazuri mult sub debitul datorat.

Valoarea la care intitutiile de credit cesioneaza creditele este, in general, redusa, raportat la valoarea creditului restant si ca urmare a faptului ca sunt vandute portofolii de credite cu posibilitati de recuperare a datoriilor restante diferite.

Practic, o astfel de prevedere asigura o protectie asimetrica pentru debitori, avantajand persoanele cu credite care comporta un grad ridicat de risc, la care valoarea de cesiune este foarte redusa, din cauza probabilitatii mici de recuperare”, se arata intr-o scrisoare trimisa Parlamentului de catre BNR, publicata de Hotnews.

In realitate, cei avantajati sunt cei cu datorii mari, datorita faptului ca firmele de recuperare achita un pret unic pe un pachet de credite neperformante format din diverse tipuri de imprumuturi, unele mai mari, altele mai mici, de exemplu 10% din valoarea acestora.

Concret, daca intr-un pachet de neperformante sunt doua credite, unul de 10.000 de lei si altul de 100.000 de lei, valoarea pachetului este de 110.000 lei, fiind cumparat cu 10%, adica 11.000 de lei. Daca legea ar intra in vigoare, atunci firma de recuperare ar mai putea cere de la cel cu creditul de 100.000 de lei cel mult 22.000 de lei, dublul pretului de cumparare, reprezentand 22% din valoarea datoriei. De la debitorul cu creditul de 10.000 de lei, firmare de recuperare poate cere tot 22.000 de lei, adica inca o data mai mult.

Ar putea creste costurile creditelor noi

“Totodata, mentionam ca o astfel de reglementare ar fi contrara abordarii existente la nivel european care s-a centrat pe preocupari intense in ceea ce priveste stocul consistent de creante neperformante acumulat in bilanturile bancilor in perioada care a urmat crizei financiare...

Procesul de curatare a bilanturilor institutiilor de credit este necesar din perspectiva ameliorarii rezistentei la socurile externe si consolidarii stabilitatii sectorului financiar romanesc, cu impact benefic pe termen lung reflectat atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel individual.

Prin urmare, in lipsa unor optiuni eficiente de transfer a acestor creante, administrarea portofoliilor de credite neperformante ar ramane exclusiv in sarcina sectorului bancar, afectand performanta intregului sector bancar si conducand, in final, la cresterea costurilor pentru creditele nou acordate, cu efecte negative asupra nivelului de bunastare a populatiei”, se mai arata in scrisoare.

BNR mai sugereaza ca “ar trebui analizata inclusiv problematica eventualelor operatiuni de cesiuni de creante cu caracter transfrontalier”.

Comentarii

cosming
mda
Eu cred că plafonarea sumei la o valoare de 100% este prea mare.... Ar trebui făcută pe praguri valorice. De exemplu daca o bancă comercială din Romania vinde un credit de 1000000 eur la 10% din valoare înseamnă că firma care cumpără creanța poate recupera maxim 200000 euro cu un profit de 100000 Euro. De ce ar fi diferit efortul de a recupera o creanta de 10000 euro față de una de 100000 euro ? Pe langa asta... vânzarea de credite neperformante de ce nu se face prin licitație pentru că banca să obțină cel mai bun preț pentru cesionare ? In fine, de ce o bancă cesionează numai la anumite firme portofolii de credite neperformante ? Practic daca cercetăm un pic care sunt firmele ce cumpără credite cesionate se vede clar că sunt vehicule indirecte ale acționarilor băncii ce vinde ! Asta nu se numește evaziune fiscală?

Mirela Panaite
Creditul in Romania este un cancer!
Rusine. Cand a fost BNR de acord cu ceva legat de protectia cetatenilor? De 10 ani tine de 6 pentru bancile care au nenorocit populatia. Adica un recuperator cumpara creanta cu 5% si 10% nu-i este suficient? Normal ca nu ii este suficient cand mari barosani din politica si BNR au IFN si firme de recuperari. Orban Ludovic este avocatul bancilor dupa ce l-a curatat pe Zamfir si a iesit in presa relatia sa cu IFN si BNR. Cel mai important acum este ca oamenii sa nu mai ia credite. Instantele nu-i ajuta, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nici atat, politicul vrea o populatie mediocra dar votanta. Creditul in Romania este un cancer.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpiniePatronatele cer Guvernului sa restabileasca echilibrele macro-economice

Confederația Patronală Concordia își exprimă preocuparea în legătură cu deteriorarea progresivă a echilibrelor macroeconomice din țara noastră în ultima perioadă, se arata intr-un comunicat, in care se mai precizeaza urmatoarele: După situarea constantă a detalii

Un caine musca un om in fiecare zi, in presa financiara

Presa financiara, de exemplu in Profit sau Ziarul Financiar, publica in fiecare zi nestiri. Cei care au citit un manual de jurnalism stiu ca o stire este atunci cand un om musca un caine, nu cand un caine musca un om, un fapt banal. Nestirile financiare sunt cele publicate zilnic de detalii

De ce are nevoie BNR de imunitate legala pentru supravegherea bancilor?

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat de ce este nevoie ca angajatii si persoanele din conducerea BNR care se ocupa de supravegherea bancilor sa beneficieze de imunitate in fata legii, adica sa nu poata fi dati in judecata de bancile supravegheate de detalii

Discursul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, la Conferinta Black Sea and Balkans Security Forum

Discursul în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Security Forum cu tema Provocări financiare în regiunea Mării Negre şi a Balcanilor Mugur Isărescu, guvernator BNR, 14 iunie 2018 Doamnelor şi domnilor, Mă bucur că am prilejul de a mă adresa detalii