BANCI | Opinie

BCR va vinde pe bucati pachetul urias de credite neperformante, in valoare de 2,7 miliarde de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-16 13:58

Reprezentantii firmelor de recuperare creante spun ca BCR va imparti in mai multe bucati pachetul urias de credite neperformante, in valoare de 2,7 miliarde de euro, pe care a incercat sa-l transfere unor fonduri de investitii in aceasta vara, dar fara succes, se pare din cauza pretului prea mic obtinut.

"Creditele neperformante vor trebui vandute pana la urma. Cred ca strategia bancii este sa imparta respectivul pachet de neperformante, care era foarte eterogen, cu diverse tipuri de credite, in mai multe bucati omogene, in functie de caracteristicile creditelor (imobiliare, pentru companii, de consum) si sa incerce sa le vanda separat. Astfel ar putea obtine un pret mai bun, pentru ca ar putea avea mai multi ofertanti, fiind vorba de valori mai mici", a declarat, pentru Bancherul.ro, Georg Kovacs, presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale, care reprezinta 80% dintre firmele de recuperare creante, precum EOS, Creditreform, Coface, Kruk, DCA, Top Factoring, Cycle, K&I, Firecredit, Next Capital, Der Factor, Mellon, Recollection, Credit Express, Kredyt Inkaso.

Kovacs spune ca piata tranzactiilor de credite neperformante se va dinamiza in acest sfarsit de an, dupa ce in prima partea a anului a fost in asteptarea tranzactiei BCR, care putea fi cea mai mare din istoria pietei bancare romanesti.

"Am inceput sa primim teasing-uri din partea bancilor pentru vanzarea de noi pachete de neperformante, dupa ce consultantii au inceput sa se orienteze catre alte tranzactii de pe piata", adauga el.

Valoarea totala a restantelor la banci se ridica la 31,1 miliarde de lei, dintre care 9 miliarde de lei (2 miliarde de euro) sunt credite neperformante scoase de banci in afara bilanturilor, in vederea vanzarii sau recuperarii prin executare silita, arata statisticile BNR.

BCR a renuntat sa mai vanda in aceasta vara un pachet urias de credite neperformante, estimat la 2,7 miliarde de euro, denumit Proiectul Neptun, intrucat pretul oferit de doua fonduri de investitii, Blackstone Group şi Lone Star Funds, ar fi fost prea redus.

Andreas Treichl, seful Erste Bank, a declarat luna trecuta, in cadrul conferintei cu investitorii, ca nu este sigur de incheierea tranzactiei de vanzare a creditelor neperformante in acest an, intrucat banca nu este dispusa sa accepte o reducere importanta a valorii creditelor vandute.

“Suntem dispusi la o foarte, foarte modesta reducere”, a spus Treichl. El a precizat insa ca BCR isi pastreaza intentia de a-si reduce volumul de nepeformante, conform intelegerii cu banca nationala si cu BCE, astfel incat sa se poata concentra pe acordarea de noi imprumuturi.

Andreas Gottschling, seful riscului la Erste Bank, anunta in luna mai, cu ocazia prezentarii rezultatelor trimestriale, ca BCR negociaza vanzarea in acest an a anui nou pachet de credite neperformante, cel putin de marimea celor doua incheiate anul trecut, de 2 miliarde de lei.

Ulterior, surse din cadrul partilor participante la tranzactie, Deutsche Bank si doua fonduri americane de investitii, au dezvaluit ca pachetul de neperformante scos la vanzare de BCR este mult mai mare, ajungand la uriasa cifra de 2,7 miliarde euro, nu lei, si care ar ajunge la 3,6 miliarde euro cu tot cu dobanzi si penalitati.

Cifra pare insa mult exagerata, intrucat, conform datelor prezentate de Erste Bank, BCR are in prezent in portofoliu credite neperformante de doar 1,860 miliarde euro, in scadere cu 252 milioane euro fata de martie 2015.

Intrebat daca in cazul in care va primi oferte de cumparare la un pret mai mic decat cel asteptat, banca va prefera sa le vanda sau sa le pastreze, seful riscului de la Erste Bank a spus: „E o intrebare prea generala. Ati vazut ca anul trecut au fost vanzari care au implicat provizioane suplimentare, altele care nu au avut nevoie de mai multe provizioane, de aceea si noua tranzactie va depinde de parametrii portofoliului si a ofertei primite, de aceea nu se poate da un raspuns general. Anul trecut am dovedit ca si in cazul in care pretul primit este sub valoarea contabila a creditelor, pentru un motiv sau altul am fost pregatiti sa suportam pierderea. Dar fireste ca exista si posibilitatea sa primim o oferta care ar putea sa nu merite sa o luam in considerare, pentru ca vedem o schimbare de preturi, de asemenea sunt si alte tranzactii care au loc intre alti participanti, si cred ca in mai multe tari, nu doar Romania, exista o valoare economica pentru activele scoase la vanzare, motiv pentru care nu vom ignora complet acest aspect.” (Vezi aici alte declaratii)

BCR a incasat in schimbul creditelor neperformante in valoare de 1,9 miliarde de lei (433 milioane euro) vandute anul trecut bancii germane Deutsche Bank si firmei de recuperare creante APS Holding o suma de aproximativ 30 de milioane de euro, adica 7% din valoarea respectivelor imprumuturi pe care nu le mai poate recupera de la firme, intrucat cele mai multe sunt in insolventa. (vezi aici alte detalii)

Ce tipuri de credite neperformante au fost incluse in pachetul de 3,6 miliarde euro

Pachetul de neperformante de 3,6 miliarde de euro scos la vanzare de BCR, botezat Proiectul Neptun, era compus in cea mai mare parte din finantari pentru proiecte imobiliare comerciale si credite pentru companii garantate cu imobile, dar si credite ipotecare pentru persoane fizice, pachetul incluzand si divizia de restructurare a BCR, cu 350 de angajati.

Cele mai multe credite neperformante din cadrul acestui pachet erau finantari pentru companii, in valoare de 1,4 miliarde euro, acordate unui numar de 250 de firme, dintre care 900 de milioane de euro sunt acordate unor companii mari care detin imobile comerciale, iar o jumatate de miliard de euro sunt credite pentru IMM-uri garantate tot cu imobile comerciale.

Alte neperformante in valoare de 550 milioane euro sunt acordate unui numar de 1.100 de IMM-uri si garantate cu terenuri sau imobile rezidentiale.

Credite neperformante de 450 milioane euro sunt detinute de un numar de 40 de companii imobiliare, iar alte 50 de milioane de euro reprezinta imobile ce trebuie recuperate de la un numar de 100 de clienti mari companii.

Pachetul includea si credite ipotecare in valoare de 1,2 miliarde euro, acordate unui numar de 53.000 de clienti, ceea ce inseamna o medie de 22.000 de euro pentru fiecare credit, o valoare destul de redusa.

Comentarii

Leonte Zugravu
BCR pe centura societatii sa mearga
BCR este Ciciolina sistemului bancar al lui pIsarescu. Trebuie sa fi tare tampit sa ajungi la asa neperformanta. Stim bine cum a fost obtinuta, clauzele abuzive, cand oamenii n-au putut plati in mod real camatarii au strans lantul. Au majorat dobanzile, n-au permis refinantari, rescadentari. Tot managementul care a realizat bucuria asta actionariatului si deponentilor trebuie sa plateasca in solidar.

Client
sa crape
Culeg ceea ce au semanat. Le doresc bcr-istilor faliment rapid, ne vedem in instanta.

Mery
BCR sa plateasca banii furati de la clienti
Consider ca a fost cea mai proasta decizie a vietii mele faptul ca am ales sa fac un credit la BCR. Ce a facut BCR cu clientii sai: 1. A acordat credite cu dobanda promotionala in primul an, dubland dobanda din anul al doilea, dar avand grija sa ascunda asta cu celebra dobanda de referinta variabila, clauza abuziva. Sunt mii de clienti carora din in anul 2 rata le depaseste veniturile. 2. Impreuna cu celelalte banci au modificat forma initiala a OUG 50/2010 astfel incat aceasta nu se aplica si creditelor in derulare . 3. Credeti ca a existat o negociere intre banca si client privind noua formula de dobanda ? Nici vorba . Clientului i s-a impus un nou nivel de dobanda, peste 10%, cea mai mare din Romania pentru creditele garantate cu ipoteca in euro, fara absolut nici-o justificare, ba mai mult, a fost si amenintat ca in cazul in care nu va semna actul aditional care prevedea aceasta modificare unilaterala , abuziva si grosolana a contractului creditul va fi declarat scadent iar clientul va fi obligat sa achite tot creditul sau va fi executata silit, cu alte cuvinte, aruncat in strada. 3. Contrar minciunilor ordinare ale avocatilor bancii, bcr NU A NEGOCIAT NICIODATA NIMIC , nici la acordarea creditelor, contractele fiind preformulate si nici ulterior vreme de 5 ani de cand clientii sai isi cauta dreptatea in instanta. 4.La toate acestea adaugati si denigrarea permanenta, in spatiul public,in fata instantelor de judecata, a celor care „au indraznit” sa-si caute dreptatea in instanta!

client BCR
WCR
BCR trebuie sa dispara de pe piata bancara romaneasca , au reusit sa supravietuiasca cu o asa neperformanta folosindu-se de clause abuzive si de dobanzi stabilte doar de ei si platite de client buni platnici prinsi in capcana lor. Fugiti cat puteti de mult cand auziti de BCR poate asa veti avea o sansa la viata normala



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii