BANCI | Interviu

BCR elimina comisionul de retragere a banilor de pe carduri la ATM-uri, dar majoreaza comisionul de incasare numerar la ghisee

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-05 17:17

BCR va elimina din 1 octombrie comisionul de retragere a numerarului de la ATM-uri pentru clientii sai persoane fizice detinatori de carduri, dar in acelasi timp va majora comisionul pentru retragerea de bani de la ghisee, o masura menita sa incurajeze utilizarea cardurilor si sa atraga noi clienti, atat ai altor banci, cat si dintre cei care inca nu au un card bancar.

In prezent, comisionul de retragere de numerar de la ghiseele BCR este 0,5% din suma retrasa, dar nu mai putin de 8 lei pentru o tranzactie in lei sau 8 euro pentru incasarile in euro, in timp ce pentru retragerea de bani de la ATM-urile BCR, comisionul este 0,25% din suma retrasa, minim 50 de bani.

BCR va elimina si comisionul de interogare sold (pentru a vedea cati bani ai pe card), in prezent 0,2 lei la ATM-urile bacii (2,5 lei la ATM-urile altor banci).

BCR are 2,9 milioane de clienti persoane fizice, dintre care 1,9 milioane detin carduri (70% dintre acestia fiind clienti activi, care folosesc in mod curent cardul).

Clientii tuturor bancilor romanesti au retras de la ATM-uri 31,751 miliarde lei in trimestrul doi al acestui an, fata de 29,307 miliarde in primul trimestru din 2015, arata datele BNR.

BCR are o cota de piata de aproximativ 20% din piata tranzactiilor cu cardul, ceea ce inseamna ca de la ATM-urile BCR clientii bancii au retras in jur de 6 miliarde de lei intr-un trimestru, adica aproximativ 2 miliarde de lei lunar.

Din comisionul de 0,25% pentru fiecare retragere de numerar de la bancomate, BCR incaseaza asadar in jur de 5,3 milioane lei lunar.

In acelasi timp, clientii persoane fizice ai BCR retrag de la ghiseele bancii in jur de 1 miliard de lei lunar, ce inseamna ca lunar banca incaseaza din comisionul de 0,5% per tranzactie aproximativ 5 milioane de lei, care aproape acopera pierderile rezultate din eliminarea comisionului de retragere la ATM-uri si s-ar putea chiar sa le depaseasca in urma majorarii comisioanelor la ghisee.

In acelasi timp, BCR urmeaza sa ieftineasca si operatiunile bancare online, spune Dana Demetrian, vicepresedintele de retail al BCR.

“Nu cred ca prin aceasta masura va creste sau va scadea ponderea mare a celor care-si retrag lunar tot salariul de pe card (in jur de 70-80% din total), in schimb sper sa creasca operatiunile la ATM-uri si mai putin la ghisee. De asemenea, va ceste si increderea clientilor in utilizarea cardului si in acelasi timp speram sa castigam mai multi detinatori de carduri, inclusiv din zonele nebancarizate”, a adaugat Demetrian.

In Romania exista in jur de 12 milioane de carduri, ceea ce inseamna o medie 1,2 carduri la numarul populatiei active, fata de o medie de peste 2 carduri in alte tari. Pe de alta parte, Demetrian considera ca exista potential si pentru atragerea de noi clienti nebancarizati, care sa fie stimulati sa utilizeze un card fara comisioane.

Ea mentioneaza ca acesta este primul pas al unor masuri ce vor fi anuntate in decembrie, menite a atrage noi clienti si pentru cresterea bancarizarii in Romania.

Doar trei banci mai oferta clientilor posibilitatea de a-si retrage gratuit banii de pe card la propriile ATM-uri: Banca Transilvania, ING si Intesa, in timp ce interogarea soldului la ATM-ul propriu fara costuri este posibila la alte opt banci: Raiffeisen Bank, UniCredit, Garanti Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Alpha Bank, Volksbank, conform unei analize realizata de GhiseulBancar.ro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii