BANCI | Ultima Ora

BCR accepta primul caz de dare in plata a unei locuinte vanduta deja prin executare silita; spune ca e un caz social si ca va contesta legea darii in plata la Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-27 22:40

BCR a acceptat primul caz de dare in plata pentru un client a carui locuinta a fost deja vanduta de banca in cadrul procedurii de executare silita, dar la un pret mai mic decat datoria ramasa de rambursat, astfel ca el avea in continuare conturile poprite pentru rambursarea restului datoriei.

In urma aplicarii legii privind darea in plata, clientul BCR va scapa de datoria pe care o mai avea de platit bancii.

Art.8 aliniatul 5 din legea darii in plata prevede ca „dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.

In consecinta, “BCR respecta legea”, a spus purtatorul de cuvant al BCR, Ionut Stanimir, pentru Bancherul.ro.

Ulterior, banca a revenit cu un comunicat in care a precizat ca a acceptat darea in plata intrucat este vorba de un caz social, insa isi mentine decizia de a contesta legea la Curtea Constitutionala. "Pentru cazurile realmente sociale, unde solutiile de restructurare clasice ori alte instrumente nu mai pot functiona, ne vom abtine de la a initia proceduri judiciare de contestare a notificarilor care intrunesc conditiile legii darea in plata", spune BCR intr-un comunicat.

Legea darii in plata prevede ca bancile pot contesta in instanta o notificare de dare in plata daca nu sunt indeplinite conditiile de admisibilitate a procedurii privind darea in plata: credit de maxim 250.000 de euro, cu destinatie locuinta, cu exceptia creditelor Prima Casa.

De asemenea, bancile pot, pur si simplu, sa nu se conformeze notificarilor de dare in plata, caz in care se ajunge, din nou in instanta.

Art.8 alin.1 din Legea darii in plata spune ca "În situaţia în care creditorul nu se conformează dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege, debitorul poate cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor."

Desi atat sefii BCR cat si ai altor banci au declarat ca vor contesta legea darii in plata la Curtea Constitutionala, prin intermediul instantelor de judecata, deocamdata bancile trebuie sa aplice legea, pana cand va exista, daca va exista, o decizie in favoarea lor.

Bancherii spun ca nu pot ridica exceptia de neconstitutionalitate in cazul fiecarui proces privind darea in plata. De aceea, probabil, BCR a ales sa accepte primul caz de dare in plata, care va fi urmat si de altele, pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta cu privire la legea darii in plata.

Problema este ca, dupa cum anticipau bancherii inainte de adoptarea legii, adevaratele efectele negative ale acesteia se vor rasfrange nu atat asupra bancilor (am vazut ca deocamdata exista putine cazuri de dari in plata) cat asupra volumelor de noi credite ipotecare si implicit asupra pietei imobiliare.

Deja 15 banci au majorat avansul la creditele ipotecare standard pana la 40% din valoarea locuintei, ceea ce ar putea restrange destul de serios accesul la un nou credit, in timp ce programul Prima Casa este in prezent blocat, in lipsa garantiilor insuficiente, Guvernul anuntand recent o suplimentare de 500 milioane lei.

Pozitia BCR referitor la aplicarea Legii Darea in Plata (comunicat al bancii)

"Experienta ne-a demonstrat ca reducerea poverii financiare a clientilor supraindatorati poate fi facuta intr-un mod sustenabil, prin solutii comerciale.

BCR a oferit astfel de solutii pentru mai mult de 150.000 de clienti, care si-au redus ratele lunare cu 20% pana la 50%, in functie de caz si tipologie a creditului.

Am oferit solutii comerciale inclusiv pentru clienti cu intarzieri de plata semnificative, astfel incat acestia sa revina la un calendar normal de plata si, mai ales, sa nu isi paraseasca locuintele.

Din acest motiv, reiteram convingerea noastra ferma ca Legea Darea in Plata nu reprezinta o solutie. Pentru clienti, Legea Darea in Plata este o lege a evacuarii locuintei, iar pentru piata bancara si pentru siguranta economica a tarii, in general, Legea Darea in Plata este un factor major de risc si incertitudine.

Pentru cazurile realmente sociale, unde solutiile de restructurare clasice ori alte instrumente nu mai pot functiona, ne vom abtine de la a initia proceduri judiciare de contestare a notificarilor care intrunesc conditiile legii darea in plata. Reiteram faptul ca respectam legile statului roman, insa convingerea noastra ferma este ca Legea Darea in Plata incalca Constitutia, iar din acest motiv vom solicita verificarea constitutionalitatii legii.

In tot acest context, tot ceea ce putem remarca este faptul ca o altfel de abordare, incluzand deduceri fiscale pentru reducerea soldurilor debitorilor supra-indatorati, ar fi evitat masurile nesustenabile si efectele negative ale legii Darea in Plata. Din pacate, cel mai notabil dintre aceste efecte, blocarea curenta a pietei creditelor ipotecare, deja afecteaza in mod negativ mii de clienti."

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  TBI Credit IFN  darea in plata  

Comentarii

cornel
E pe codul civil nu pe legea 77/2016 (LDIP)
Conform declaratiei avocatului, e vorba de remitere de datorie - art. 1629-1633 Noul Cod Civil, care compun Capitolul IV („Remiterea de datorie”), din Titlul VII („Stingerea obligaţiilor”) al Cărţii a V-a („Despre obligaţii”).



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

Din aplicatia BT Pay s-au deschis 10.000 de conturi in 2 luni

Peste 10.000 de persoane au devenit clienți ai Băncii Transilvania în decurs de două luni fără a fi necesar niciun drum la bancă, doar folosind aplicația BT Pay pentru deschiderea contului curent, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea Deschidere de cont detalii

 



 

Ultimele Comentarii