BANCI | Ultima Ora

BCE si Eurostat suspecteaza Banca Nationala a Ungariei ca a utilizat fonduri publice pentru finantarea unor fundatii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-22 09:53

Banca Centrala Europeana (BCE) si Eurostat analizeaza legalitatea utilizarii de catre Banca Nationala a Ungariei a unor fonduri din profitul acesteia pentru sponsorizarea unor fundatii conduse de apropiati ai guvernatorului Gyorgy Matolcsy, despre care presa ungara a scris ca este vorba de deturnarea unui miliard de dolari din bani publici.

Autoritățile europene analizează cheltuielile efectuate de diferite fundații care au legătură cu Banca Centrală a Ungariei pentru a stabili dacă acestea modifică datele privind deficitul și datoria publică furnizate de Budapesta și de asemenea dacă încalcă regulile privind interzicerea finanțării monetare, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Oficiul european de Statistică (Eurostat) a informat că poartă discuții cu autoritățile ungare pentru a stabili dacă cheltuielile efectuate de cele șase fundații înființate de Banca Centrală a Ungariei constituie cheltuieli guvernamentale, caz în care ar trebui incluse în calculele privind bugetul național. De asemenea, Eurostat a reiterat că banca de stat Eximbank ar trebui inclusă în calculul bugetului, ceea ce ar crește nivelul datoriei guvernamentale a Ungariei.

Analiza demarată de Eurostat se adaugă unei investigații a Băncii Centrale Europene, care ar putea să se finalizeze cu o procedură de infringement împotriva Ungariei dacă se va ajunge la concluzia că Banca Centrală a Ungariei a încălcat regulile privind interzicerea finanțării monetare, potrivit unei scrisori trimisă în data de 19 octombrie de președintele BCE, Mario Draghi către membrii Parlamentului European și publicată vineri.

În anul 2013, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a înființat șase fundații la conducerea cărora a desemnat o serie de prieteni și membrii ai familiei și către care a direcționat aproximativ un miliard de dolari. În cursul acestui an, Curtea Constituțională a decis că activele acestor fundații, dintre care unele investesc în educație, constituie fonduri publice.

La rândul lor, cele șase entități, cunoscute în mod colectiv drept fundațiile Pallas Athene, au informat vineri că și-au redus portofoliile de obligațiuni guvernamentale cu 56 miliarde forinți (198 milioane de dolari) în acest an și de asemenea au investit o parte din bani în imobiliare ca răspuns la îngrijorările formulate de BCE.

Acuzatii de deturnare a fondurilor publice

Matolcsy, pus in functie in urma cu trei ani de premierul extremist nationalist al tarii vecine, Viktor Orban , a fost acuzat ca a deturnat nu mai putin de 1 miliard de dolari din profitul bancii nationale facut in 2014 pe spinarea bancilor, in urma conversiei creditelor in franci, catre o serie de fundatii pe care le controleaza prin intermediul unor apropiati.

Respectivele fundatii au utilizat o parte din aceasta suma enorma pentru a cumpara imobile de lux, carti scrise de Matolcsy si pentru alte interese personale ale guvernatorului si ale apropiatilor sai, inclusiv finantarea unei publicatii online. (vezi aici detalii)

Taguri: European Central Bank (ECB)  Banca Centrala Europeana (BCE)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii