BANCI | Ultima Ora

Bancpost a vandut IFC si recuperatorului Kruk un volum urias de credite de consum neperformante, in valoare de 2,7 miliarde lei, un record pentru piata bancara romaneasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-23 14:50

Bancpost si ERB Retail Services IFN, emitentul cardurilor Euroline, ambele detinute de banca greceasca Eurobank, au vandut un volum urias de credite de consum neperformante acordate persoanelor fizice, in valoare de aproape 600 milioane euro (2,7 miliarde lei), catre IFC, membra a Bancii Mondiale si recuperatorul de creante polonez Kruk.

Bancpost precizeaza ca este vorba de cea mai mare tranzactie de credite neperformante de acest tip (de consum) din Romania. BCR, UniCredit si Piraeus Bank au vandut anul trecut volume importante de credite corporate neperformante, cu valori de peste 1,5 miliarde euro in total.

Eurobank anuntase recent ca a incheiat o tranzactie de vanzare a unui volum mult mai mic de neperformante ale subsidiarelor din Romania, de doar 170 milioane euro. (vezi aici detalii)

Diferenta dintre cele doua sume sunt datoriile, sub forma de dobanzi si comisioane, ale celor care au luat credite de consum de la Bancpost si carduri de credit Euroline.

Mai exact, valoarea creditelor si cardurilor acordate de Bancpost si Euroline (valoarea contabila) se ridica la 170 de milioane de euro, iar datoriile totale ale clientilor (soldul) au crescut intre timp pana la exorbitanta suma de 600 de milioane de euro, adica de 3,5 ori mai mult. Atat are de recuperat Kruk de la fostii clienti ai Bancpost si Euroline!

IFC precizeaza intr-un comunicat ca “numărul mare de credite neperformante din România şi din regiune reprezintă o problemă gravă încă din momentul declanşării crizei financiare globale din 2008. IFC şi KRUK s-au angajat să investească într-un portofoliu de credite neperformante negarantate acordate persoanelor fizice de către Bancpost şi de alte subsidiare ale Grupului Eurobank din România, cu un sold total restant de aproximativ 597 milioane EUR.”

Intr-un comunicat al IFC se mai arata urmatoarele:

„Managementul activ al stocului de credite neperformante constituie prioritatea noastră strategică. În acest scop, am explorat şi ne-am implicat în câteva iniţiative de minimizare a riscurilor ce vizează o consolidare şi mai bună a bilanţului nostru consolidat, precum şi a bilanţului consolidat al băncilor noastre afiliate şi creşterea profitabilităţii lor,” a declarat Stavros Ioannou, Director General Adjunct al Eurobank. „Această tranzacţie reprezintă încă un exemplu al eforturilor Grupului de a-şi micşora rata de credite neperformante, de a reduce costul serviciilor relevante şi de a tranzacţiona cu operatori economici puternici în condiţii compatibile cu strategia creatoare de valoare a Grupului.”

Tranzacţia face parte din Programul IFC privitor la Recuperarea Datoriilor şi Activelor (PRDA), care constituie o reacţie strategică în faţa numărului tot mai mare de credite neperformante. La nivel global, PRDA se axează pe achiziţia şi rezolvarea CNP-urilor şi pe restructurarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Până în prezent, IFC a investit 1,4 miliarde USD la nivel global pe cont propriu şi a mobilizat încă 3,5 miliarde USD de la alţi investitori, ceea ce a permis instituţiilor financiare să se debaraseze de credite neperformante în valoare de 30 miliarde USD.

„Aceasta este până la ora actuală una dintre cele mai mari tranzacţii de credite neperformante acordate persoanelor fizice din România şi reprezintă un pas important spre rezolvarea nivelului tot mai mare de credite neperformante. Prin această tranzacţie, IFC susţine de asemenea bilanţul consolidat al Eurobank,” a afirmat Manuel Reyes-Retana, Şeful Regional IFC pentru Grupul Instituţiilor Financiare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. „Prin mobilizarea finanţării din sectorul privat pentru rezolvarea credite neperformante, sporim lichidităţile băncilor locale şi asigurăm un flux continuu de fonduri pentru companiile şi persoanele care au nevoie de ele.”

Ţelul general al Strategiei de Parteneriat Cu Ţara a Grupului Băncii Mondiale pentru România este să accelereze convergenţa ţării cu Uniunea Europeană, contribuind la reactivarea creşterii economice, la reducerea sărăciei în ritm mai rapid şi la susţinerea creşterii veniturilor pentru acei 40% din populaţie cu cele mai mici venituri. Consolidarea sistemului financiar local prin susţinerea băncilor în reducerea credite neperformante reprezintă o prioritate strategică.

„Acordul de azi ne va promova organizaţia într-o ligă mai înaltă, a jucătorilor financiari de frunte ai lumii. Este un moment deosebit pentru întreaga echipă care lucrează la această tranzacţie – tocmai am devenit un partener valoros pentru cele mai mari instituţii internaţionale, cum este IFC. Actuala tranzacţie înseamnă că, în mod cumulativ anul acesta, ne vom depăşi suma investiţiilor anuale record din România,” a afirmat Piotr Krupa, Director General al KRUK S.A.

Comunicatul Bancpost

Subsidiarele Eurobank din România (Bancpost S.A. si ERB Retail Services IFN S.A.) și din Olanda (ERB New Europe Funding II B.V.), numite împreună “Vânzătorii”, au încheiat un contract ferm („Contractul”) cu ProsperoCapital S.a.r.l, finanţată de un consorţiu de investitori format din International Finance Corporation şi Kruk S.a. (numiţi în continuare “Investitorii”) cu privire la transferul unui portofoliu de împrumuturi neperformante cu valoare contabilă de 170 de milioane Euro (597 milioane Euro solduri operaționale) care reprezintă o parte semnificativă a stocului de credite de consum negarantate cu întârzieri la plată de peste 90 de zile, deținute de subsidiarele Eurobank din România, fiind format din facilități de credit la termen și revolving acordate persoanelor fizice (numit în continuare “Portofoliul”). Transferul de Portofoliu (numită în continuare “Tranzacția”) este probabil să reprezinte cea mai mare tranzacție de acest tip din România până în prezent.

În conformitate cu termenii Contractului, la încheierea Tranzacției, anticipată nu mai târziu de 1 august 2016, Tranzacția va fi profitabilă și generatoare de capital pentru grupul de companii Eurobank (numit în continuare “Eurobank Group”). Suplimentar, Eurobank Group va obține o scădere a ratei creditelor neperformante, a activelor ponderate la risc şi a costurilor operaţionale asociate activităţilor de deservire a Portofoliului.

Încheierea tranzacţiei face obiectul aprobării Consiliului Concurenţei din România. Transferul de Portofoliu va avea loc după obținerea acestei aprobări și achitarea preţului agreat. Conform prevederilor Contractului, condiţiile prealabile trebuie să fie îndeplinite până în 1 august 2016. În caz contrar, Vânzătorii şi Investitorii pot decide de comun acord să prelungească termenul de 1 august 2016 sau să rezilieze unilateral Contractul.

Tranzacţia, alături de tranzacția anunţată de subsidiara Eurobank din Bulgaria (Eurobank Bulgaria A.D.) în data de 18 ianuarie 2016, cu privire la o altă vânzare profitabilă a portofoliului de împrumuturi de consum negarantate neperformante în valoare contabilă brută de 72 milioane Euro (144 milioane Euro solduri operaționale) se înscriu în strategia Grupului Eurobank de a-şi reduce expunerile riscante şi de a-şi îmbunătăţi rata creditelor neperformante.

Taguri: cont online  probleme Home Bank  recuperare creante  descoperit de card  Kruk  credite neperformante  Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

Din aplicatia BT Pay s-au deschis 10.000 de conturi in 2 luni

Peste 10.000 de persoane au devenit clienți ai Băncii Transilvania în decurs de două luni fără a fi necesar niciun drum la bancă, doar folosind aplicația BT Pay pentru deschiderea contului curent, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea Deschidere de cont detalii

 



 

Ultimele Comentarii