BANCI | Stirea Zilei

Bancile sunt cuprinse de revolutia tehnologica: se pregatesc sa lanseze portofele digitale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-03 21:47

Bancile romanesti se pregatesc sa lanseze in acest an asa-zisele portofele digitale (digital wallets), adica versiuni electronice ale cardurilor de plastic, aplicatii cu care clientii lor vor putea efectua cumparaturi online sau in magazinele reale, la POS-uri contactless, precum si alte operatiuni uzuale, cum ar fi plata facturilor sau transferuri de bani.

Gabriel Ghita (foto), seful noilor tehnologii la MasterCard pentru Europa Centrala si de Est (Head of New Business CEE), spune ca este firesc pentru bancile romanesti sa urmeze “un trend vizibil, nu mai e o viziune” din alte tari din zona, in care bancile isi fac wallet-uri cu diverse functionalitati, nu doar pentru plati.

“Tehnologia disponibila pentru portofele digitale exista si, desi nu a fost inca promovata, lucrurile incep sa se miste. Ne asteptam sa inceapa popularizarea acestei metode, pentru ca e si o chestiune de incredere, de setare a unui obiectiv la nivel de industrie. Pentru consumatori conteaza de unde vine mesajul: daca acesta vine de la o entitate de care nu ai auzit, nu vei fi stimulat sa folosesti portofelul digital, nu vei avea incredere. Daca banca ta este cea care iti propune un asemenea instrument de plata, atunci situatia este diferita, pentru ca gradul de incredere este mult mai mare. De aceea, ne asteptam sa aiba loc aceasta pozitionare si pe plan local”, spune Ghita, intr-un interviu pentru Bancherul.ro.

El precizeaza ca portofelele digitale exista de mai multa vreme, in formule mai simple sau mai complexe (PayPal sau Amazon One Click au fost printre primii), insa acum asistam la dezvoltarea acestora, odata cu cresterea accelerata a serviciilor digitale.

Utilizarea tot mai extinsa a telefoanelor mobile deschide noi oportunitati de interactiune, iar platile sunt un element esential in dezvoltarea acestor interactiuni. Mobilitatea reprezinta exponentul platilor digitale, deja fiind disponibile o multidutine de accesorii mobile cu functionalitati de plata digitala integrate, precum bratarile, ceasurile sau chiar televizoarele si frigiderele inteligente (exemplu fiind Smart Fridge-ul prezentat recent de Samsung si MasterCard in cadrul CES 2016).

Doua banci romanesti intra in universul portofelului digital

Doua banci romanesti, Libra Bank si ING, au inceput deja sa intre in universul portofelelor digitale, Europa Centrala si de Est cunoscand o dezvoltare importanta a acestui domeniu. Banci importante precum OTP in Ungaria sau Raiffeisen Bank in Polonia au lansat portofele digitale si vor fi urmate de multe altele.

Gabriel Ghita ofera si exemplul comerciantului online E-mag, care a lansat o aplicatie care permite stocarea datelor de card, ceea ce va ajuta la popularizarea platilor digitale. Stocarea datelor cardului in aplicatia mobila Emag permite utilizatorilor sa efectueze cumparaturi mult mai simplu, mai rapid si mai convenabil, intrucat nu mai sunt nevoiti sa introduca datele personale sau ale cardului de fiecare data cand cumpara ceva.

Astfel de initiative din partea comerciantilor importanti sustin formarea platilor digitale. Tehnic vorbind aceste aplicatii nu sunt portofele digitale, precizeaza reprezentantul MasterCard, ele putand fi folosite doar pentru plati la comerciantii care le opereaza. Dar drumul pana la un portofel digital veritabil este mai facil astazi, tehnologia fiind usor accesibila.

Iar beneficiile pentru comercianti si consumatori nu sunt putine: portofelul digital poate asigura o legatura mai apropiata, care permite actiuni de fidelizare, promotii sau vanzari incrucisate, precum si furnizarea de informatii de business extrem de utile.

Un univers de wallet-uri

Dupa cum arata in prezent lucrurile, crede Gabriel Ghita, clientii vor avea de ales dintr-o multitudine de wallet-uri operate fie de banci, fie de comercianti, fie de furnizori majori de tehnologie, precum Apple cu ApplePay sau Google cu Android Pay, ambele servicii globale cu potential extraordinar.

Ceea ce inseamna ca ne vom putea folosi cardurile pentru plati digitale intr-o multitudine de situatii: pe telefon in aplicatiile comerciantilor, cum este cazul e-mag, Amazon, Uber sau Starbucks, pentru plati contactless sau online pe telefon, cu ceasul inteligent, din masina cu ajutorul unei chei inteligente.

Practic pentru orice situatie care pune consumatorul in fata unei decizii de cumparare va exista o metoda foarte simpla si foarte sigura de plata digitala.

Cine asigura interoperabilitatea wallet-urilor?

Portofelele digitale se vor confrunta insa cu o alta provocare importanta, in afara de cea a popularizarii si increderii din partea clientilor, si anume interoperabilitatea, adica modul de comunicare intre aceste sisteme si implicit largirea universului de utilizare, mentinand securitatea informatiilor aferente platilor si instrumentelor de plata.

In conditiile in care vom avea o diversitate de wallet-uri, este important ca acestea sa aiba aceleasi standarde, care sa permita plati oriunde, oricand si oricum, adica de pe orice tip de device, fie telefon mobil, tableta, smartwatch sau TV Smart, spune Gabriel Ghita.

De aceea, MasterCard a venit cu o solutie tehnologica care permite integrarea tuturor wallet-urilor si comerciantilor, astfel incat sa poata fi utilizate de oricine, oriunde, de pe orice dispozitiv.

“MasterPass este un sistem de wallet-uri interoperabil, care permite acceptarea acestora oriunde in lume, dincolo de posibilitatile limitate si de universul de acceptare al propriului wallet al unei banci sau comerciant”, adauga Gabriel Ghita.

Lipsa interoperabilitatii, spune el, va ingreuna pana la imposibilitate utilizarea unui wallet, de aceea este o miza atat de mare integrarea universului comerciantilor cu universul portofelelor digitale. De altfel, interoperabilitatea platilor nu este un concept nou. Schemele de carduri sunt sisteme globale interoperabile – orice card emis sub sigla MasterCard poate fi folosit la plata la orice comerciant care accepta MasterCard. MasterPass asigura aceeasi functionalitate in universul portofelelor digitale.

“Mizam pe diversificarea optiunilor de plata si credem in platile digitale, adica orice forma de plata in care instrumentul fizic nu este folosit”, spune Gabriel Ghita.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii