BANCI | Stirea Zilei

Bancile si-au ambalat motoarele creditarii populatiei, neglijand finantarile pentru firme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-27 21:07

In timp ce volumul de finantari acordate firmelor a scazut la nivelul din urma cu sase ani, bancile nu mai fac fata cererilor foarte mari de credite venite din partea populatiei, atat pentru consum, cat mai ales pentru cumpararea unei locuinte prin programul Prima Casa.

Astfel, soldul creditelor acordate de banci firmelor a scazut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR. (vezi aici detalii)

In acelasi timp, soldul creditelor pentru consum in lei acordate de banci gospodariilor populatiei a crescut in luna iunie cu 1,4% fata de luna precedenta, echivalentul a 465 milioane lei, la un total de 33,2 miliarde lei, conform statisticilor BNR.

Fata de aceeasi luna a anului precedent, cresterea este de 11,3%. In iunie 2015 se inregistra o explozie a creditelor de consum, de 1 miliard de lei, in crestere cu 3,7% fata de luna anterioara.

Dupa cum se vede si din grafic, creditele pentru consum au avut o crestere puternica de la inceputul anului trecut, odata cu masurile de relaxare fiscala, in principal prin reducerea TVA, precum si datorita cresterii salariilor si a consumului privat.

Comparativ, creditele pentru locuinte in lei au avansat luna trecuta intr-un ritm mult mai accelerat, de 4,8% fat de luna mai, echivalentul a 1,1 miliarde lei, cresterea anuala, fata de iunie 2015, fiind de nu mai putin de 80,3%. (vezi aici detalii)

In luna mai din acest an, avansul lunar al creditelor pentru consum in lei a fost de doar 126 milioane lei, in aprilie de 384 milioane lei, in martie de 639 milioane lei, in februarie de 425 milioane lei iar in ianuarie a avut loc o scadere de 194 milioane lei.

In prima jumatate a anului, asadar, creditele pentru consum au crescut cu 1,8 miliarde lei, un ritm usor mai ridicat decat cel din primul semestru al anului trecut, cand avansul a fost de 1,6 miliarde lei.

In aceeasi perioada, creditele imobiliare au crescut cu 5,722 miliarde lei, de trei ori mai mult.

Stocul total al creditelor pentru consum (atat in lei, cat si in valuta) a crescut in luna iunie mult mai putin, cu doar 0,3%, echivalentul a 196 milioane lei, intrucat creditele in euro si franci elvetieni continua sa scada, fiind restrictionate de BNR, astfel incat bancile acorda doar imprumuturi in lei.

Vezi mai multe statistici privind creditele de consum in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  reclamatie Vodafone  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

Comentarii

cosming
mda
Ar trebui facuta o reglementare BNR prin care toate bancile/ifn-urile sa fie obligate sa aiba in portofoliu minim 51% din credite acordate persoanelor juridice. Asa s-ar regla piata si ar creste si investitiile in economie.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii