BANCI | Stirea Zilei

Bancile cer clientilor care pierd procesele pe darea in plata cheltuieli de judecata de pana la 1.000 de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-27 22:48

Bancile au castigat pana acum 21 de procese avand ca obiect Legea 77/2016 privind darea in plata, in timp ce clientii lor au avut succes in doar opt cazuri, intrucat judecatorii au constatat ca multe notificari nu indeplinesc conditiile impuse de lege, dupa cum rezulta din cele aproximativ 100 de dosare studiate de Bancherul.ro, din cele aproape 6.500 de procese existente in prezent pe rolul instantelor din toata tara.

Principalele conditii pentru darea in plata se refera la calitatea persoanei care face cererea (doar persoanele fizice, avand calitatea de consumator, adica fara activitati comerciale) si la tipul creditului (doar creditele pentru locuinte, nu si pentru terenuri sau alte tipuri de imobile, cu o valoare mai mica de 250.000 de euro).

De exemplu, BCR a castigat un proces cu un client care a vrut sa dea in plata un teren forestier de peste 1.000 mp in Voluntari, Ilfov, pentru a scapa de credit. In urma pierderii procesului, clientul a fost obligat de instanta sa plateasca bancii 20 de lei reprezentand taxa judiciara de timbru.

Acesta este un caz fericit, pentru ca in alte procese castigate de BCR cu clientii care au trimis notificari de dare in plata, banca le-a cerut cheltuieli de judecata care ajung la aproape 1.000 de euro, aprobate de instante.

De exemplu, Judecatoria din Carei l-a obligat pe un client al BCR care a pierdut procesul pe legea darii in plata sa achite bancii aproape 4.000 de lei (850 de euro) reprezentand cheltuieli de judecata avansate cu titlu de onorariu avocat.

Alta intanta a decis, intr-un proces pierdut de un client al Unicredit, reducerea cuantumului onorariului pentru avocat de la 3000 la la 1000 lei.

Iar intr-un alt caz, in care Banca Romaneasca a castigat un proces cu un client care a cerut darea in plata, judecatorii au respins cererea bancii referitoare la cheltuielile de judecată ca fiind neîntemeiata.

Pana in prezent, BCR a castigat patru procese privind darea in plata si a pierdut doar doua, in timp ce BRD a castigat tot patru procese si a piedut unul, conform datelor portalului instantelor de judecata (portal.just.ro) analizate de Bancherul.ro.

Banca Transilvania a pierdut doua procese si a castigat doar unul, Raiffeisen, Unicredit si Piraeus Bank au castigat cate un proces, OTP a castigat doua si a pierdut tot atatea, CEC Bank a castigat un proces iar pe altul l-a pierdut, Bancpost are doua castigate si unul pierdut, Credit Europe Bank are, de asemenea, doua castigate si unul pierdut, iar Banca Romaneasca un proces castigat, altul pierdut.

In acelasi timp, tot mai multe instante au inceput sa judece cazurile de dare in plata conform teoriei impreviziunii, in vederea echilibrarii prestatiilor, respectiv reducerea ratelor lunare, conform precizarilor facute de Curtea Constitutionala (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  procese  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  Curtea Constitutionala  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Banca Romaneasca  darea in plata  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii