BANCI | Stirea Zilei

Bancile care au picat testele de stres spun ca le-au luat in sesiunea din toamna si nu au nevoie de capital suplimentar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-28 00:37

Patru dintre bancile care nu au obtinut note de trecere la testele de stres ale BCE si EBA pe baza indicatorilor de la finalul anului trecut, si anume Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Piraeus Bank, NBG - Banca Romaneasca si Veneto Banca, spun ca la sesiunea de toamna a examenului, din septembrie, au trecut de respectivele teste si nu mai au nevoie de capital suplimentar, dupa ce pe parcursul verii s-au pregatit cu o serie de masuri de recapitalizare si restructurare.

Cele trei banci grecesti precizeaza ca testele de stres au fost realizate nu doar in varianta asa-zisa "statica", adica luandu-se in considerare capitalul bancilor existent la finalului lui 2013, ci si in varianta "dinamica", care ia in calcul si planurile de restructuare ale bancilor convenite cu Comisia Europeana, planuri care prevad masuri de recapitalizare si de reducere a activelor.

In varianta statica a testelor de stres, cele trei banci grecesti nu au trecut examenul: Eurobank a avut cel mai slab rezultat la rata de capitalizare (CET 1 ratio) in scenariul advers, de -6,42%, fata de pragul minim de 5,5%, urmata de NBG, in timp ce Piraeus l-a ratat “la mustata”, cu 4,39% (Vezi aici rezultatele).

Piraeus Bank s-a recapitalizat si a rambursat actiunile statului

In varianta dinamica insa, adica dupa aplicarea masurilor de restructurare, Piraeus Bank obtine note de trecere: 6,68% la scenariul advers si 11,39% la scenariul de baza.

Banca precizeaza ca s-a ajuns la acesti indicatori pozitivi in urma recapitalizarii cu suma de 1,75 miliarde euro in aprilie 2014 si rambursarea actiunilor preferentiale ale statului grec in valoare de 750 milioane euro, in luna mai.

Eurobank spune ca a trecut testele de stres, dar cifrele sunt diferite de cele ale BCE

Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a anuntat, de asemenea, intr-un comunicat, ca a trecut cu succes de testele de stres in varianta dinamica, astfel ca banca nu are nevoie de capital suplimentar.

In varianta dinamica a scenariului advers, Eurobank spune ca obtinut nota minima de trecere, adica 5,5%, insa in rezultatele prezentate de EBA si BCE, indicele este de 5,45%.

In cazul scenariului de baza, rata este confortabila: 15,1%, fata de pragul de 8%, dupa ce banca si-a majorat capitalul cu 2,9 miliarde euro in luna mai.

Eurobank mai spune in comunicat ca nu mai are nevoie de capital suplimentar, insa in testele publicate de BCE se arata ca banca are si in aceste conditii o lipsa de capital de 70,66 milioane euro. In varianta statica, necesarul de capital al bancii era de 4,6 miliarde euro.

Si NBG a trecut testele dupa restructurare

Si National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti, a picat testul de stres in varianta statica, dar l-a trecut in varianta dinamica.

Banca a iesit cu o CET 1 ratio de 5,7%, fata de minimul de 8% in cazul scenariului de baza, si o rata negativa, de -0,42%, in cazul scenariului advers, unde minimul este de 5,5%.

Rezultatele calculate pe baza masurilor de restructurare aprobate de Comisia Europeana sunt insa pozitive: 8,87% in scenariul advers si 16,8% in cazul scenariului de baza.

Veneto Banca si-a majorat capitalul pentru a ajunge la pragul minim impus de BCE

Veneto Banca anunta, la randul sau, ca in urma majorarilor de capital efectuate in acest an nu are deficit de capital, astfel ca nu se poate spune ca a picat testele de stres.

In varianta statica a testelor de stres, Veneto Banca a obtinut un CET 1 ratio de doar 2,7% in scenariul advers si 5,78% in scenariul de baza, iar pentru a atinge indicatorii minimi banca avea nevoie de capital suplimentar de 714 milioane euro.

Veneto Banca spune ca, in urma masurilor luate de consolidare a capitalului in primele 9 luni din acest an, masuri recunoscute de BCE, EBA si Banca Italiei, a ajuns la o rata CET 1 in scenariul de baza de 8,6%, fata de minimul de 8% si o rata CET 1 in scenariul advers de 5,6%, fata de minimul de 5,5%. La limita, asadar.

Banca italiana si-a majorat capitalul cu 483 de milioane de euro in luna august si a convertit in actiuni un imprumut obligatar in valoare de 354 milioane euro, capitalul fiind impactat pozitiv si de o operatiune buyback de 99 milioane euro.

Volksbank se reorganizeaza si majoreaza capitalul subsidiarei din Romania

Volksbank, care a ratat, la randu-i, testul de stres, a precizat ca a adoptat deja masuri drastice de restructurare si reorganizare, inclusiv crearea unei “bad bank”.

Pe de alta parte, Volksbank Romania va primi o noua injectie de capital in vederea dezvoltarii pentru atingerea obiectivului de a fi vanduta pana la finalul anului viitor, a anuntat banca, precizand ca dispune de o rata de solvabilitate ridicata.

In privinta celorlalte doua banci europene cu prezenta in Romania are au picat testele, Bank of Cyprus si Millennium Bank, nu mai este cazul sa vorbim: prima este in curs de a-si lichida afacerile de aici, iar ultima a fost recent preluata de OTP Bank.

Comentarii

cosming
inca una
testele astea ar trebui repetate in fiecare an ...:)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii