BANCI | Stirea Zilei

Bancile au platit impozite pe profit de 328 milioane lei, aproape toata cota legala de 16% din castigul record de 2 miliarde lei obtinut in T1 2018

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-05-30 00:26

Bancile romanesti au platit statului un impozit pe profit in valoare de 328 milioane lei aferent castigului brut de 2,095 miliarde lei obtinut in primul trimestru (T1) din 2018, astfel ca au realizat un rezultat net de 1,767 miliarde lei, un record istoric.

Nivelul impozitului achitat statului reprezinta 15,6% din valoarea profitului brut, adica aproape de cota legala de 16% a impozitului pe profit in Romania.

Asta in ciuda faptului ca au existat 14 banci care au raportat pierderi in primele trei luni din acest an, in timp ce 22 au avut rezultate pozitive, conform datelor BNR furnizate la solicitarea Bancherul.ro.

Explicatia este urmatoarea: aproape tot profitul net al sistemului bancar a fost realizat de primele sapte banci ca marime (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING, CEC), care detin impreuna 75% din activele bancare totale: ele au acumulat castiguri de peste 1,7 miliarde lei, din profitul total de 1,77 miliarde lei al sistemului bancar.

Cel mai ridicat profit a fost obtinut de BRD, cu 414 milioane lei, urmata de Banca Transilvania, cu 389 milioane lei, BCR, cu 252 milioane lei, Raiffeisen cu 212 milioane lei, ING, cu 193 milioane lei, CEC Bank, cu 171 milioane lei si Unicredit cu 135 milioane lei.

Fostul ministru de Finante, Ionut Misa, a acuzat anul trecut bancile ca majoritatea acestora nu platesc impozit pe profit, recurgand la oprimizari fiscale prin vanzarea de credite neperformante sau imprumuturi intragrup. Unele banci mari, precum BCR sau BRD, au fost controlate de ANAF si li s-au imputat impozite mai mari, insa bancile au contestat in justitie deciziile fiscului, procesele fiind inca pe rolul instantelor.

Ministerul Finantelor a precizat ca exista 31 de societati bancare dintr-un total de 46 care la finalul anului 2016 inregistrau pierderi fiscale, lista celor 46 de banci cuprinzand insa si banci care nu mai sunt active si cooperative de credite.

Astfel, exista doar 36 de banci active, dintre care numai 7 au declarat pierderi fiscale aferente anului 2016, in conditiile in care 10 banci au raportat pierderi contabile, conform datelor BNR.

Celor 7 li se adauga insa alte 12 care desi au avut profit, nu au platit impozit, intrucat au de recuperat pierderi din anii anteriori. In total, asadar, in 2016 un numar de 19 banci dintre cele 36 nu au platit impozit pe profit. (vezi aici detalii)

In acest an, dupa cum se vede, pare-se ca majoritatea bancilor mari si-au achitat impozitul pe profit, in conditiile in care ele si-au recuperat, intre timp, pierderile fiscale inregistrate in anii precedenti.

Numarul bancilor pe pierdere s-a dublat

Interesant este ca numarul bancilor cu pierderi s-a dublat in primul trimestru din acest an, comparativ cu finalul lui 2017, cand doar 7 banci au incheiat anul pe pierdere, iar 28 au fost profitabile. In T1 2017 au fost 11 banci cu pierderi, la fel ca in primul trimestru din 2016.

De ce s-au inmultit bancile cu pierderi, intr-un context economic favorabil pentru sistemul bancar, care a obtinut un profit record istoric in primul trimestru?

Principala explicatie ramane aceea ca exista mai multe banci foarte mici, mici sau de talie medie care nici acum nu au reusit sa scape de efectele crizei din 2008, neputandu-se vinde, restructura sau adapta la noul context economic si bancar.

In acelasi timp, in plutonul bancilor cu pierderi au intrat si cele doua banci pentru locuinte ale BCR si Raiffeisen, afectate de un control al Curtii de Conturi de la finalul lui 2015.

Printre bancile cu pierderi din sistemul bancar putem enumera: BRCI, TBI Bank, Banca Comerciala Feroviara, Patria Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Procredit Bank, Marfin Bank, Veneto Banca, Piraeus Bank, Banca Romaneasca.

Vorbim asadar de aproape intregul grup de banci mici, fiecare cu active sub 1% din valoarea totala a activelor sistemului bancar, cu mici exceptii, precum Porsche Bank, carora li se adauga cele doua banci grecesti, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, ambele in proces de vanzare.

Bancile italiene Intesa si Veneto, alte doua banci mici, cu cote de piata in jur de 1%, au de asemenea probleme de profitabilitate, dupa ce au trecut prin procese de restructurari.

Cum au batut bancile recordul de profit

Bancile au reusit sa obtina un profit record in primul trimestru datorita veniturilor in crestere de pe urma acordarii unor volume tot mai mari de credite, in timp ce riscul de credit, adica provizioanele sau ajustarile pentru depreciere pentru posibile credite neperformante, a continuat sa se reduca.

Valoarea provizioanelor conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) a scazut la 9,9 miliarde lei, de la 13,8 miliarde lei la finalul anului precedent.

In privinta retelei de unitati bancare, pentru prima data in ultima perioada aceasta da semne de stabilizare, fiind chiar in crestere cu trei unitati in primul trimestru: de la 4.555 de unitati bancare la finalul lui 2017 la 4.558 la sfarsitul lunii martie 2018.

Fata de martie 2017 insa avem lipsa 174 de unitati bancare.

Numarul salariatilor a crescut cu 655 in primul trimestru din acest an, de la 55.044 la finalul lui 2017 la 55.699 in martie 2018.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multi indicatori bancari la finalul lunii martie 2017

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum face BCR educatie financiara cu clientii: le blocheaza cardurile fara sa-i anunte

Angajatii BCR s-au erijat in profesori care pretind ca fac educatie financiara cu clientii, insa chiar ei ar trebui sa treaca mai intai pe la scoala pentru a invata cum sa intretina o relatie corecta si de bun simt cu cei care au conturi deschise la aceasta banca. De exemplu, un client detalii

BNR explica de ce a decis in unanimitate ceea ce a surprins majoritatea analistilor: mentinerea dobanzii la 2,5%

Sunt surprins de surprinderea lor, a replicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cand a fost intrebat cum se face ca decizia Bancii Nationale de a mentine dobanda de referinta la 2,5% nu a fost anticipata de majoritatea analistilor, care se asteptau la o majorare a acesteia cu un sfert de punct, detalii

Banca Transilvania a devenit cea mai mare banca din Romania

Banca Transilvania, detinua in majoritate de firme si persoane fizice romane, a devenit cel mai mare grup financiar din Romania, depasind BCR, dupa ce a preluat banca greceasca Bancpost. Activele Bancii Transilvania (BT) au ajuns la 75,3 miliarde lei la nivel de grup in iunie 2018, in detalii

ANPC aduce acuzatii grave BNR: a permis bancilor sa cesioneze credite catre firme off-shore, desi era interzis de lege (Actualizat cu reactia BNR)

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) aduce o acuzatie extrem de grava Bancii Nationale a Romaniei (BNR), si anume ca a permis unor banci, precum Bancpost, OTP Bank sau Credit Europe Bank, sa cesioneze credite unor firme off-shore din strainatate detinute de bancile-mama detalii

Ultimele Comentarii