BANCI | Stirea Zilei

Bancile au obtinut un profit record de 5,6 miliarde lei in 2017

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-15 19:48

Bancile romanesti au obtinut in 2017 un profit record de 5,6 miliarde lei, in crestere cu 33% fata de anul precedent, 2016, cand castigul cumulat s-a ridicat la doar 4,2 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Sectorul bancar este acum mult mai profitabil decat in anii de euforie 2007-2008 dinaintea marii crize financiare. (vezi graficul)

Sistemul bancar romanesc este pe locul trei in topul profitabilitatii din Europa, conform datelor Autoritatii Bancare Europene (ABE).

Aproape jumate (2,6 miliarde lei) din tot profitul cumulat al sectorului bancar a fost facut de cele doua mari banci listate la Bursa: Banca Transilvania, a doua ca marime din Romania si BRD, aflata pe locul trei dupa valoarea activelor.

Banca Transilvania a obtinut un profit net de 1,2 miliarde lei, in scadere cu 3,5% (vezi aici detalii), in timp ce profitul BRD a urcat cu 90%, la aproape 1,4 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante a scazut la 6,4%

Bancile au reusit atingerea unui profit record datorita scaderii riscului de credit si majorarii volumelor de imprumuturi acordate populatiei si firmei, intr-un context de euforie economica creata prin politici fiscale si monetare prociclice: in timp ce Guvernul a majorat salariile si a redus taxele, in special TVA, Banca Nationala a scazut dobanzile la minime istorice.

Scaderea riscului de credit se oglindeste in rata creditelor neperformante, care a scazut la 6,4% la finalul lui 2017, de la 9,62% in 2016.

In acelasi timp, cresterea creditarii populatiei si firmelor, precum si a statului, a permis bancilor sa-si majoreze totalul activelor nete la 427 miliarde lei in 2017, cu 34 de miliarde in plus fata de anul precedent.

Ponderea activelor bancilor straine din totalul activelor bancare a scazut la 77%, de la 91%, dupa ce un fluture s-a asezat pe balansoarul actionarilor romani ai Bancii Romanesti, a caror parte s-a ridicat insesizabil la 50,72% din totalul capitalului bancii.

Indicatorul de solvabilitate al sistemului bancar a scazut cu aproape un punct, la 18,86% la sfarsitul lui 2017 fata de anul precedent, cand era 19,68%.

Indicatorul de rentabilitate a activelor (ROA) a crescut la 1,32%, de la 1,08% in urma cu un an, insa in ultimul trimestru din 2017 a avut o usoara scadere fata de septembrie, cand a atins 1,36%, la fel ca in iunie.

Rata rentabilitatii capitalurilor (ROE) a scazut si ea de la 12,90% in septembrie la 12,68% in decembrie 2017, insa ramane peste nivelul din decembrie 2016, cand era doar 10,42%.

Rata rentabilitatii activitatii de baza (raportul dintre venituri si cheltuieli) a scazut la 182%, de la 188% in 2016.

Lichiditatea bancilor romanesti s-a imbunatatit anul trecut: raportul credite/depozite a scazut la 74%, de la 79% in 2016.

Comentarii

mariusB
credite neperformante
Nu a scazut nr. creditelor neperformante. A scazut nr creditelor neperformante din portofoliul bancilor. Diferenta, probabil foarte mare, e pe undeva vanduta recuperatorilor de credite. Bancile raporteaza BNR cate credite neperformante au in balanta. Sa zicem 10,000 pt o banca. Daca banca a vandut 30,000 in anul ala, inseamna ca in realitate procentul de 6% e 24%. O mare diferenta, pe principiul, nu a castigat o masina ci i-a fost furata, si nu e vorba de o masina ci de o bicicleta.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRata creditelor neperformante creste pentru prima data in 18 luni, dupa avansul ROBOR si mai putine stimulente fiscale pentru banci

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar romanesc a urcat usor in iulie, la 5,77%, de la 5,71%, pentru prima data in ultimele 18 luni, dupa ce ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila a crescut cu pana la 3 puncte, Guvernul a anulat unele facilitati fiscale detalii

Bancile impun restrictii la finantarea firmelor, dupa ce BNR le-a cerut mai mult capital

Bancile cu multe credite neperformante ar putea inaspri conditiile de finantare a firmelor, dupa ce BNR le-a impus, din luna iulie, sa detina mai mult capital, pentru a preveni eventuale riscuri cu care s-ar putea confrunta sectorul bancar intr-o situatie de criza. “Băncile detalii

Romania risca sa intre in capcana veniturilor mijlocii, avertizeaza seful BERD

Desi salariile romanilor au crescut in ultimii 20 de ani de trei ori mai mult decat in alte tari, de la 30% fata de media europeana la peste 60% in prezent, Romania risca sa intre in asa-zisa capcana a veniturilor mijlocii, adica sa ramana pentru mai multi ani de acum inainte la acelasi nivel, detalii

Autoritatile de supraveghere din Europa avertizeaza cu privire la riscul cu care Romania s-a confruntat deja: cresterea abrupta a dobanzilor

Riscurile de crestere abrupta a dobanzilor, care determina o volatilitate mare a valorii activelor si cauzeaza pierderi investitorilor raman iminente si ridicate, se arata in raportul privind riscurile si vulnerabilitatile din sistemul financiar european publicat in 11 septembrie 2018 de detalii

Ultimele Comentarii