BANCI | Stirea Zilei

Banca Romaneasca si-a sfidat clientii cu credite in franci elvetieni; acestia ar mai putea avea o sansa de conversie in lei cu viitorul proprietar al bancii grecesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-29 21:54

Banca Romaneasca, subsidiara locala a bancii grecesti National Bank of Greece (NBG), in prezent pe cale de a fi vanduta, si-a sfidat clientii cu credite in franci elvetieni (CHF), nefiind dispusa sa imparta cu acestia povara cursului valutar, care le-a dublat ratele lunare, in ciuda oprobiului public si chiar a recomandarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Banca Romaneasca este una dintre putinele banci cu credite in CHF, alaturi de Credit Europe Bank, care nu le-a oferit clientilor un program de conversie in lei, cu o reducere a datoriei, asa cum au procedat Banca Transilvania cu clientii Volksbank, OTP Bank si mai recent Raiffeisen Bank, Bancpost si Piraeus Bank.

Ultima speranta a acestora va fi, probabil, viitorul proprietar al bancii grecesti, favorita fiind OTP Bank, care are deja propria experienta intr-un program de conversie cu propriii clienti, pe parcursul anului trecut, acceptata, este adevarat, de doar 70% dintre acestia.

Singura alternativa a clientilor Bancii Romanesti a ramas astfel legea darii in plata, in baza careia au dat banca in judecata. (vezi aici un exemplu)

Credite in CHF in valoare de 1 miliard de lei

In lipsa unei oferte de conversie, valoarea creditelor nete in CHF ale clientilor Bancii Romanesti s-a redus, pe parcursul anului trecut, cu doar 100 milioane lei, la un total de 1,057 miliarde lei, fata de 1,138 miliarde lei de la sfarsitul lui 2015.

Banca Romaneasca a atras de la alte banci depozite de aceeasi valoare, tot in CHF, pentru a-si echilibra pozitia valutara. De asemenea, banca a incheiat cu banci straine contracte Repo denominate in CHF in valoare de 42 milioane lei, in scadere de la 177 milioane lei in 2015, gajate cu titluri din portofoliu.

Soldul total de credite nete de la Banca Romaneasca era de 4,2 miliarde lei la finalul lui 2016, in usoara scadere, de la 4,3 miliarde lei in 2015. Provizioanele au avut o valoare de 237 milioane lei, fata de 436 milioane lei in 2015.

Creditele acordate persoanelor fizice au o pondere de 84% din totalul creditelor acordate de banca.

Banca a vandut recuperatorilor credite neperformante de 340 milioane lei

Majoritatea creditelor sunt ipotecare (2,8 miliarde lei), creditele de consum ridicandu-se la un miliard de lei.

Banca a vandut anul trecut credite neperformante in valoare de 340 milioane lei, in schimbul a 54 milioane lei (15% din valoarea creditelor). De asemenea, a cesionat credite de 77 milioane lei catre doua companii ale grupului: NBG Management Services si NBG Malta.

Banca Romaneasca a reusit sa obtina anul trecut un profit de 25 milioane lei la nivel de banca, dupa o pierdere de 2 milioane lei in 2016, datorita injumatatirii provizioanelor pentru credite neperformante, de la 41 la 21 milioane lei.

Banca avea 1.160 de angajati, plus 33 ai NBG Leasing. Firma de leasing a fost preluata in acest an de banca-mama din Grecia, NBG.

Rata de adecvare a capitalului este ridicata, de 21,37%, peste media sistemului bancar, de 19%. Banca are un capital social in valoare de 748 milioane lei.

Banca Romaneasca are depozite de la banca-mama in valoare de aproape doua miliarde lei, reprezentand 36% din resursele totale atrase, la care se adauga un imprumut subordonat de 65 milioane euro.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe detalii despre Banca Romaneasca

Taguri: curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  Banca Transilvania  BT Pay  Banca Romaneasca  darea in plata  Credit Europe Bank  banca  

Comentarii

Constantin
Sa ii zică cineva si lui Manole si CA-ului BNR
Sa ii zică cineva si lui Manole si ca-ului BNR ca banca "românească " nu a negociat sau negociază niciodată vreo conversie si deși Manole sa împăunat la tv ca bancile sa coboare la nivelul romanilor aceasta banca a făcut pi..pi pe opinia lui de gubernator !! Aaa si lui Cinteză sa ii zică ca e cam gras si poate il macină si mai zlabeste !!!

Florin
Jaf la drumul mare
Prefera sa dea la recuperatori cu discount de 85% decat sa isi ajute proprii clienti, pe spatele carora au facut profituri uriase in anii anteriori. Jigodii! Si OTP are aceeasi politica. deci sperante ZERO. Piraeus BanK se face ca ajuta, insa doar clientii care nu mai pot plati.

Florin
Jaf la drumul mare
Prefera sa dea la recuperatori cu discount de 85% decat sa isi ajute proprii clienti, pe spatele carora au facut profituri uriase in anii anteriori. Jigodii! Si OTP are aceeasi politica. deci sperante ZERO. Piraeus BanK se face ca ajuta, insa doar clientii care nu mai pot plati.

Dorin
Piraeus Bank a facut conversii dar fara discont la sold
Piraeus Bank a facut conversii dar fara discont la sold, prefera sa fie actionata in justitie pe legea darii in plata,unde spera sa aibe parte de un judecator ce poate fi influentat in favoarea lor.Aceasta banca nu accepta nici un fel de negociere ,nu incearca sa usureze deloc povara cresterii valutare [ CHF] si ii lasa pe clientii sa se sufoce sub povara soldului dublat si a ratelor excesiv de majorate , cu toate ca la ei in Grecia in contradictoriu cu ce au facut la noi au fost mai umani anuland chiar credite .De ce la ei acasa pot fi umani si la noi se comporta mai rau ca si camatarii [ camatarii la noi sunt arestati ] si sunt chiar aparati de lege . De ce romanii nu au aceleasi drepturi ca si grecii sau ceilalti cetateni din UE ,de ce suntem noi romanii desconsiderati ,umiliti si inrobiti de banci si nu suntem aparati de nimeni .....

Cosmin
Cea mai de CACACUOUA Banca de pe piata romaneasca
Catre BNR..... Am 4 adrese catre Banca Romaneasca de negociere a contractului, iar in ultima am solicitat sa vina ei cu o propunere. Discount 0 lei. Cum poti sa numesti o astfel de banca care are o empatie nesfarsita fata de clienti. O conducere cu actionari de cacaoa. CCR a luat o decizie privind proiectul de lege CHF..... De ce nu se revizuieste proiectul de lege pe teoria impreviziunii. Ce face PSD care a promis multe si nimic pana acum. A plimbat proiectul in campanie electorala si atat. Totul a fost la intelegere cu PNL ... acum numai au nimic de castigat....

Cristi
Ciudat
Oare BNR a intrebat pe cei de la Banca Romaneasca ce propuneri a facut clientilor după ce ia atras cu reclame înselătoare privind stabilitatea cursului CHF. Chiar orice banca străină poate sa faca in tara noastra ce doresc.... pe clienti cine-i protejează daca BNR protejează doar băncile



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii