BANCI | Ultima Ora

Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa cumpere covered bonds, dand startul masurilor neconventionale tip Quantitative Easing (QE)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-20 12:03

Banca Centrala Europeana a inceput astazi sa ahizitioneze de pe piata secundara obligatiuni ipotecare (covered bonds), dand astfel startul masurilor neconventionale denumite quantitative easing (QE), dupa modelul Fed-ului american, cu scopul de a injecta noi lichiditati in piata care sa ajute cresterea economica si sa stimuleze inflatia foarte redusa.

Potrivit informatiilor transmite de agentiile de presa, neconfirmate de BCE, aceasta a achiziționat obligațiuni ipotecare franceze pe termen scurt de la Societe Generale și BNP Paribas..

Seful BCE, Mario Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru achizițiile de obligațiuni ipotecare (covered bonds) de la bănci și obligațiuni garantate cu active (ABS), însă analiștii se tem că piața relativ mică care există în Europa pentru acest gen de obligațiuni, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro.

Guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, și-a exprimat recent obiecțiile față de planul BCE de a cumpăra ABS-uri (Asset Backed Securities), apreciind că va expune la riscuri bilanțul băncii centrale.

De asemenea, pentru ca planul vizând achiziționarea de ABS-uri să se aplice la toate țările din zona euro, inclusiv la state precum Grecia și Cipru, este nevoie ca BCE să-și relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanțiile care trebuie oferite de cei care doresc să beneficieze de operațiunile de finanțare. Însă, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

Scopul programului QE

Prin aceste masuri neconventionale, BCE va injecta in piata noi volume uriase de bani, pentru sustinerea economiei europene care stagneaza, consecinta fiind o inflatie foarte redusa, aproape de 0%, mult sub tinta BCE de sub dar aproape de 2%. 

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în septembrie 2014 până la 0,3%, cel mai redus nivel înregistrat după octombrie 2009.

BCE furnizeaza bancilor lichiditati suplimentare pe termen mediu si costuri reduse si printr-un program denumit TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations).

Dupa ce in iunie a introdus pentru prima data in istorie dobanzi negative pentru depozitele atrase de la banci, BCE a anuntat la inceputul lunii trecute ca va trece la noi masuri neconventionale pentru stimularea creditarii si evitarea pericolului deflatiei (crestere economica si inflatie reduse): achizitia de obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities - ABS), dupa modelul programului denumit Quantitative Easing - QE, derulat de Fed-ul american. (vezi aici detalii)

De asemenea, in mod neasteptat, BCE a redus si mai mult dobânda de politică monetara la un nou minim record, de la 0,15% la 0,05%, majorand in acelasi timp si mai mult dobanda negativa pentru depozitele atrase de la banci: de la - 0,10% la - 0,20%. 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii