BANCI | Opinie

Avocatul Piperea, pe scena Teatrului National: bancile fara suflet executa silit datornicii ca pe niste curcani taiati de Ziua Recunostintei, mai dur decat evreul camatar Shylock din Negustorul din Venetia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-24 00:00

“Activitatea acestui om a dus la desfiintarea unei foarte dificile obligatii pe care de ani de zile trebuia sa o acoperim, de a plati TVA retroactiv”, l-a prezentat astazi Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti, pe haiducul clientilor napastuiti de banci, dar iata ca si al actorilor urmariti de fisc, avocatul Gheorghe Piperea.

“Conferentiarul doctor Piperea a ajuns astfel la a doua reprezentatie la National, iar daca mai insista si va veni si a treia oara, ii va egala la numarul de conferinte pe Neagu Djuvara si pe Andrei Plesu”, a precizat Caramitru, scuzandu-se apoi ca nu poate ramane pentru ca trebuie sa plece la repetitii.

“Multumesc domnului Caramitru pentru prezentarea elogioasa pe care mi-a facut-o”, si-a inceput Piperea conferinta cu modestie si multa incredere in sine.

El a continuat timp de 45 de minute prezentand o lunga argumentatie cu citate din carti, filme, biblie, John Lennon si Papa Francisc impotriva stilului de viata modern bazat pe consum si creditare, comparand un curcan ingrasat pentru a fi taiat de Ziua Recunostintei cu detinatorul unui credit ajuns in situatia de a fi executat silit.

Piperea a folosit exemplul curcanului in sens peiorativ, asociindu-l cu lacomia consumatorului modern care traieste din credite si pentru care consumul a devenit un drog furnizat de banci sub forma de bani creati “din nimic”, dar care este taiat, adica executat silit, fara mila, atunci cand nu-si mai poate plati datoriile.

Corporatia financiara multinationala fara suflet

Acesti curcani consumatori de credite traiesc intr-o lume virtuala, ca in Matrix, creata de o masina: “corporatia financiara multinationala, care nu are suflet, e ceva ce traieste dincolo de viata obisnuita a unui om”, spune Piperea, a carui sotie este jurist intr-o banca.

Curcanul trebuie de aceea sa se razvrateasca, sa-si rupa “lanturile” in care este tinut de banci pentru a nu ajunge pe masa bancherilor lacomi care abia asteapta sa-l manance, sa schimbe conditia de consumator fara drepturi cu cea de cetatean cu dreptul de a nu fi executat silit si de a i se sterge datoriile.

Iar curcanul-sef Piperea (sau Seniorul cel batran, dac-ar fi sa ramanem in spiritul fabulelor), el insusi cu credit de la Volksbank, prima banca pe care a dat-o apoi in judecata, va fi cel care-i va mana in lupta pe curcani in lupta lor de eliberare din lanturile bancilor.

Fericit cel fara datorii

Pentru ca odata scapat de datorii, ajungi in culmea fericirii, te nasti din nou, incepi o noua viata, Felix qui nihil debet (fericit cel fara datorii), trebuie sa va nasteti din nou (Ioan 3:3-7), propovaduieste avocatul Piperea de pe scaunul scenei Nationalului clientilor imaginari dintr-o sala de peste 100 de locuri plina de studenti.

Piperea peroreaza acum in favoarea iertarii de datorii a celor care nu-si mai pot plati ratele la credite si ajung sa fie executati silit, dupa ce a devenit celebru prin procesele impotriva bancilor privind clauzele abuzive din contractele de credit, reusind in multe cazuri sa scada cu o treime sau chiar mai mult datoriile clientilor.

“Pentru ca traim in secolul 21, nu se poate sa nu fim consumatori, dar consumul genereaza datorii, iar datoria trebuie sa fie platita. Juridic exista o raspundere nelimitata pentru plata datoriei, conform dreptului nostru civil, cu toate bunurile pe care le ai, inclusiv cu locuinta familiala, plus totate veniturile pe care le-ai putea avea in viitor, precum poprirea salariului. Ba mai mult decat atat, aceasta obligatie se transmite mostenitorilor”, a explicat avocatul.

Numai ca de aceasta raspundere a debitorului de a-si plati datoriile impusa de justitie este exploatata nemilos de banci, considera Piperea.

Garantia: un pfund din carnea celui imprumutat

Modul in care bancile isi executa clientii este comparat cu metoda utilizata de personajul Shylock, un camatar evreu din Negutatorul din Venetia a lui Shakespeare, care cerea drept garantie un pfund din carnea celui imprumutat.

“Bancile executa silit intr-un hal mult mai dur decat isi imagina Shylock in urma cu 600 de ani, pentru ca legea este facuta in asa fel incat te poate vinde unui recuperator de creante, care te cumpara cu 2% din valoarea creantei. Cat ar putea sa investeasca in avocati colectorul de creante ca sa te execute pentru 10% din valoarea creantei si sa faca un profit de 400%? Practic oricat, pentru ca profitul va fi mare”, a spus Piperea.

“Experienta consumatorului este traumatica, am avut situatii de tragedie, oameni pe care-i reprezint s-au sinucis pentru ca au ajuns supraindatorati fata de niste banci invinse de noi abia dupa doi ani de la producerea tragediei”, a adaugat el.

Piperea a atras atentia ca, oficial, vina apartine exclusiv datornicului, desi nu intotdeauna situatia de supraindatorare i se datoreaza.

El exemplifica cu situatia in care ti-ai pierdut locul de munca sau ti s-a redus salariul, astfel incat nu-ti mai poti plati la timp ratele iar banca adauga penalitati datoriei, astfel incat aceasta creste necontenit iar clientul ajunge in situatia de a nu-si mai putea achita niciodata obligatiile.

“Daca pentru o firma punerea sub protectia tribunalului poate insemna un nou inceput, ar trebui ca acest lucru sa-i fie permis si debitorului persoana fizica”, spune el. Piperea mentioneaza ca exista in Codul Civil dispozitii care vorbesc de liberarea datornicului de datorii atunci cand acesta este in ruina, conform art.1634 din Codul Civil.

“Cele doua situatii, de ruina a debitorului (insolventa) si de supraindatorare, sunt motive pentru firme pentru a cere protectia tribunalului, situatie care poate sa insemne ca la finalul procedurii de insolventa sau faliment, opereaza o liberare de datorii, discharge, cum zic americanii. In Romania, spre deosebire de alte 25 de tari din UE, nu exista o astfel de procedura care sa permita si simplilor particulari care nu mai fac fata datoriilor sa se elibereze de acestea”, a pledat Piperea favoarea unei legi a falimentului personal, un astfel de proiect fiind discutat in prezent de catre Parlament.

Comentarii

Gicu Securistu
MOARTE BANCHERILOR CAMATARI DIN ROMANIA!
Ai retinut doar ce-ai vrut. Pledoaria domnului Piperea a fost mult mai ampla si mai complexa. Se vede ca esti plin de venin, dar iti hranesti cititorii camatari cu iluzii false despre acest om pe care il asociezi cu sotia director departament juridic UniCredit si ca este Curcanul-Sef. Sa-ti fie rusine gazetarie de boschetar. Tu nu faci altceva decat sa te guguri ca un caine jegarit pe langa banci ca sa-ti pice o sponsorizare. Si astfel te pretezi la astfel de articole de denigrare a unui om care a facut lucruri extraordinare. Dar tu un gunoi gazetaresc te simti poate mai bine cand oamenii n-au sperante, cand sunt executati silit, cand in loc sa crestem economic cu sute de mii de locuri de munca si oameni prosperi, gasim banci adevarati camatari. Ia zi domnule ziarist, nu este hilar cum banca vinde creditul cu 2% din sold si nu are zdruncinaturi de functionare? De ce nu o vinde chiar debitorului, care sunt sigur ca poate face rost de 2% imediat. Vezi stimabile, schema a fost bine pusa la punct. Te jupoaie pana mori, apoi te dau tot la firmele lor sa se recupereze. 2% incaseaza banca, n-are profit, nu plateste Statul in impozite (evaziune la greu). Restul profitului il fac firme fantoma care schimba sedii si nu declara nimic. Asta este ceea ce tu aperi gazetarule. Esti in fapt un boschetar.

Moatea BCR
Muriti camatarilor imputiti!!!
Tu cacatule cu ochi doar puti. Nu ai nici nume, caci te-ar blestema atatia oameni si copiii lor. Iti zici doar BANCHERUL. Dar imputitele de cururi de bancheri pe care le tot lingi au nume si fete publice. Nu le vom ierta si uita nicicand! Toti clientii inselati, cu clauze abuzive in special referitoare la dobanda variabila dupa dorinta exclusiva a bancii si alte cateva comisioane, le-am declarat razboi pana la moarte imputitilor de camatari. Moarte grabnica BCR! Invatati de la loserul Ponta ce inseamna mobilizarea prin Internet. Tebuie sa dispareti cacatilor pentru a aparea o noua generatie care sa faca afaceri corecte si sa respecte clientii si drepturile lor.

Josh
Redactor murdarit cu cacao
Am trait 7 ani de abuzuri oribile din partea numitei BCR. Ani in care toate dobanzile de referinta scadeau, dar dobanda variabila stabilita de banca dupa propriul plac crestea, impotriva oricarei explicatii firesti. Am continuat sa platim ratele abuzive cu pretul renuntarii la cele necesare traiului zilnic, desi veniturile familiei au scazut in perioada de criza. Am dat copiilor mancare mai putina si mai proasta, am renuntat la mersul cu masina, la concediu, la odihna, intr-un cuvant la un trai normal. Prin abuzurile bancii rata a depasit 70% din veniturile familiale, dar BCR nu i-a pasat. Ideea de drepate, speranta ca vom primi inapoi prin JUSTITIE ceea ce ne-a fost furat, a fost singurul motiv pentru care am continuat sa platim 7 ani aceste rate abuzive. Conflictul dintre client si BCR nu poate inceta decat intr-un singur fel: RESTITUIREA BANILOR incasati fara drept. Judecatorilor care mai au dubii in a vedea abuzurile BCR le doresc sa treaca prin ceea ce trecem noi, cu acceptul tacit al autoritatilor. LA MULTI ANI, stimati domni/doamne care faceti dreptate in aceasta tara! La multi ani si tie, redactor murdarit cu cacao!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii