BANCI | Ultima Ora

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) cere Bancii Nationale a Bulgariei sa despagubeasca deponentii Corpbank (KTB), banca inchisa din 20 iunie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-20 08:50

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a adoptat o recomandare oficială adresată Băncii Naționale Bulgarie (BNB) și catre Fondul de Asigurare a Depozitelor din Bulgaria (BDIF) prin care acestea sunt notificate că încalcă articolul 1 alineatul (3) litera (i) și articolul 10 din Directiva 94 / 19 / CE (Directiva privind sistemele de garantare a depozitelor - DGSD). EBA informează, de asemenea, cele două autorități naționale, cu privire la masurile pe care trebuie să le adopte pentru a se conforma cu obligațiile care le revin în temeiul legislației UE.

În recomandare, EBA a solicitat în mod oficial Bancii Naționale a Bulgariei (BNB) sa asigure deponenților Corporate Commercial Bank AD (KTB) și Bancii Comerciale Victoria EAD (VCB) accesul la depozitele acestora, protejate de prevederile Directivei privind sistemele de garantare a depozitelor (Directiva DGS), incepand cu 21 octombrie 2014.

EBA a explicat că, după initierea, la incepuul lunii trecute, a procedurii oficiale de investigare a măsurilor luate de BNB privind conservarea celor două bănci, toate cerințele pentru aplicarea Directivei SGD s-au dovedit a fi fost îndeplinite. Ceea ce inseamna ca, potrivit Directivei UE, deponenții bancilor trebuie să fie compensati în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la indisponibilitatea depozitelor.

EBA a transmis BNB că aceasta trebuie sa elimine restrictiile de acces la depozite impuse in urma acțiunilor de supraveghere privind conservarea KTB și VBC sau ar trebui să declanșeze imediat platile prin Fondul de Asigurare a Depozitelor din Bulgaria (BDIF).

EBA precizează mai clar că, dacă BNB nu ia nicuna dintre aceste două acțiuni necesare, atunci BDIF ar trebui să treaca la plata creanțelor datorate și verificate.

EBA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la perioada de timp indelungata necesara autoriatilor pentru a clarifica situația financiară la KTB și VCB și impactul pe care aceasta îl are asupra rezolvării situației deponenților și altor creditori din Bulgaria și strainatate. EBA a cerut BNB sa accelereze procesul de audit în curs de desfășurare, în scopul de a despagubi deponenții cât mai rapid posibil.

Autoritățile naționale sunt obligate să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația UE și de a interpreta dreptul național în lumina legislației UE.

Directiva DGS urmărește asigurarea protecției deponenților pentru depozitele de până la 100.000 de euro: în cazul în care o autoritate competentă a stabilit că depozitele datorate și plătibile nu sunt disponibile, aceasta trebuie sa stabileasca în termen de 5 zile lucrătoare dacă există vreo posibilitate de plata a depozitelor sau daca trebuie declansata procedura de plata de către sistemele naționale de garantare a depozitelor (SGD). În acest din urma caz, depozite ar trebui să fie platite în termen de 20 de zile lucrătoare.

Banca Nationala a Bulgariei a plasat in conservare cele dou banci inca din data de 20 iunie 2014, iar de atunci cele doua banci au ramas inchise iar deponentii nu au avut acces la banii lor, precizeaza EBA. (Vezi aici comunicatul EBA)

Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Bulgariei

In 25 septembrie, Comisia Europeana a anuntat ca a deschis procedura de infringement impotria Bulgariei pentru incalcarea Directivei 94/19/EC privind schemele de garantare a depozitelor si nerespectarea principiilor privind circulatia libera a capitalului, intrucat nu i-a despagubit nici pana acum pe deponentii bancii Corporate Commercial Bank AD (KTB), care a intrat in faliment in luna iunie.

“Comisia cere ca deponentii sa intre imediat in posesia sumelor din depozitele bancare pe care au dreptul sa le detina”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, in care se precizeaza ca Bulgaria are termen limita de 15 octombrie pentru a raspunde solicitarii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii