BURSA | Opinie

Asociaţia Investitorilor pe Piata de Capital critica SIF-urile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-31 15:13

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital îşi manifestă îngrijorarea faţă de modul în care unele Societăţi de Investiţii Financiare (S.I.F.) încalcă drepturile acţionarilor de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Considerăm că trebuie tras un semnal de alarmă asupra modului în care atât S.I.F. Transilvania cât şi S.I.F. Oltenia au respins propunerile acţionarilor care deţin mai mult de 5% din drepturile de vot referitoare la modificarea ordinii de zi a A.G.O.A., încălcând astfel atat prevederile art. 117 ^1 din legea 31/1990, cât şi cele ale art. 7 din Regulamentul C.N.V.M. nr.6/2009.

Prin comunicatul emis de S.I.F. Oltenia (S.I.F. 5) în 30.03.2011 referitor la refuzul de a introduce noile puncte pe ordinea de zi invocînd faptul că cererile nu au îndeplinit cerinţele convocatorului A.G.O.A. în ceea ce priveşte dovedirea calităţii de acţionar şi a numărului de acţiuni deţinute la data solicitării prin extras de cont emis de Depozitarul Central, asistăm şi la încălcarea prevederilor art. 11 din regulamentul C.N.V.M. nr. 6/2009: „Dovedirea calităţii de acţionar poate fi condiţionată numai de cerinţe necesare pentru identificarea acţionarilor şi numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu scopul urmărit.”

Considerăm revoltător modul în care societăţile menţionate mai sus îşi tratează acţionarii minoritari, mai ales în contextul aprobării recente de către acestea a codurilor de guvernanţă corporativă.

Situaţii precum cele semnalate mai sus, pe langă faptul că reprezintă o pată neagra pe imaginea pieţei de capital din România, creează precedente periculoase în nerespectarea drepturilor acţionarilor.

Pe această cale solicităm C.N.V.M. să intervină în apărarea drepturilor acţionarilor, creând astfel premisele unei dezvoltări sustenabile a pieţei de capital din România şi, pe această cale, amendând eventualele regrese cauzate de lipsa de protecţie a investitorilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii