BANCI | Analiza

Asistam la o noua febra a creditarii imobiliare? Volumul de credite ipotecare in lei a explodat la niveluri mai mari decat in anul dinaintea crizei, 2008!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-20 21:40

Volumul de noi credite imobiliare in lei acordate de banci a explodat in aceasta primavara, atingand valori de aproape 900 de milioane de lei in lunile martie si mai, cu aproximativ 80% mai mari decat in 2008, cand creditarea atingea cele mai ridicate varfuri din anii de euforie dinaintea izbucnirii crizei.

In mai 2008, volumul de noi credite imobiliare, care se acordau aproape exclusiv in valuta (in special euro, dar si franci elvetieni), se ridica la 140 de milioane euro, adica echivalentul a 509 milioane lei la cursul din acea luna, 3,7 lei pentru un euro, conform statisticilor BNR.

Exprimate in euro, volumul de noi credite in lei acordate de banci in luna mai 2015 a fost de 200 de milioane de euro, cu 40% mai mult decat cele 140 de milioane de euro din luna mai 2008.

Si asta in ciuda faptului ca leul este in prezent cu aproape 20% mai depreciat decat era in 2008, iar preturile locuintelor a scazut semnificativ, chiar si cu 50% in unele zone, precum Capitala.

Creditarea imobiliara a fost sustinuta in ultimii ani de programul Prima Casa, care initial a garantat integral creditele acordate de banci, iar in prezent doar jumatate din valoarea unui imprumut.

Creditele Prima Casa au crescut cu 40% in prima jumatate a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar creditele imobiliare standard, fara garantia statului, au avansat intr-un ritm de zece ori mai mare, cu 400%, arata statisticile BNR si FNGCIMM.

Dobanda este cu 7 puncte mai mica decat in 2008

Creditarea este stimulata si de continua reducere a dobanzilor, in contextul relaxarii politicii monetare a BNR.

Astfel, costul total al unui credit imobiliar exprimat prin dobanda anuala efectiva (DAE) a ajuns in mai la 4,22%, conform datelor BNR, in scadere de la 4,65% in ianuarie si de la 5,66% in mai 2014. In mai 2013, dobanda era de 7,82%, asadar cu 3,5 puncte mai ridicata.

Dobanda la creditele ipotecare in lei este cu aproape un punct mai mica decat la creditele in euro, de 5,11% in mai, insa creditarea in valuta este restrictionata de BNR, astfel ca volumele de credite in euro sunt nesemnificative (vezi graficul).

De asemenea, costul unui credit in lei in prezent este substantial mai redus decat in perioada de euforie dinaintea crizei, cand dobanda la creditele euro era de 8,24% iar la cele in lei de 11,35%, in mai 2008, asadar cu 7 puncte mai ridicata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii