ASIGURARI | Ultima Ora

ASF anunta ca firmele de asigurari au plafonat la 50% majorarile de preturi la asigurarile auto obligatorii RCA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-12 18:12

Autoritatea de Supraveghere  Financiara (ASF) anunta ca firmele de asigurari au plafonat la 50% majorarile de preturi la asigurarile auto obligatorii RCA pentru firmele de transport, pe care anul trecut le-au majorat chiar si cu 300%.

"Inventarierea pozițiilor celor nouă societăți a relevat respectarea – cu unele excepții marginale, pe categorii de produs - plafonării majorărilor de tarif la 50%, confirmând faptul că noile contracte de asigurare obligatorie RCA încheiate cu transportatorii se înscriu în linia asumată prin Protocolul din decembrie 2015", anunta ASF, dupa o intalnire cu firmele de asigurari.

La mijlocul lunii decembrie, firmele de transport rutier s-au plans ca tarifele asigurarii auto obligatorie (RCA) au crescut cu 300% in ultimul an.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anuntat ca a sesizat Comisia Europeană și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) despre colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din România, în condițiile în care tarifele încep de la 3.000 euro și trec de 25.000 de euro pentru un camion cu 5 ani vechime, și solicită celor două instituții găsirea unor soluții imediate pentru evitarea blocării acestei piețe.

Ziua urmatoare, ASF anunta ca președintele institutiei, Misu Negritoiu (foto), a dispus controale inopinate, prin deciziile nr. 3582-3589/8.12.2015 şi 3593/9.12.2015, la toate societățile de asigurare care emit polite RCA, respectiv: Allianz - Țiriac Asigurări S.A., Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A., Carpatica Asig S.A., Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A., Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., Groupama Asigurări S.A., Generali România Asigurare Reasigurare S.A., Omniasig Vienna Insurance Group S.A. şi Uniqa Asigurări S.A. (vezi aici detalii)

Nici pana acum nu au fost publicate rezultatele acestor controale.

In schimb, ASF a initiat o serie de intalniri cu reprezentantii firmelor de asigurari.

Întâlnire între ASF și societățile de asigurare autorizate să vândă polițe RCA (comunicat de presa):

București, 12 ianuarie 2016 - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat astăzi o ședință de lucru cu reprezentanții celor nouă societăți de asigurare autorizate să vândă polițe RCA având ca temă verificarea încadrării noilor tarife în plafonul de majorare de 50% convenit prin Protocolul încheiat pe 22 decembrie 2015 și reiterarea angajamentului de continuare a demersurilor comune menite să conducă la normalizarea pieței RCA.

Discuțiile au fost conduse de președintele ASF, domnul Mișu Negrițoiu, secondat de domnul Marius Vorniceanu, vicepreședinte al ASF, și de echipa de supraveghere a sectorului de asigurări.

Întâlnirea la care au participat societățile: Allianz-Țiriac, Uniqa, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama și Omniasig face parte din acțiunile ASF de monitorizare continuă a implementării Protocolului rezultat în urma discuțiilor cu asociațiile reprezentative ale transportatorilor și asigurătorilor.

Inventarierea pozițiilor celor nouă societăți a relevat respectarea – cu unele excepții marginale, pe categorii de produs - plafonării majorărilor de tarif la 50%, confirmând faptul că noile contracte de asigurare obligatorie RCA încheiate cu transportatorii se înscriu în linia asumată prin Protocolul din decembrie 2015.

În acest context, ASF subliniază necesitatea diferențierii între anumite prețuri de ofertă generate automat de sistemele societăților de asigurare, care pot depăși în unele cazuri plafonul de majorare de 50%, și tarifele finale din contractele încheiate cu societățile de transport.

Asigurătorii au reconfirmat cu ocazia întâlnirii de astăzi că nu vor depăși limita convenită, cu atât mai mult cu cât în prezent au posibilitatea de a renegocia condițiile de preț, după recenta eliminare din Norma RCA a plafonării reducerilor, aceştia putând oferi practic discounturi oricât de mari.

”Noi  monitorizăm permanent situația de pe piața RCA și îi invităm pe transportatori să ne semnaleze eventualele cazuri în care ofertele avansate de asigurători nu se încadrează în plafonul de majorare de 50% sau dacă se află în imposibilitatea de a-și asigura autovehiculele la societăți care respectă plafonul”, a declarat Mișu Negrițoiu, președintele ASF.

Cât privește măsurile pe termen mediu menționate în Protocolul din 22 decembrie 2015, ASF a constituit un Grup de lucru dedicat problematicii RCA, cu participarea UNSAR - asociația profesională a asigurătorilor, precum și a asociațiilor patronale din transporturi, obiectivul fiind definitivarea unui set de propuneri de reglementare și de acțiuni cu grafice de execuție, pentru fluidizarea cât mai grabnică și sustenabilă a pieței RCA. Concluziile Grupului de lucru vor fi făcute publice pe măsură ce lucrările vor avansa.
 
În același timp, ASF va continua dialogul activ cu părțile implicate și evaluarea periodică a respectării angajamentelor din Protocolul încheiat cu transportatorii și asigurătorii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii