ASIGURARI | Ultima Ora

ASF a transmis Parlamentului și Ministerului Finanțelor Publice propunerea pentru Proiectul Legii RCA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-26 09:01

ASF a transmis Parlamentului și Ministerului Finanțelor Publice propunerea pentru Proiectul Legii RCA (comunicat de presa):

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat, în urma unui proces complex de consultare cu asociațiile profesionale și patronale ale asigurătorilor și transportatorilor auto, la care au luat parte și reprezentanţi ai mai multor instituţii, o propunere de proiect privind o nouă lege care să reglementeze piaţa RCA din România.

Prevederile din acest document sunt aliniate cu directivele europene în domeniu şi preiau practici validate de experiența mai multor state membre ale UE.

Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule este structurat pe XIII capitole și cuprinde 38 de articole.

Acesta acoperă domeniul de aplicare și definițiile noțiunilor folosite, dispoziții privind contractul și polița de asigurare RCA, încetarea, nulitatea și rezilierea contractului RCA, scopul asigurării RCA, obligațiile asiguratului și cele ale asigurătorului, dreptul asigurătorului de a solicita recuperarea sumelor plătite, compensarea directă între asigurătorii RCA, verificarea asigurării RCA, asigurarea de frontieră, sancțiuni, dispoziții finale și tranzitorii.

În esență, proiectul de lege propus are în vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, în baza căruia sunt stabilite condițiile generale și particulare ale acoperirii unei asigurări RCA.

Astfel, proiectul reglementează persoanele care au obligaţia să încheie contracte RCA și excepțiile de la această obligație, limitele teritoriale de acoperire, limitele de răspundere, riscurile acoperite şi excluderile, elemente privind stabilirea și plata despăgubirilor, facilităţile şi penalizările aplicabile asiguraţilor şi asigurătorilor, organizarea și funcționarea Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din România ca fond național de protecție, organism de plată a despăgubirilor, centru de informare și organism de compensare.

Propunerea ASF a fost înaintată în cursul zilei de astăzi comisiilor de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților, precum și Ministerului Finanțelor Publice, instituția care are drept de inițiativă legislativă pentru domeniile reglementate și supravegheate de autoritate.

Alături de proiectul elaborat la capătul procesului de consultare cu UNSAR, COTAR, UNTRR, CONPIROM, FEDRA, APIA, ASSAI au fost transmise și propunerile discutate în cadrul grupului de lucru dedicat, dar care nu au fost încorporate în document, însoțite de comentariile și observațiile Autorității.

ASF le mulțumește tuturor participanților la grupul de lucru pentru modificarea legislației primare și secundare privind funcționarea pieței RCA.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii