BURSA | Noutati ASF

ASF a aprobat proiectul noului regulament de formare profesională

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-03 11:54

ASF propune o nouă abordare în pregătirea profesională a persoanelor care desfășoară activități pe piețele financiare non-bancare (comunicat de presa):

Bucureşti, 2 septembrie 2016 – Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat proiectul noului regulament de formare profesională care prevede stabilirea unui cadru unitar instituțional, conceptual și procedural de dobândire, dezvoltare, acumulare și/sau validare a competențelor profesionale ale persoanelor care desfășoară activități pe piețele financiare supravegheate de către Autoritate. Cei vizaţi sunt angajaţii care au nevoie de atestări pe ocupații menționate de ASF în reglementările existente sau viitoare, ale fiecărui sector financiar în parte.

Regulamentul aduce o abordare nouă în această materie, bazată pe cele mai bune practici europene în domeniu, asigurând trecerea de la o acumulare de cunoştinţe, de multe ori formală, la dezvoltarea și examinarea/evaluarea de competenţe.

Conform prevederilor regulamentului, pregătirea profesională se va realiza prin intermediul unor procese interdependente care formează și dezvoltă permanent cunoștințele și abilitățile profesionale ale specialiștilor/operatorilor ce își desfășoară activitatea pe piețele financiare non-bancare.

Prin intermediul acestui regulament, ASF urmăreşte ca formarea profesională să nu fie privită doar din perspectiva obținerii unei atestări, ci să reprezinte o necesitate a fiecărui angajat, astfel încât acesta să satisfacă nevoile entității în care îşi desfăşoară activitatea şi să deservească mai bine consumatorii.

Formarea profesională se va face prin furnizori de astfel de servicii, autorizaţi de către ASF, pe bază de competiţie liberă.

Aceştia vor susţine orele de curs, iar Institutul de Studii Financiare (ISF) va efectua examinarea cursanţilor, pe o platformă electronică specializată.

Ocupațiile din piețele financiare supravegheate de către ASF vor avea un anumit profil care va individualiza competențele profesionale, respectiv cunoștințele și abilitățile ce trebuie deținute de fiecare specialist/operator.

Potrivit regulamentului, ASF va asigura coordonarea activității de standardizare, pregătirea profesională, precum și examinarea/evaluarea competențelor profesionale prin intermediul ISF.

Obiectivul ISF este de a aborda unitar procesele de evaluare, sens în care acesta va desfășura o serie de activități precum:

- elaborarea profilurilor ocupaționale pe bază de competențe specifice ocupației;

- dezvoltarea tematicilor și dezvoltarea sau avizarea, după caz, a suporturilor de curs privind calificarea profesională și pregătirea profesională continuă;

- elaborarea bateriilor de teste;

- crearea și gestionarea platformei electronice de examinare;

- examinarea și înregistrarea absolvenților declarați admiși în Registrul absolvenților, inclusiv cu precizarea numărului de credite acumulate;

- asigurarea organizării și funcționării Centrului de evaluare a competențelor.

Distinct, pentru fiecare piață supravegheată de ASF, profilurile ocupaționale, tematicile și suporturile de curs vor fi elaborate cu implicarea specialiștilor ASF, ai reprezentanților asociațiilor profesionale, cadrelor didactice sau lectorilor din partea furnizorilor de programe de pregătire profesională.

Pregătirea profesională

Proiectul de regulament prevede două tipuri de formări - de calificare inițială pe ocupație și formarea profesională continuă. Toate competențele profesionale se obțin, se actualizează și se dezvoltă prin pregătire profesională (formală), prin activitate non-formală, sau prin mentorat.

Pregătirea profesională se va desfășura sub următoarele forme: cursuri organizate în săli, în sistem e-learning și cursuri mixte. Procesul de pregătire profesională se încheie cu examinarea sau evaluarea și apoi certificarea competențelor de către ISF.

Cursurile de calificare profesională realizate în baza profilurilor ocupaționale și a suporturilor de curs, puse la dispoziție de ISF, vor asigura competențele specifice profilului ocupațional și vor avea o durată de minimum 30 de ore.

Taguri: Autoritatea de Supraveghere Financiara  ASF  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati ASFCum poti sa verifici clasa bonus-malus la asigurarea RCA, pentru a plati mai putin

Începând de astăzi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pune la dispoziţia asiguraţilor un instrument online prin care se pot obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA, anunta ASF intr-un comunicat, detalii

ASF a modificat Norma nr. 19/2015 privind aplicarea Standardelor internationale de raportare financiara de catre societatile de asigurare

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat măsuri privind cadrul de funcţionare a pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, detalii

Piata asigurarilor in primele noua luni din 2017: primele brute subscrise, in crestere cu 6%

Evoluţia pieţei asigurărilor în primele nouă luni ale anului 2017 (comunicat de presa ASF) Piaţa asigurărilor din România şi-a continuat trendul de creştere şi în primele nouă luni ale acestui an. Societățile de asigurare autorizate și detalii

In memoriam Nicolae Crisan

In memoriam Nicolae Crişan (comunicat ASF) Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi exprimă profundul regret pentru dispariţia prematură, în cursul nopţii trecute, a domnului Nicolae Eugen Crişan, Director general adjunct al Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Membrii Consiliului şi toţi foştii colegi din ASF sunt alături de familia domniei sale în acest tragic moment. Cu o activitate profesională de peste patru decenii în asigurări, domnul Nicolae Crişan a fost printre primele persoane care au organizat activitatea de reglementare şi supraveghere a acestui sector, întâi în cadrul structurii specializate a Ministerului de Finanţe şi apoi, din anul 2001, ca primul preşedinte al Comisiei de detalii

Ultimele Comentarii