BURSA | Noutati ASF

ASF a aprobat proiectul noului regulament de formare profesională

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-03 11:54

ASF propune o nouă abordare în pregătirea profesională a persoanelor care desfășoară activități pe piețele financiare non-bancare (comunicat de presa):

Bucureşti, 2 septembrie 2016 – Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat proiectul noului regulament de formare profesională care prevede stabilirea unui cadru unitar instituțional, conceptual și procedural de dobândire, dezvoltare, acumulare și/sau validare a competențelor profesionale ale persoanelor care desfășoară activități pe piețele financiare supravegheate de către Autoritate. Cei vizaţi sunt angajaţii care au nevoie de atestări pe ocupații menționate de ASF în reglementările existente sau viitoare, ale fiecărui sector financiar în parte.

Regulamentul aduce o abordare nouă în această materie, bazată pe cele mai bune practici europene în domeniu, asigurând trecerea de la o acumulare de cunoştinţe, de multe ori formală, la dezvoltarea și examinarea/evaluarea de competenţe.

Conform prevederilor regulamentului, pregătirea profesională se va realiza prin intermediul unor procese interdependente care formează și dezvoltă permanent cunoștințele și abilitățile profesionale ale specialiștilor/operatorilor ce își desfășoară activitatea pe piețele financiare non-bancare.

Prin intermediul acestui regulament, ASF urmăreşte ca formarea profesională să nu fie privită doar din perspectiva obținerii unei atestări, ci să reprezinte o necesitate a fiecărui angajat, astfel încât acesta să satisfacă nevoile entității în care îşi desfăşoară activitatea şi să deservească mai bine consumatorii.

Formarea profesională se va face prin furnizori de astfel de servicii, autorizaţi de către ASF, pe bază de competiţie liberă.

Aceştia vor susţine orele de curs, iar Institutul de Studii Financiare (ISF) va efectua examinarea cursanţilor, pe o platformă electronică specializată.

Ocupațiile din piețele financiare supravegheate de către ASF vor avea un anumit profil care va individualiza competențele profesionale, respectiv cunoștințele și abilitățile ce trebuie deținute de fiecare specialist/operator.

Potrivit regulamentului, ASF va asigura coordonarea activității de standardizare, pregătirea profesională, precum și examinarea/evaluarea competențelor profesionale prin intermediul ISF.

Obiectivul ISF este de a aborda unitar procesele de evaluare, sens în care acesta va desfășura o serie de activități precum:

- elaborarea profilurilor ocupaționale pe bază de competențe specifice ocupației;

- dezvoltarea tematicilor și dezvoltarea sau avizarea, după caz, a suporturilor de curs privind calificarea profesională și pregătirea profesională continuă;

- elaborarea bateriilor de teste;

- crearea și gestionarea platformei electronice de examinare;

- examinarea și înregistrarea absolvenților declarați admiși în Registrul absolvenților, inclusiv cu precizarea numărului de credite acumulate;

- asigurarea organizării și funcționării Centrului de evaluare a competențelor.

Distinct, pentru fiecare piață supravegheată de ASF, profilurile ocupaționale, tematicile și suporturile de curs vor fi elaborate cu implicarea specialiștilor ASF, ai reprezentanților asociațiilor profesionale, cadrelor didactice sau lectorilor din partea furnizorilor de programe de pregătire profesională.

Pregătirea profesională

Proiectul de regulament prevede două tipuri de formări - de calificare inițială pe ocupație și formarea profesională continuă. Toate competențele profesionale se obțin, se actualizează și se dezvoltă prin pregătire profesională (formală), prin activitate non-formală, sau prin mentorat.

Pregătirea profesională se va desfășura sub următoarele forme: cursuri organizate în săli, în sistem e-learning și cursuri mixte. Procesul de pregătire profesională se încheie cu examinarea sau evaluarea și apoi certificarea competențelor de către ISF.

Cursurile de calificare profesională realizate în baza profilurilor ocupaționale și a suporturilor de curs, puse la dispoziție de ISF, vor asigura competențele specifice profilului ocupațional și vor avea o durată de minimum 30 de ore.

Taguri: Autoritatea de Supraveghere Financiara  ASF  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati ASFDecizii ASF: modificarea normei privind autorizarea si monitorizarea societatilor de asigurare si reasigurare

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa): În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat măsuri privind cadrul de funcţionare a pieţelor financiare nebancare supravegheate detalii

ESMA restrictioneaza CFD-urile si interzice optiunile binare pentru investitori individuali

ESMA este de acord să interzică opțiunile binare și să restricționeze CFD-urile pentru a proteja investitorii individuali (comunicat de presa) Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a convenit asupra măsurilor privind oferirea de contracte financiare pentru diferență (CFD-uri) și de opțiuni binare către investitorii individuali din Uniunea Europeană (UE). Măsurile convenite cuprind: 1. Opțiuni binare - interzicerea comercializării, distribuției sau vânzării de opțiuni binare către investitorii individuali; și 2. Contracte financiare pentru diferență - restricționarea comercializării, distribuției sau vânzării de opțiuni binare către investitorii detalii

Pretul de referinta la asigurarile RCA a crescut cu 9% pentru persoane fizice si 11% pentru firme

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) publică tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 şi a Normei 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora, anunta ASF intr-un comunicat, in care mai mentioneaza detalii

Decizii ASF

În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat măsuri privind cadrul de funcţionare a pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, printre care: A) detalii

Ultimele Comentarii