BANCI | Stirea Zilei

Anul trecut s-au infiintat 11 IFN-uri care acorda credite de consum, o afacere profitabila care a determinat firma romaneasca Viva Credit sa se extinda in Cehia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-11 22:57

Un numar de 11 noi Institutii Financiare Nebancare (IFN-uri) s-au inregistrat anul trecut in registrul general al BNR, in vederea acordarii de credite de consum de valori mici si pe perioade scurte, online sau prin telefon, o afacere de succes in Romania, dar si in tarile din jur, dovada stand extinerea in Cehia a firmei romanesti Viva Credit, activa din 2011 pe piata creditarii din tara.

Firma britanica Provident a fost pionierul pietei romanesti de credite de consum de valori mici, pe perioade scurte, activand in tara noastra inca din 2006, pe baza unui model de afaceri care a ramas unic pana in prezent, si anume acordarea creditelor de catre agenti la domiciliul clientilor.

Si in 2014 s-au inregistrat la BNR un numar identic, de 11 noi firme care acorda in principal credite de consum, dar care s-au angajat si la alte activitati de creditare, precum credite ipotecare/imobiliare, microcreditare, finantare tranzactii comerciale, factoring, scontare, forfetare, leasing financiar, emitere garantii.

Noile IFN-uri inregistrate in 2015 sunt urmatoarele:

Biochem Creditare IFN SA
Mozipo IFN SA
Credit FIX IFN SA
Zaplo IFN SA
Purple Financial Services IFN SA
Destine Leasing IFN SA
Ocean Credit IFN SA
Mobilo Finance IFN SA
Real Credit & Lease IFN SA
Global Funds IFN SA
Radacini Leasing IFN SA

Vezi aici detalii despre cateva dintre noile IFN-uri.

In registrul general al IFN-urilor de la BNR sunt incrise in total 171 de firme, dintre care cele mai multe, respectiv 133 de IFN-uri, sunt inscrise in sectiunea “activitati multiple de creditare”, care cuprinde atat firme de leasing, cat si de credite de consum, precum Cetelem, inclusiv noile firme lansate pe piata creditelor mici pe termene scurte.

Acestea concureaza cu firmele mari active pe piata creditelor rapide sau la domiciliu prezente de mai multa vreme in Romania, precum Provident, TBI Credit, ERB Retail Services si Easy Credit, care se afla in categoria “credite de consum” din registrul general al IFN-urilor de la BNR.

In registrul general al IFN-urile de la BNR mai sunt 26 de IFN-uri in categoria leasing financiar, 5 fonduri de garantare, doua IFN-uri la sectiunea Microcreditare (SOCIETATEA DE MICROFINANTARE AURORA IFN S.A. Si BGA MICROCREDIT IFN S.A. si cate un IFN la sectiunea “Finantarea tranzactiilor comerciale” (D & M INVESTMENT COMPANY IFN S.A). si sectiunea “Factoring” (DIRECT FACTOR IFN S.A.).

In registrul special al BNR sunt inregistrate 44 de IFN-uri, din anii precedenti, niciunul nou inregistrat in 2015.

Astfel, la sectiunea credite de consum se afla TBI CREDIT IFN S.A., la sectiunea leasing financiar se regasesc 6 firme de leasing (BT Leasing Transilvania, Credit Europe Leasing, ERB Leasing, Marfin Leasing (Romania), NBG Leasing si Erste Group Immorent Romania), la seciunea emitere de garantii si asumare de angajamente inclusiv garantarea creditului este inregistrat Fondul de Garantare a Creditului Rural, iar la activitati multiple de creditare sunt inregistrate alte 36 de firme, majoritata firme de leasing, dar si IFN-uri care acorda si credite de consum: BRD Finance, Ralfi, Cetelem, UniCredit Consumer Financing, Verida Credit, BT Direct.

Piata creditelor de consum acordate de IFN-uri: 1,7 miliarde lei

Piata creditelor de consum acordate de IFN-urile din registrul special al BNR este de 1,4 miliarde lei, in timp ce valoarea creditelor acordate de IFN-urile din registrul general este de 725 milioane lei, conform datelor publicate de BNR.

Costurile creditelor pe perioade scurte sunt destul de piperate la unele firme. De exemplu, la Credit Fix, pentru un imprumut de 500 de lei pentru 15 zile trebuie platita o dobanda de 90 de lei, ceea ce inseamna o DAE de 5.512%. Rata dobanzii este de 1.2%/zi din suma solicitata la primul credit, fara alte costuri suplimentare. (vezi aici detalii)

Extinderea Viva Credit in Cehia

Viva Credit a anuntat in noiembrie 2015 extinderea in Cehia, o dovada ca piata creditelor pe termen scurt acordate de IFN-uri, in puternica ascensiune in ultimii ani, este profitabila si are potential de dezvoltare nu doar in Romania, ci si in tarile vecine sau chiar pe alte continente.

Viva Credit a acordat, de la inceputul lui 2011, peste 300.000 de imprumuturi in valoare de peste 150 de milioane de lei.

Creditele se acorda exclusiv online, pe site-ul companiei, au valori intre 100 si 1.000 de lei, pe perioade de pana la 35 de zile, iar dobanda este 1,20% pe zi, adica 37% pe luna sau 438% pe an, asadar nu sunt ieftine deloc.

Insa pentru oamenii care au nevoie urgenta de niste bani, pe care-i pot incasa intr-un cont bancar in aceeasi zi, fara sa mearga nicaieri, ci doar dupa ce aplica pe site-ul firmei, costurile ridicate nu prea mai conteaza. Aceasta este, de alfel, reteta de succes a firmei.

Viva Credit, prima companie din România specializată în credite până la salariu, deschide prima filială în afara țării și își extinde serviciile în Cehia, în urma unei investiții de 1.000.000 de euro, a anuntat compania intr-un comunicat de presa, in care mai precizeaza urmatoarele: 

Astfel, cu un buget de un milion de euro, instituția financiară românească a inaugurat prima filială în Praga (Cehia), investiția acoperind nevoia de capital uman, dezvoltarea sistemului informatic și nevoia de creditare pentru extindere.

Am ales Cehia în urma unor studii care au relevat potențialul acestei zone. Spre deosebire de piața românească, piața cehească este mult mai matură, tipurile de servicii pe care noi le oferim fiind bine cunoscute de către clienți. În același timp, aici sunt prezenți toți marii jucători internaționali din domeniul împrumuturilor pe termen scurt, generând o competitivitate ridicată. Extinderea Viva Credit este un pas important pentru că suntem o companie românească ce pătrunde în afara granițelor țării și cucerește piața externă.”, a declarat Ionuț Stan, General Manager Viva Credit.

Activitatea de creditare a Viva Credit pe piața din Cehia a început în luna noiembrie 2015, iar in prima luna au fost acordate deja peste 100 de credite. În primul trimestru al intrării pe piața din Cehia, Viva Credit pune accentul pe targetarea eficientă a clienților și pe creșterea progresivă a notorietății în domeniul instituțiilor financiare. În acest context, obiectivul principal Viva Credit este să atingă pragul de 1000 de clienți până la sfârșitul lui 2015.

Viorel Stan, Chairman Viva Credit
Viorel Stan, Chairman Viva Credit

Piața de credite pe termen scurt din Cehia este similară cu cea din România, clienții apreciază faptul că pot obține un împrumut de mică valoare online și foarte rapid. Am ales să mergem acolo cu același model de afaceri pe care îl avem în România, un model care e ușor diferit de cel practicat de competitorii regionali și care ne permite să oferim un produs de credit ceva mai sigur și mult mai flexibil. Este un model de business pe care l-am folosit cu succes în ultimii 5 ani de activitate în România și pe care vrem să îl aplicăm la nivel regional. Cehia este doar primul pas.” a declarat Viorel Stan, Chairman Viva Credit.

Viva Credit este o instituție financiară românească ce activează pe piața din România din anul 2011, an în care a lansat pe piața autohtonă conceptul de credit până la salariu 100% online. 

Viva Credit IFN SA este prima companie din România specializată în Credite Până la Salariu® - împrumuturi rapide, oferite online, cu termen de rambursare de până la 35 de zile. Misiunea Viva Credit este să le ofere clienților săi o soluţie rapidă şi convenabilă pentru finanţarea nevoilor urgente de creditare. 

Ionuț Stan, Director General Viva Credit, a raspuns la cateva intrebari puse de Bancherul.ro

Cine sunt acționarii Viva Credit?

Viva Credit are un capital majoritar românesc, principalii acționari ai firmei fiind Viorel Stan și Ionut Stan, care dețin împreună 60% din afacere. Ei sunt și cei care asigură managementul curent al firmei. Restul de 40% din afacere este deținut de către un investitor străin, care a contribuit la nevoia de finanțare inițială a Viva Credit.

Ionuț și Viorel Stan sunt frați?

Nu suntem frați, suntem veri, însă Viva Credit nu trebuie neaparat considerată drept un business de familie. Ambii avem experiență anterioară în IT, finance, management și antreprenoriat.

Ionuț Stan, General Manager Viva Credit
Ionuț Stan, General Manager Viva Credit

Câte credite a acordat în 2014 si 2015 și care a fost valoarea acestora?

Din 2011 și până în prezent, Viva Credit a acordat peste 300.000 de credite cu o valoare totală de peste 150 de milioane de lei. Planul nostru de viitor este să creștem progresiv, atât în ceea ce privește suma creditelor, cât și în ceea ce privește numărul clienților.

Care este rata de neperformanță?

Rata de neperformanță este destul de mică, ținând cont că noi acordăm credite pe durată scurtă de timp. Dacă evaluarea veniturilor clienților, la momentul acordării, este bine fundamentată, este puțin probabil ca într-o perioadă de 30 de zile să apară evenimente majore care să afecteze capacitatea de plată. Spre deosebire de un credit pe termen lung, unde gradul de incertitudine este mai mare, creditele rapide sunt mai sigure.

Care a fost profitul Viva Credit in 2014?

Anul trecut (2014) am avut un profit de 3,6 milioane de lei.

Având în vedere veniturile de 12 milioane lei în 2014 și profitul de 3,6 mil lei, de ce cheltuielile au fost atat de ridicate? Care este structura acestora?

Pentru că am setat niște standarde foarte înalte de operativitate (rapiditate) și de customer support, cheltuielile sunt pe măsură. Costurile principale implică partea de personal, comisioanele bancare, în special din cauza faptului că toate tranzacțiile se procesează prin bancă, partea de costuri de marketing și, bineînțeles, provizioanele.

Investiția de 1 milion de euro în Cehia ce costuri principale a presupus?

Investiția initială acoperă costurile de dezvoltare și de adaptare a tehnologiei, costurile de înființare, costurile operaționale în primele luni de activitate (inclusiv cele anterioare lansării efective a activității de creditare). Din costul total, o parte importantă, aproximativ 50%, este destinată exclusiv portofoliului de credite.

Câți angajați există în Cehia?

În acest moment, sunt 4 angajați în Cehia, iar după primele 6 luni estimăm să ajungem la un număr de 10 angajați. Acolo, gradul de bancarizare și acces la informații este mai dezvoltat decât în România. Ne așteptăm la un grad mult mai mare de automatizare și la o eficiența mai ridicată în utilizarea resurselor de personal; până la finalul lui 2015, targetul nostru este să atingem un număr de 1000 de clienți activi.

În cât timp se estimează că se va recupera investiția?

Estimăm că investiția inițială se va amortiza în aproximativ 2 ani.

Care este regimul de reglementare și supraveghere a acestor credite în Cehia?

Regimul de reglementare și de supraveghere este similar cu cel din România; legislația este deja comună la nivel european, principala reglementare fiind transpunerea directivei 2008/48/CE privind creditul de consum.

Cu privire la investiția în Cehia: o jumătate de milion de euro au fost alocați pentru creditare. Pe ce perioada este prevazut acest volum de credite? De asemenea, care a fost resursa investiției în Cehia?

Estimăm să atingem acest volum de credite în primele 9 - 12 luni de activitate. Fondurile pentru început sunt asigurare de compania-mamă din România, dar, în caz de nevoie, avem asigurate și putem atrage fonduri și de la alți investitori externi.

Comentarii

adrian
afacere
BUNA ZIUA MA NUMESC ADRIAN VRIAU SA PORNESC O MICA AFACERE CU ANIMALE, SI AM NEVOE URGENT DE FINANTE,MA INTERESIAZA CERE SUNT CONDITILE DV.

Vasile Coman - Bancherul.ro
Finantare afacere
Adrian, trimite-mi un email cu mai multe detalii sau suna-ma la 0723292899, pentru a-ti spune de unde si in ce conditii poti obtine finantarea pentru afacere. VASILE COMANAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani

Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale detalii

Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si detalii

BNR avertizeaza ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxelor impuse de Guvern; primele efecte se vad deja, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca risurile si incertitudinile pe termen mediu cresc substantial pe termen mediu, din cauza recentelor masuri fiscale si bugetare adoptate prin OUG 114/2018, intrate in vigoare din acest an, care prevad introducerea unor taxe substantiale pe activele detalii

BNR a facut cumparaturi in piata banilor, pentru a impiedica ieftinirea exagerata a ROBOR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost astazi in piata banilor pentru a-si umple sacul cu bani: le-a luat bancilor aproape 13 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite, determinandu-le sa majoreze indicele de dobanda ROBOR la termen de o zi cu aproape un punct, de la 1,75% la detalii

Ultimele Comentarii

 • mda

  @Isa .. poate tu intri in "recesiune"... eu zis ca vezi in DEX ce inseamna recesiune si sa vezi cum ... detalii

 • BANCA ROMANEASCA

  Singura banca care o doare-n cot de clienti si nu a propus nicio conversie. Va rugam daragi ... detalii

 • Securitate si comisionare

  De acor dc a nu vor fi atat de mari comisioanele dar nu cred ca TPP-urile nu vor mai comisiona de ... detalii

 • Buna masura sa bagi economia in recesiune!

  Nu pricepi ca daca intra in faliment cateva banci intram si noi in recesiune? oricum creditarea va ... detalii

 • mda

  De trei ori mai ridicata decat profitul DECLARAT al bancilor. Profitul REAL este scos din Romania ... detalii