BANCI | Ultima Ora

ANPC castiga primul proces tip class-action pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contactele de credit ale OTP Bank; decizia nu este definitiva

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-30 16:52

Prima decizie in procesele tip class-action (care se aplica tuturor clientilor unei banci) initiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva mai multor banci, in vederea eliminarii clauzelor abuzive din contractele de credit, a fost castigat, in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, de catre ANPC, impotriva OTP Bank. O decizie definitiva urmeaza a fi pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis ca fiind abuzive prevederile din unele contracte de credit ale OTP Bank din 2008, conform carora banca poate sa modifice unilateral dobanda la creditele ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca, "in conformitate cu politica bancii" si nu in functie de indici obiectivi ai pietei, precum ROBOR, EURIBOR sau LIBOR.

"Obligă pârâta OTP BANK SA la modificarea tuturor contractelor de adeziune în curs de executare ce conţin aceste clauze, prin eliminarea clauzelor abuzive. Respinge cererea de obligare a pârâtei OTP BANK SA la restituirea sumelor de bani încasate în baza acestor clauze abuzive, ca inadmisibilă. Aplică pârâtei OTP BANK SA sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 700 lei", se arata in decizia instantei.

ANPC a initiat in acest an procese tip class-action impotriva mai multor banci in vederea eliminarii dobanzilor ce pot fi modificate unilateral de acestea, cu toate ca in 2010, ANPC a emis o lege (OUG 50) in care interzice bancilor sa practice alte tipuri de dobanzi decat cele care se modifica in functie de indicii pietei, impunand modificarea tuturor contractelor de credit, prin acte aditionale, conform noilor dispozitii legale.

Problemele nu s-au rezolvat insa, in conditiile in care unele banci au mentinut clauzele abuzive in contracte sau au majorat costurile creditelor, conform noilor formule legale (marja fixa plus indice de referinta), prin cresterea marjei fixe, fapt care a starnit prostele clientilor si ulterior declansarea de procese in justitie, initiate atat de avocatii clientilor, cat si de ANPC.

"Decizia în procesul ANPC versus OTP Bank nu este una definitivă, motiv pentru care nu ne putem pronunța decât după ce vom vedea hotărârea redactată", a anuntat OTP Bank.

Marius Dunca, presedintele ANPC, a declarat, citat de Agerpres: "Este vorba de credite de nevoi personale garantat cu ipotecă și credit ipotecar. O clauză stipulează că pentru creditul acordat clientul datorează și va plăti băncii o rată de dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii. Banca își rezervă dreptul să revizuiască periodic dobânda în funcție de evoluția indicatorilor de referință pentru fiecare valută, EURIBOR, LIBOR și ROBOR. Adică banca își permite să modifice dobânda fără să anunțe consumatorul sau clientul. Cealaltă clauză: dobânda este variabilă în conformitate cu politica băncii. Dobânda poate fi modificată în mod unilateral de către bancă luând în considerare valoarea dobânzii de referință pentru fiecare valută EURIBOR, LIBOR și ROBOR".

ANPC a initiat procese tip class-action impotriva mai multor banci, printre care BCR, Raiffeisen Bank, Bancpost, Alpha Bank, ING, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Volksbank, Banca Romaneasca.

Comentarii

cosming
700 ?
Serios numai 700 de lei ? Astia sunt bani de hartie igienica la o sucursala ...

alex
Praf in ochii datornicilor
Cu ce ajuta pe datornici aceasta mare posibila 'victorie' ca ei tot la 4.3 lei/chf platesc iar lupta e departe de a fi gata la cum se misca justitia la noi asa peste vreo 3 ani se ajunge la vreun deznodamant iar pana atunci te haleste executorul daca nu poti plati. Daca nu scade miraculos cursul la franc povara ratelor nu va disparea indiferent daca sunt sau nu clauze abuzive o reducere a dobanzii cu 0.5%-1% nu drege deloc busuioc. Marea problema ramane cursul ron/chf si din pacate ala nu poate fi considerat abuziv.

anonim
Nesiguranță și absurdități
Asa e procedura! În apel vine oastea de avocați NNDKP și după câțiva ani buni , pune și ANPC-ul și pe sărmanul debitor la plata cheltuielilor de judecată, foarte greu de suportat! Acolo unde ANPC n-a avut jurist cheltuielile de judecată au fost pretinse și de la ANPC și de la intervenienți... Prin 2011 se pare că exista incompatibilitate (Șova vs stat prin ANPC) și erau posibile multe nedreptăți care au generat păreri diferite la fond, apel(cu opinie separată). Au existat și procese câștigate de ANPC cu juristii lor! Mi se pare de neimaginat cum în județe odinioară mari nu au existat juriști care să se prezinte la proces cu amărâtul de debitor... Un text juridic comercial n-ar trebui genereze procese care să dureze ani până la epuizarea fizică și psihică a debitorilor!!! Au existat și ANPC-uri care și-au făcut datoria și sigur n-ar fi admis să fie amendate alături de debitorul ajuns în prag critic de îndatorare... Speranța e doar în Dumnezeu, judecătorul suprem!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii