BURSA | Analiza

Analistii economici: Scutirea de impozit a castigurilor la Bursa, un cadou fiscal discriminatoriu si inutil

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-25 08:20

Decizia Finanţelor de a scuti de impozit câştigurile la Bursă în 2009 este un nou "cadou de la buget", discriminatoriu faţă de alte sectoare ale economiei şi care va stimula prea puţin piaţa de capital, susţin analiştii economici intervievaţi de NewsIn.

"Măsura în sine înseamnă o renunţare la nişte venituri bugetare şi arată o continuare a tendinţei din ultima vreme de a face cadouri de la buget", a declarat directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, pentru NewsIn.

Voinea consideră că măsura anunţată, miercuri, de ministrul Economiei şi Finanţelor de suspendare a impozitului pe câştigurile din piaţa de capital în 2009 nu are o relevanţă foarte mare asupra bursei, pentru că se adresează numai câtorva mii de investitori şi, în plus, sprijină pe cine nu trebuie.

Analistul Matei Păun consideră că o astfel de măsură nu va avea un impact semnificativ asupra bursei, dar nici asupra bugetului. "E o măsură care în final va fi irelevantă", susţine Păun.

"Problemele bursei nu se vor rezolva prin măsuri fiscale. Dacă vor să ajute piaţa de capital, trebuie să întărească supravegherea pieţei prin CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare n.r.), să vină cu IPO-uri (oferte publice iniţiale n.r.) serioase, nu de 5-10% din capitalul companiilor şi să aibă o abordare mai focusată", a explicat Matei Păun.

Bursa ar trebui să sprijine economia, nu invers

Păun susţine că măsurile menţionate anterior ar îmbunătăţi funcţionarea pieţei de capital, nu facilităţile fiscale, şi a menţionat că "bursa este cea care ar trebui să sprijine economia, nu invers".

"Personal nu cred că această măsură este cea mai potrivită, pentru că cei care vin la bursă îşi asumă riscul deprecierii acţiunilor. O măsură mai nimerită ar fi fost să elimine impozitul pe economisire sau pe veniturile din pensiile private obligatorii, la care nu există nici măcar în prezent un fond de garantare a sumelor pe care contribuabilii sunt obligaţi să le plătească", a adăugat Voinea.

Profesorul de economie şi europarlamentarul Daniel Dăianu susţine că "Bursa din România nu suferă din cauze interne, ci pentru că a fost dominată de investitori străini, iar aceştia s-au retras" şi consideră că Finanţele ar fi putut acorda astfel de facilităţi altor sectoare importante pentru economie, precum cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.

Dăianu a declarat, pentru NewsIn, că Bursa se va redresa doar dacă investitorii constată că a venit momentul potrivit să plaseze bani pe piaţa de capital şi crede că "nu este nevoie să bagi adrenalină în investitorii autohtoni prin facilităţi fiscale pentru a sprijini Bursa". Dăianu a atras atenţia că retragerea străinilor este principalul motiv pentru care Bursa a intrat în declin.

"Este nevoie de o schimbarea a situaţiei pe plan internaţional pentru ca bursa din România să se redreseze - şi nu de facilităţi fiscale", a adăugat Dăianu.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a pierdut 52,8% de la începutul anului până în prezent, pe fondul crizei financiare internaţionale.

Promisiuni de facilităţi pentru cei cu bani

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, miercuri, că impozitul pe câştigurile realizate pe piaţa de capital va fi suspendat pe tot anul 2009, atât pentru investiţiile pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectată de criza internaţională.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate joia trecută de reprezentanţii MEF cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar propunerea urmează să fie introdusă pentru modificarea Codului Fiscal.

"După ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica, probabil de săptămâna viitoare, când vom suspenda pentru 2009 plata impozitului pe câştigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de încredere în piaţa de valori", declara Vosganian, joi dimineaţă.

Vosganian a menţionat că, pentru sprijinirea investitorilor de pe piaţa de capital, va fi aplicată temporar şi o modificare a modului de plată a impozitului, în sensul că pierderile investitorilor pe 2009 vor putea fi reportate pentru anul următor.

În prezent, impozitul pentru câştigurile din investiţii pe piaţa de capital este de 16% pentru cele pe termen scurt (sub 1 an) şi de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii