BANCI | Ultima Ora

Alerta! Volumul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 68%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-26 16:20

Volumul principalelor tranzactii imobiliare realizate în perioada ianuarie – martie 2008 în România a fost de 119 milioane euro, ceea ce reprezintă o scădere de 68% fată de aceeasi perioadă a anului trecut, conform celui mai recent raport emis de compania de consultantă Cushman & Wakefield.

"Piata europeană a proprietătilor comerciale resimte în prezent intensitatea crizei creditelor. Conform celui mai recent raport emis de Cushman & Wakefield volumul tranzactiilor imobiliare a scăzut în primele trei luni ale anului cu 37% comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut, în timp ce yield-urile (randamentele, n.r.) au crescut în cel mai rapid ritm din 1992. Instabilitatea preturilor, lipsa disponibilitătilor de creditare si încrederea mai redusă a investitorilor au condus la situatia în care piata nu mai poate fi luată prin surprindere", sustin analistii imobiliari în ultimul raport al companiei de consultantă Cushman & Wakefield.

Acelasi raport specifică faptul că Europa de Est a fost si ea afectată, volumul tranzactiilor în primul trimestru al anului fiind mai mic cu 45% fată de aceeasi perioadă a anului trecut, iar volumul principalelor tranzactii imobiliare realizate în prima parte a anului România a fost de 119 milioane euro, în scădere cu 68% fată de aceeasi perioadă a anului trecut. Potrivit analistilor Cushman & Wakefield în 2007 în România s-au tranzactionat proprietăti imobiliare comerciale în valoare totală de 1,88 miliarde euro, toti banii provenind de la investitorii străini.

"Stăm însă mai bine decât vecinii nostri din Cehia, care au înregistrat scăderi de 77% sau decât Grecia, unde nu s-a tranzactionat nimic în primul trimestru al acestui an. Ungaria este în aceeasi situatie, cu scăderi de 63%. Mai bine stă Ucraina unde scăderile sunt de doar 14%, dar volumele tranzactionate sunt nesemnificative", mai spun reprezentantii companiei de consultantă imobiliară.

Făcând un clasament pe regiuni, Europa de Nord si Europa de Sud stau cel mai bine, cu scăderi de doar 15%, respectiv 21%, volumele totale tranzactionate fiind de 5,4 miliarde euro, respectiv 4 miliarde, în timp ce Europa Centrală are cele mai putine tranzactii, în valoare totală de 868 milioane euro, adică cu 48% mai putin decât în acelasi trimestru corespunzător anului 2007. Singurele state care au înregistrat cresteri chiar în aceste conditii au fost Finlanda, Olanda si Spania, cu 27%, 39% si respectiv 32%.

Cel mai atractiv sector din România în primul trimestru al anului este cel al birourilor, 56% din fonduri mergând către achizia de imobile destinate birourilor, urmat îndeaproape de retail cu un procent de 38%. Hotelurile au atras 7% din sumele investite, în timp ce sectorul industrial nu a consemnat tranzactii majore.

Analizând situatia din România, Costel Florea, seful departamentului pietei de capital al Cushman & Wakefield Activ Consulting a declarat că investitorii au rămas pe primul trimestru din 2008 în asteptare, putine tranzactii importante fiind înregistrate. "Pe termen scurt piata nu va înregistra schimbări substantiale, o îmbunătătire a conditiilor fiind asteptată pentru partea a două a anului. Per ansamblu estimările pentru întreg anul 2008 se mentin la acelasi nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1,8-2 miliarde euro", a spus Florea.

Raportul mai arată că până în prezent chiriile nu au fost afectate în Europa, cele premium fiind în crestere cu 11% fată de aceeasi perioadă a anului trecut (luna de referintă martie), iar în consecintă, încasările proprietarilor de bunuri imobiliare comerciale se mentin pe un trend pozitiv.

Reprezentantii companiei de consultantă Cushman & Wakefield sustin că majoritatea pietelor au înregistrat o scădere a activitătii tranzactionale pe măsură ce gradul de nesigurantă s-a extins, cu exceptia câtorva tări, printre care Austria, Bulgaria, Danemarca si Finlanda, care au înregistrat cresteri fată de aceeasi perioadă a anului trecut. Spania si Olanda au înregistrat de asemenea cresteri datorită tranzactiilor cu portofolii mari. În Marea Britanie, după căderea pietei din ultimele luni, activitatea în cele din urmă s-a stabilizat, performantele primului trimestru din 2008 fiind similare cu cele de la sfârsitul lui 2007.

Oarecum în pofida asteptărilor, cumpărătorii transnationali sunt cei care si-au redus activitatea cel mai mult – ei realizând o cotă de piată de 47% în primul trimestru al lui 2008 comparativ cu o medie de 54% în 2007. Partial, această reflectă scăderea tranzactiilor cu portofolii mari si proprietăti simbol, segment dominat de jucătorii internationali. De asemenea, în unele piete, investitorii locali au fost gata să profite de abordarea mai precaută a jucătorilor internationali. "Această tendintă ar putea continua în lunile care urmează întrucât unii investitori internationali sunt pasivi, asteptând o stabilizare a preturilor chiar în conditiile în care pietele locale nu pot garanta aceste preturi", mai spun analistii.

Analistii Cushman & Wakefield sunt de părere că situatia economică nu este, cel putin până în prezent, atât de gravă pe cât ar părea la prima vedere. În timp ce performantele se polarizează, luată în ansamblu, Europa încă pare pregătită să iasă din ritmul încetinit în care a intrat si să evite recesiunea. În acelasi timp, presiunile inflationiste ar trebui să se domolească permitând Băncii Centrale Europene să reducă dobânzile în a două jumătate a anului. "Piata se va resimti în lunile următoare – cu yield-uri încă la valori maxime si cresteri de chirii mai putin accentuate – dar în cea de-a două parte a anului, o stabilizare a încrederii economice asociată cu un număr tot mai mare de oportunităti ar trebui să reprezinte catalizatorul unei reveniri stabile a activitătii tranzactionale", au concluzionat cei de la Cushman care estimează o valoare totală a tranzactiilor de 180-190 miliarde euro, valori mai scăzute ce-i drept fată de 2007, dar mai ridicate decât valorile actuale.

Cushman & Wakefield este una din cele mai mari companie cu capital privat din lume în domeniul imobiliar. Compania a fost fondată în 1917 si detine 221 de birouri în 58 de tări si are peste 15.000 de angajati. Biroul din România a fost deschis în 2007 prin preluarea companiei locale cu care colabora de peste 11 ani, Activ Consulting, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting, care a înregistrat în 2007 o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro, depăsind cu 50% estimările din 2006 si vizează pentru anul acesta atingerea unei cifre de afaceri de opt milioane de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii