BANCI | Analiza

Agentiile imobiliare spun ca preturile apartamentelor vechi nu vor scadea brusc in acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-27 10:09

Piata imobiliară trece în momentul de fată printr-o perioadă proastă, însă cu toate acestea preturile locuintelor vechi nu vor scădea, a declarat luni pentru NewsIn, reprezentantul Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare (ARAI), analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

"În Bucuresti sunt circa 800.000 de locuinte, si nu avem statistici atât de bune care să ne arate pe anumite zone că au scăzut sau nu preturile. Nu ne putem baza pe datele unei companii si nu împărtăsesc opinia celor care spun că preturile apartamentelor vechi sunt în scădere. Ba mai mult, cred că până la sfârsitul anului preturile apartamentelor vechi vor cunoaste o crestere moderată si mă bazez pe mai multi factori când spun acest lucru", a spus pentru NewsIn Zilisteanu.

Acesta sustine că în 2007 au fost date în folosintă doar circa 1.000 de locuinte noi, iar oferta nouă din 2008 nu acoperă lipsa de locuinte din piată. În plus, din pricina ratării tintei de inflatie si a conjuncturii internationale, BNR a crescut dobânda de refeintă, iar băncile comerciale au făcut acelasi lucru, fapt care i-a afectat pe cei interesati de credite.

"Creditele sunt mai scumpe, iar cei care doreau să cumpere o locuintă nouă nu prea îsi mai permit, iar tendinta este de deplasare către piata locuintelor vechi. În aceste conditii va exista o presiune tot mai mare pe locuintele vechi si nu vor scădea preturile, ba dimpotrivă vor creste moderat până la sfârsitul anului", a adăugat, reprezentantul Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Potrivit lui Zilisteanu, în acest an "s-a prelungit iarna în domeniul imobiliar (n.r. iarna nu se realizaeză prea multe tranzactii imobiliare), însă acest lucru nu va mai continua mult". Analistul sustine că atâta timp cât va exista un dezechilibru evident între cerere si ofertă preturile nu vor înregistra scăderi.

Cresterea ofertei va duce la scaderea treptata a preturilor

Piata locuintelor vechi se transformă treptat dintr-o piată a vânzătorului într-un a cumpărătorului, iar acest lucru va duce implicit si la scăderi de preturi, dar nu bruste si cu un procent foarte mare, a declarat luni,pentru NewsIn,presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir.

"Sunt destul de sceptic în ceea ce priveste o scădere mare a preturilor la apartamentelor vechi si într-o perioadă scurtă de timp. Piata locuintelor vechi este încă dominantă, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Noile constructii sunt în diverse faze de executie, iar cererea este destul de ridicată. Cu toate acestea, nu putem exclude faptul că această piată se transformă într-una a cumpărătorului ceea ce va duce si la o scădere a preturilor", a declarat pentru NewsIn presedintele Uniunii Nationale Imobiliare.

Potrivit acestuia piata imobiliară se află în momentul de fată într-un moment de asteptare si tatonare. "Nu este vorba de o blocare a piatei imobiliare sau de scădere a preturilor. Încă de la începutul anului cumpărătorii au fost pusi să aleagă din câteva mii de oferte imobiliare, iar ei acum cercetează piata si îsi pot permite să astepte. Este un lucru firesc datorită faptului că există o avalansă de oferte pe piată, iar cumpărătorul a evoluat", a adăugat Zamfir.

Reprezentantii MagazinulDeCase.ro. sustin că în urma unei analize efectuate, preturile apartamentelor vechi din anumite zone ale Capitalei vor înregistra scăderi cu 20-25% până în toamnă după ce această piată a ajuns la o supraofertă, iar diferenta între pretul de strigare si cel tranzactionat a atins 15% în I trimestru. Potrivit acestora, la nivelul preturilor de strigare nu există diferente în momentul de fată, dar la finalizarea tranzactiei se simte o scădere de peste 10-15 procente.

"În piata am identificat deja un moment de panică. Multi proprietari de apartamente vechi observă că apar tot mai multe locuinte noi, iar cei care s-au mutat sau urmează să se mute si-au scos apartamentele vechi la vânzare. S-a ajuns deja la o supraofertă, iar în aceste conditii am observat că există deja o diferentă destul de mare între pretul initial de strigare si cel la care se încheie tranzactia. Există deja scăderi de 15-20% în anumite zone precum Drumul Taberei si Militari între pretul de strigare si închiderea tranzactiei, iar situatia se regăseste si în Colentina sau Berceni. Ne asteptăm în continuare ca în anumite zone preturile să scadă până la sfârsitul acestei veri cu circa 20-25%, mai ales în anumite cartiere, dar nu acelasi lucru se va întâmpla în zonele centrale si ultracentrale", a declarat managerul general al MagazinulDeCase.ro, Matei Malos.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii