BANCI | Stirea Zilei

Adio, Bank of Cyprus, banca-agentie imobiliara!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-25 21:24

Bank of Cyprus, alintata de noi banca-agentie imobiliara, pentru ca in euforia economica dinaintea crizei din 2008 banca din Cipru si-a facut 16 firme imobiliare carora le-a acordat credite necesare achizitiilor pe piata imobiliara, si-a incetat activitatea din Romania.

Banca cipriota si-a inchis birourile la finalul lunii noiembrie 2017, urmand sa fie radiata din Registrul instituțiilor de credit după înregistrarea mențiunii la Oficiul Registrului Comerțului, precizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In consecinta, numarul sucursalelor bancilor straine a scazut la 7, la finalul anului trecut, iar numarul total al institutiilor de credit la 35, dintre care doua banci pentru locuinte si Creditcoop.

Investitia in Banca Transilvania

Bank of Cyprus a preluat, la finalul lui 2009, un pachet de 9,7% din actiunile Bancii Transilvania (BT), pentru care a platit 58 de milioane de euro, echivalentul a 2,38 de lei pentru o actiune TLV.

Investitia in Banca Transilvania a avut loc dupa ce banca din Cluj s-a confruntat, dupa izbucnirea crizei din 2008, cu o criza de lichiditati, fiind nevoita sa apeleze la un imprumut de urgenta de la BNR.

Dar cum fondurile BNR sunt acordate doar pe termen scurt, BT a cautat un investitor strategic penru a-si intari capitalizarea si a ales Bank of Cyprus, dintr-o lista de alti sase investitori gasiti de banca americana de investitii Merrill Lynch.

Tranzactia a fost anchetata ulterior de procurorii din Romania si de cei din Cipru, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania a gasit nevinovata conducerea bancii acuzata in acest caz.

Criza din Cipru din 2013

Banca Transilvania si-a deschis si o sucursala in Cipru, dar pe care a inchis-o dupa criza din 2013 cu care s-a confruntat aceasta tara.

Criza financiara din 2013 care a cuprins bancile din Cipru a aruncat-o si pe banca-mama, Bank of Cyprus, cea mai mare din Cipru, pe marginea prapastiei, autoritatile fiind nevoite sa lanseze in premiera europeana ideea nationalizarii depozitelor negarantate de peste 100.000 de euro pentru salvarea bancii.

Criza s-a repercutat si in Romania. Intrucat Bank of Cyprus Romania avea statut de sucursala a bancii-mama, nu subsidiara persoana juridica romana, decizia de nationalizare a depozitelor negarantate urma sa se aplice si deponentilor romani, printre care Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), detinut de statul roman, care a depus depozite considerabile in banca cipriota.

Motiv pentru care BNR s-a batut timp de 3 saptamani pentru a ajunge la un acord cu autoritatile cipriote si europene pentru transferul depozitelor de la Bank of Cyprus la cealalta banca cipriota din Romania, Marfin Bank, cu statut de persoana juridica romana, deponentii fiind astfel salvati.

Un volum de depozite de 77 milioane euro si active de 82 milioane euro au fost transferate de la Bank of Cyprus la Marfin. Bank of Cyprus a suferit pierderi de 4,4 milioane euro in urma transferului.

Ulterior, in 2014, secata de lichiditati, Bank of Cyprus si-a vandut actiunile de la Banca Transilvania, in total 220,4 de milioane de actiuni, in cadrul a trei tranzactii speciale pe piata deals, la un pret de 1,67 lei/actiune, sub pretul de referinta de 1,81 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 368,1 milioane lei, respectiv 82,5 milioane euro, fata de 58 milioane euro cu cat le cumparase in 2009.

Bank of Cyprus a fost o banca-agentie imobiliara

Bank of Cyprus a fost o banca-agentie imobiliara in Romania: si-a facut 16 firme imobiliare carora le-a acordat credite pentru investii in proprietati imobiliare sau hoteluri, precum Marriott.

Peste jumatate din portofoliul de credite al bancii, de aproape o jumatate de miliard de euro, era destinat sectorului imobiliar!

Cipriotii s-au dedat si la afaceri specifice magnatilor romani care s-au imbogatit peste noapte, prin preluarea pe nimic a activelor fostului stat comunist, pentru a revinde apoi scump terenurile pe care se aflau fabrici si uzine falimentate.

Astfel, Bank of Cyprus a cumparat pe nimic, in 2010, fosta agentie de turism al statului roman, ONT Carpati, cu o istorie de 77 de ani, pentru ca in 2013 sa o falimenteze pentru a intra in posesia hotelurilor Marriott si New Montana din Sinaia, aflate in patrimoniul ONT Carpati, cu valori de zeci de ori mai mari. (Vezi aici detalii)

Taguri: BT  Banca Transilvania  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRata creditelor neperformante creste pentru prima data in 18 luni, dupa avansul ROBOR si mai putine stimulente fiscale pentru banci

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar romanesc a urcat usor in iulie, la 5,77%, de la 5,71%, pentru prima data in ultimele 18 luni, dupa ce ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila a crescut cu pana la 3 puncte, Guvernul a anulat unele facilitati fiscale detalii

Bancile impun restrictii la finantarea firmelor, dupa ce BNR le-a cerut mai mult capital

Bancile cu multe credite neperformante ar putea inaspri conditiile de finantare a firmelor, dupa ce BNR le-a impus, din luna iulie, sa detina mai mult capital, pentru a preveni eventuale riscuri cu care s-ar putea confrunta sectorul bancar intr-o situatie de criza. “Băncile detalii

Romania risca sa intre in capcana veniturilor mijlocii, avertizeaza seful BERD

Desi salariile romanilor au crescut in ultimii 20 de ani de trei ori mai mult decat in alte tari, de la 30% fata de media europeana la peste 60% in prezent, Romania risca sa intre in asa-zisa capcana a veniturilor mijlocii, adica sa ramana pentru mai multi ani de acum inainte la acelasi nivel, detalii

Autoritatile de supraveghere din Europa avertizeaza cu privire la riscul cu care Romania s-a confruntat deja: cresterea abrupta a dobanzilor

Riscurile de crestere abrupta a dobanzilor, care determina o volatilitate mare a valorii activelor si cauzeaza pierderi investitorilor raman iminente si ridicate, se arata in raportul privind riscurile si vulnerabilitatile din sistemul financiar european publicat in 11 septembrie 2018 de detalii

Ultimele Comentarii