BURSA | Ultima Ora

Actiunile Bancii Carpatica s-au prabusit cu 15% la BVB, dupa anuntul privind reducerea capitalului cu 204 mil. lei, pentru acoperirea pierderilor, si reluarea negocierilor de fuziune cu Nextebank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-26 18:02

Valoarea actiunilor Bancii Comerciale Carpatica (BCC) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in scadere cu 14,88% dupa ce banca din Sibiu detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea a anuntat ca-si va reduce capitalul social cu 204,4 milioane lei, prin anularea a 2 miliarde de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, pentru acoperirea partiala a pierderilor cumulate de aceeasi valoare inregistrate la finalul lui 2014.

Capitalul social al Carpatica va scadea astfel la 110 milioane lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0,1 lei, conform unei propuneri a directoratului bancii supusa spre aprobare in cadrul Adunarii Generale Extraordinare convocata pentru 28 aprilie 2015.

Ulterior reducerii capitalului cu 204 milioane lei prin anularea celor 2 miliarde de actiuni BCC, directoratul Carpatica propune majoarea capitalului cu suma de 135 milioane lei, prin emiterea de noi actiuni, cu aceeasi valoare nominala, de 0,1 lei/actiune.

Pretul unei noi actiuni BCC emise va fi egal cu valoarea sa nominala (0,1 lei), in cadrul dreptului de preferinta, adica pentru actionarii actuali ai bancii, inca o data mai ridicat fata de valoarea de piata a unei actiuni in prezent, de numai 0,05 lei.

Dupa expirarea perioadei de exercitare a dreptului de preferinta, actiunile nou-emise ramase nesubscrise vor fi oferite spre subscriere in cadrul unei oferte publice sau a unui plasament privat.

Operatiunea de reducere a capitalului prin anularea actiunilor va fi finalizata abia in 14 iulie, iar majorarea de capital se va efectua pana in 6 octombrie 2015.

Conducerea Carpatica va mai propune actionarilor “reluarea discutiilor cu reprezentantii Nextebank in vederea stabilirii conditiilor unei potentiale fuziuni intre BCC si Nextebank, precum si asumarea costurilor aferente procedurilor prealabile stabilirii conditiilor fuziunii si/sau a intocmirii eventualului proiect de fuziune.

Banca va prezenta si o “nota de informare privind posibilitatea atragerii unui imprumut subordonat de la o parte din actionarii bancii sau terte parti”.

Istoria fuziunii cu Nextebank

Fuziunea cu Nextebank a fost pregatita de-a lungul anului trecut de catre conducerea Carpatica si BNR, care i-a suspendat lui Carabulea dreptul de vot in banca dupa ce a fost arestat pentru fapte de coruptie. Carabulea detine 41,2% din actiunile BCC iar impreuna cu alti parteneri de afaceri controleaza capitalul majoritar al bancii.

Fuziunea cu Nextebank, in urma careia Carabulea urma sa piarda controlul bancii, a fost gandita de BNR intrucat Carabulea se pare ca nu a fost dispus nici sa mai aduca bani in banca, pentru a o capitaliza, nici sa o vanda.

Dupa ce a vazut ca fuziunea se concretizeaza, Carabulea a cedat, anuntand, in data de 11 decembrie 2014, cu 6 zile inainte de AGA Carpatica in care urma sa fie aprobata fuziunea, ca este dispus sa-si vanda actiunile, astfel ca minoritarii de la BCC au respins fuziunea.

Carpatica a publicat anterior o declaratie a unuia dintre baietii lui Carabulea, in care familia isi arata disponibilitatea de a-si vinde pachetul majoritar de actiuni.

In februrie, BCC a anuntat pierderi de 170 milioane lei in 2014 iar seful bancii, Johan Gabriels, a declarat ca actionarii trebuie sa ia “decizii urgente si importante” in vederea recapitalizarii bancii prin gasirea unui investitor.

Carabulea se pare insa ca nu s-a tinut de promisiune si nu a reusit sa gaseasca un cumparator pentru banca, astfel ca BNR si-a pierdut rabdarea si a decis reluarea procesului de fuziune cu Nextebank, odata cu reducerea capitalului pentru acoperirea pierderilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

Din aplicatia BT Pay s-au deschis 10.000 de conturi in 2 luni

Peste 10.000 de persoane au devenit clienți ai Băncii Transilvania în decurs de două luni fără a fi necesar niciun drum la bancă, doar folosind aplicația BT Pay pentru deschiderea contului curent, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea Deschidere de cont detalii

 



 

Ultimele Comentarii