BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu se razboieste cu propriul stat paralel: stirile despre ROBOR si curs valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-04 23:26

Banca Nationala a Romaniei (BNR), prin guvernatorul sau, Mugur Isarescu, se lupta cu morile de vant, un fel de stat paralel al sau, ca sa fim in ton cu politica, adica stirile zilnice despre cresterea ROBOR si a cursului valutar.

Isarescu reproseaza presei ca exagereaza atunci cand titreaza ca ROBOR-ul sau cursul au atins un nou record, asa cum politicienii dau vina pe presa sau pe forte oculte dintr-un asa-zis stat paralel atunci cand nu le convine ca sunt criticati sau cand sunt dezvaluite anumite fapte care-i da de gol.

Realitatea nu poate fi insa negata, chiar daca celor responsabili de aceasta nu le place. In cazul BNR, dobanzile pietei interbancare au crescut prea abrupt pentru a fi trecute cu vederea, mai ales ca ROBOR-ul la 3 luni reprezinta indicele pentru creditele Prima Casa.

Mai mult, in ultimele saptamani, ROBOR-ul s-a indepartat destul de mult de dobanda de referinta a BNR, de 2,5%: ROBOR overnight a atins astazi 3,45%, foarte aproape de facilitatea de creditare Lombard a BNR, de 3,5%, care este cu un punct peste dobanda de referinta.

Guvernatorul a avertizat ca ROBOR-ul nu poate depasi acest nivel, dat fiind ca bancile s-ar imprumuta astfel mai scump de pe piata interbancara decat ar putea-o face de la BNR.

Dimpotriva, Mugur Isarescu a subliniat ca ROBOR-ul va urma o tendinta de scadere in urmatoarea perioada, odata ce lichiditatea din piata interbancara va creste. El a precizat ca majorarea ROBOR a survenit din cauza lipsei de lichiditati, din cauza operatiunilor efectuate in contul Trezoreriei la final de luna, cand firmele isi platesc impozitele, dupa care statul, la randul sau, reumple conturile bancilor cu banii aferenti platii salariilor.

In acelasi timp, Mugur Isarescu a tinut sa sublinieze ca dobanzile vor scadea odata cu inflatia, reconfirmata la aproximativ 3,5% la finalul acestui an.

In mod normal, a explicat guvernatorul, dobanda BNR ar trebui sa coincida cu inflatia, de preferabil insa la un nivel cat mai mic, nu cu cel din prezent, cand inflatia este 5,41%. Trebuie reamintit ca tinta de inflatie a BNR este de 2,5% plus o marja de un punct in plus, adica maxim 3,5%, ceea ce inseamna ca dobanda de referinta nu poate sa depaseasca acest nivel.

Isarescu s-a razboit nu doar cu presa ci si cu analistii bancilor, in privinta chestiunii interventiilor BNR pe piata valutara, pentru sustinerea leului.

Analistii bancilor au presupus ca BNR a folosit in jur de 2 miliarde de euro pentru a-i schimba in lei in vederea sustinerii monedei nationale pe parcursul ultimelor doua luni, pe fondul deprecierii leului cu mult sub nivelul altor monede din regiune, precum zlotul si forintul, dar si a scaderii rezervelor valutare ale bancii nationale.

Isarescu a avertizat insa ca la mijloc sunt mai multi factori decat presupun analistii bancilor. De exemplu, a spus guvernatorul, in luna iunie au avut loc intrari de capitaluri straine, nu iesiri, asa cum era de asteptat, ceea ce a determinat aprecierea leului.

Cert este ca BNR are o politica de managed floating, adica o flotare controlata a cursului, spre deosebire de bancile centrale din Polonia si Ungaria, unde cursul este lasat liber, fara intervenitii ale BNR.

De altfel, Isarescu a recunoscut, saptamana trecuta, ca BNR a continuat sa intervina pe piata valutara si in acest an, in ciuda faptului ca la finalul anului trecut a promis ca va lasa leul mai liber, la sugestia FMI, astfel incat tinta de inflatie sa fie corect atinsa (inflatia este influentata de pretul importurilor in valuta).

Mugur Isarescu: “Noi nu bagam in seama oscilatii ale cursului de pana in 4-5%, dar creaza nervozitate in societate, cu predictii usor catastrofale, cu formulari gen leul pe togogan, si atunci trebuie sa abordam chestiunea.

Anul trecut leul s-a depreciat moderat, cu 4-5%,mai multe decat monedele din tarile vecine, dar compenseaza in perzent, forintul s-a depreciat in ultimele saptamani cu 6-7%, la fel si zlotul, pe cand leul inca isi pastreaza o relativa stabilitate.

Intrucat cursul este vazut ca un indicator pentru stabilitate, de bine, de rau, un fel de Dow Jones al Romaniei. Indiferent de cum merge economia, volatilitatea leului a fost mult atenuata fata de monedele din tarile vecine. Bineinteles ca asta a fost si o preocupare a BNR.

Noi am promis anul trecut ca vom lasa o flexibilitate mai mare a cursului, dar vedem in continuare ca exista multa nervozitate pe orice miscare de curs, chiar si de un sfert de ban, si apare o stire alarmanta. Noi nu ar trebui sa o bagam in seama, dar problema nu este cu noi, ci cu populatia, care se uita la un titlu mai exagerat.”

E firesc ca cei responsabili de curs si de ROBOR sa vada stirile despre cei doi indicatori ca fiind exagerarile ale presei, la fel de firesti fiind si stirile despre deprecierea leului si cresterea dobanzilor, intrucat afecteaza populatia.

Adevarul se afla, asadar, ca de obicei, la mijloc. Important este sa fie cineva care sa prezinte ambele aspecte ale unei probleme.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii