BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la credite si depozite, in scadere pentru a doua luna consecutiv

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-31 21:02

Dobanzile practicate de banci pentru depozitele si creditele noi in lei au scazut din nou in septembrie, la fel ca in august, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a suspendat ciclul de crestere a ratei de referinta si a furnizat bancilor lichiditati pe termen scurt, determinand reducerea indicelui ROBOR.

Dobanzile la depozitele noi in lei au scazut la 2,06% in septembrie, de la 2,12% in august si 2,25% in iulie, in timp ce dobanzile la creditele noi in lei au coborat la 7,27%, de la 7,43% in august.

Marja de catig a bancilor (diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite) a scazut la 5,21% in septembrie, de la 5,31% in luna august.

In septembrie au scazut atat dobanzile la creditele noi pentru populatie, cat si cele pentru finantarile firmelor.

Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei pentru populatie s-a diminuat la 8,34% in septembrie, de la 8,51% in august.

In cazul finantarilor noi in lei pentru firme, dobanda medie a scazut la 5,88%, de la 6,02%.

La creditele noi in lei pentru consum, dobanda medie este in scadere pentru a patra luna consecutiv: de la 11% cat era in luna mai, Dobanda Anuala Efectiva – DAE, indicatorul pentru costul total al unui imprumut, incluzand atat dobanda, cat si comisioanele, a scazut la 10,98% in iunie, 10,95% in iulie, 10,92% in august si 10,79% in septembrie.

DAE la creditele noi in lei pentru locuinte a coborat la 6% in septembrie, de la 6,03% in luna precedenta, fiind prima scadere dupa patru luni consecutive de crestere.

Pe parcursul ultimului an, DAE la creditele noi in lei pentru consum a crescut cu 0,76 puncte procentuale, de la 10,03% in septembrie 2017 la 10,79% in septembrie 2018.

DAE la creditele imobiliare a inregistrat, insa, in acelasi interval, o crestere de peste doua puncte, de la 3,96% la 6%, din cauza cresterii abrupte a ROBOR la 3 luni, indicele care sta la baza modificarii dobanzii variabile la creditele Prima Casa.

Dat fiind ca cele mai multe credite pentru consum in lei se acorda cu dobanda fixa, pe o perioada de pana la 5 ani, dobanda la aceste imprumuturi a avut o crestere mult mai mica.

Scaderea dobanzilor la credite sau mai bine spus plafonarea acestora, survine dupa ce BNR a decis, in ultimele trei sedinte de politica monetara, din iulie, august si octombrie, sa nu mai creasca rata de referinta, pe care a dus-o la 2,5% in luna mai.

ROBOR la 3 luni a crescut cu cu 1,3 puncte procentuale in acest an, de la 2% in ianuarie 2018, la 2,85% la inceputul lunii iunie si 3,31%, in prezent.

Analistii bancilor se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de referinta si in noiembrie, astfel ca este de asteptat ca dobanzile la credite sa ramana si ele la aceleasi niveluri pana la finalul anului.

Ramane de vazut daca tendinta de majorare a dobanzilor la depozite va continua sau nu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii