BANCI | Interviu

Chiar daca ROBOR-ul scade, bancile vor percepe alte tipuri de costuri, avertizeaza guvernatorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-15 16:13

Mugur Isarescu la audierea din Senat, incadrat de Liviu Voinea si Florin Georgescu

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, i-a avertizat pe parlamentarii chititi sa manevreze prin legi populiste preturile dintr-o economie de piata libera, ca daca ROBOR-ul va scadea, dar conditiile de creditare nu se vor imbunatati, cu alte cuvinte daca bancile vor trebui sa suporte suprataxa pe active, atunci acestea vor impune clientilor alte tipuri de costuri, pentru a-si compensa pierderile.

“Este corecta perceptia populatiei ca din cauza faptului ca ROBOR-ul este prea mare, creditul este prea scump. Dar noi va putem spune, din experienta, ca in situatia in care conditiile de creditare nu se imbunatatesc, ROBOR-ul poate sa scada, dar bancile, pentru ca de aceea sunt banci, o sa perceapa alte tipuri de costuri. Dar sa nu cobim”, a spus Isarescu, in cadrul recentei audieri a conducerii BNR in comisiile de specialitate ale Senatului.

Guvernatorul considera ca singura solutie pentru rezolvarea problemei cu taxa bancara legata de ROBOR este modificarea OUG 50, astfel incat creditele sa fie legate de un alt indice, dat fiind ca ROBOR-ul este instrumentul de politica monetara al BNR, iar taxa in actuala forma ar putea afecta ROBOR-ul independent de deciziile bancii nationale.

“Schimbarea referintei, prin modificarea OUG 50, este singura solutie, daca ROBOR-ul doare, sa spunem. Nu este cea mai buna, pentru ca OUG 50 a fost introdusa in urma unei recomandari europene, ca la creditele acordate populatiei sa se faca o conexiune cu un indicator de piata. Deci e cu doua taisuri dezlegarea ROBOR-ului de credite”, a precizat Isarescu.

“Dar dezlegarea ROBOR-ului de taxa pe active este altceva, si pentru asta noi insistam, pentru ca este atac la independenta bancii centrale, avem deja sesizari de la Banca Centrala Europeana, si incalca tratatul unional. De aceea, nu avem incotro, astfel ca am solicitat in mod expres ministrului de Finante sa gaseasca o solutie. Nimeni nu contesta dreptul Guvernului de a impozita, inclusiv bancile, dar peste tot in Europa unde s-a introdus o astfel de taxa, nu s-a legat de rata de politica monetara, pentru ca pana la urma ROBOR-ul este o parte a politicii monetare”, a precizat guvernatorul.

Intrebat, de un senator, daca bancile pot sa-si transfere activele la bancile mama din strainatate pentru a scapa de taxa bancara pe active, guvernatorul a raspuns afirmativ:

“Activele se pot transfera, pentru ca nu e vorba de reglementarile noaste, ci de cele europene, dat fiind ca suntem intr-o piata comuna”, a spus Isarescu.

 

Comentarii

??????
?
Opinați că în următorii 20 - 30 de ani profesia de bancher ar putea dispărea tocmai datorită introducerii sistemelor electronice de plăți , mod de lucru ce ar putea face mai simplă administrarea de către state a drepturilor și obligațiilor persoanelor, nemaifiind necesară moneda tipărită și instituții care să administreze și să verifice și astfel de activități, bancare ?

??????
?
Opinați că bancherii nu prea sesisează faptul că rolul lor în economie devine, cu trecerea vremii, evident mai "neeconomic" , contribuind îndeobște, așa cum și anii anteriori pun în evidență, mai mult la decapitalizarea afacerilor decât la capitalizarea lor ?

??????
?
Vă amintiți dacă, chiar domnul guvernator de la BNR a făcut afirmația , într-un anumit contex, că ,,este neeconomic să te împrumuți la bancă" ?

??????
?
Considerați că ar trebui schimbate și politiciele Băncii Centrale Europene ? Remarcați și faptul că activele sechestrate nu mai ar putea fi transferate ?Pe de altă parte legea stabilește existența unui volum obligatoriu al activelor unei bănci pentru ca banca să obțină și să aibă autorizarea de a funcționa ?

??????
?
Apreciați că aceia ce au hotărât transferarea rezervei de aur a BNR în bănci din străinătate vor plăti din propriile resurse costurile cu relocarea rezervei de aur în tezaurul BNR, ?

??????
?
Când considerați că va prezenta public Consiliul de Administrație de la BNR un raport despre aurul existent în gestiunea BNR din producția internă și despre locațiile în care se află, cu seriile de la data intrării în evidența băncii, aur care face parte din rezerva publică de aur păstrată la BNR, care nu poate fi tranzacționat sau înstrăinat ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii