BANCI | Interviu

Laszlo Diosi: OTP Bank Romania va trece pe profit pana la finalul lui 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-23 21:13

OTP Bank România estimeazã cã va trece pe profit în acest an, mizând pe o strategie de consolidare, prin care banca îsi va limita extinderea în teritoriu, prin deschiderea a doar 4-5 unitãti noi în acest an, a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv al OTP Bank România, Laszlo Diosi.

"Am avut pierderi dupã primul trimestru si probabil cã vom avea pierderi si dupã al doilea trimestru al acestui an, însã credem cã vom trece pe profit pânã la sfârsitul lui 2008", a adãugat Diosi, care nu a dat însã tinte de profit, invocând faptul cã OTP Bank este listatã la bursã.

El a explicat cã OTP Bank România mizeazã în acest an pe consolidare, limitându-si extinderea retelei la deschiderea a patru sau cinci unitãti noi.

Banca are, în prezent, 104 unitãti în România, dar va inaugura în curând cea de-a 105-a unitate la Giurgiu. Începând de anul viitor, banca vrea însã sã se extindã mai puternic, prin deschiderea a 30-40 de noi unitãti anual.

Potrivit directorului OTP Bank România, cele mai profitabile segmente pentru bancã sunt, în prezent, finantarea întreprinderilor mici si mijlocii si împrumuturile ipotecare. Din creditele acordate de OTP pe segmentul companiilor, circa 20% au fost pentru firmele mici si mijlocii, a mai precizat Diosi.

El a adãugat cã la trecerea pe profit va contribui si evolutia bunã a departamentului de trezorerie, care a fost reformat cu un an în urmã.

OTP figureazã cu multe credite neperformante, dar sustine cã primeste ratele de la clienti

OTP Bank avea, dupã primul trimestru al acestui an, o ratã a creditelor neperformante de peste 10% din întreg portofoliul de credite.

Diosi a explicat, pentru NewsIn, cã aceastã ratã ridicatã nu reprezintã o problemã si cã este o cifrã "mai degrabã tehnicã", provenitã din expunerea mare pe care banca o are pe finantarea de proiecte imobiliare sau de companii.

"Banca Nationalã încadreazã automat acest tip de împrumut în categoria E, a creditelor neperformante, deoarece le considerã riscante, dar acest lucru nu înseamnã cã noi avem o problemã cu rambursarea acestot împrumuturi de valoare ridicatã", a mai explicat directorul executiv al OTP Bank România.

Diosi a mai spus cã, pe segmentul împrumuturilor pentru populatie, OTP Bank are o ratã a creditelor neperformante destul de scãzutã si a mentionat cã pentru împrumuturile ipotecare, rata creditelor neperformante ale OTP Bank România este mai micã de 1%, iar pentru creditele de consum aceasta este sub 4%, în conditiile în care este trasã în sus în special de creditele luate în magazin sau cu cardurile de credit, unde împrumuturile neperformante ajung la 5-10% din totalul creditelor pe aceste segmente.

Referitor la structura portofoliului de credite al OTP Bank România pe segmentrul pentru populatie, Diosi a spus cã 70% reprezintã împrumuturile ipotecare, în timp ce creditele de consum reprezintã restul de 30%.

Creditele ipotecare acordate de OTP Bank România sunt în proportie de 99% în valutã, din care cea mai mare pondere o au cele în francii elvetieni, restul fiind în euro. Creditele ipotecare acordate în lei reprezintã astfel doar 1% din portofoliul OTP pe acest segment.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Impacarea cu banca sau IFN-ul prin CSALB, o alternativa la falimentul personal si darea in plata

Gasirea unei solutii de plata a creditului in urma unei negocieri cu ajutorul CSALB poate fi o alternativa mai avantajoasa decat recurgerea la falimentul personal sau darea in plata, cel putin in privinta rapiditatii cu care se poate rezolva o astfel de detalii

Executarea silita a unui credit se poate face legal doar dupa ce banca sau IFN-ul a oferit solutii de restructurare

Bancile, Institutiile Financiare Nebancare (IFN) sau firmele de recuperare creante sunt obligate prin lege sa-si ajute clientii care nu-si pot achita ratele din cauza problemelor financiare, inainte de a fi executati sillit. Concret, creditele pot fi detalii

Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

 



 

Ultimele Comentarii